W3: říjen

Za pár dnů to bude rok, co se rozhodl webtrh radikálně změnit směr. Následně na to vzniklo několik klonů, které nabídli webtržníkům nové místo pro pokec, popřípadě rozšíření toho co ztratily. Od té doby se toho událo celkem hodně. Webtrh ustoupil celkem dost z radikálního přístupu a více méně by mohl být tím samým místem jako dříve.

Na druhou stranu klony, které vznikli se také posunuly kupředu. Z těch nejnadějnějších webfair a webdeal jsou dnes místa, která rozhodně stojí za to navštívit. Nejsou sice tam, kde byl webtrh před ohlášením změn, ale i tak si zasluhují pozornost. Odehrávají se na nich celkem zajímavé příběhy a komunita je tam svým způsobem unikátní.

To ale není téma dnešních článků. Dal jsem si tu práci a každý den poctivě zaznamenával dění na fórech. Takže tu teď mám nějaká čísla, která jsou celkem zajímavá.

Nové registrace

Kolik myslíte, že se na webtrhu za měsíc zaregistruje nových lidí? Je to neuvěřitelné ale za říjen to bylo 855 nových uživatelů. To je v průměru 27,58. Teoreticky by jsme se mohli dočkat 30ti tisícového registrovaného člena někdy začátkem února 2012.

Zatímco u webtrhu jsou trendy růstu celkem konstantní (sice to skáče, ale podle grafu pravidelně), tak u webdeal a webfair je růst závislí na atraktivnosti diskuzních vláken. Čím jsou zajímavější, tím více se registruje lidí. Nejvíce je to znát u WD, kde neprobíhá tolik obecná diskuze jako na WF. Pokud budete někdy rozjíždět fórum musíte každý den kecat a vytvářet vlákna i za cenu, že diskutujete sami se sebou. WD za říjen získal 68 nových uživatelů. WF má 105. Procentuálně vzato mají obě fóra dlouhodobě stejný růst WF 0,44% WD 0,42% (v porovnání WT 0,1%). WF je sice o 0,02% napřed, ale růst zapříčinil příchod Dennyho, poté co společně s Gransym fórum koupili. V této době byl růst přes 1% za den. Podle grafu by se dokonce dalo zjistit, kdy Denny aktivně do diskuze přispíval. Jakmile odešel z WF, tak je to celkem znát. Ačkoliv WF na počet lidí má o něco náskok, procentuální růst má WD lepší.

W3 jako zdroj návštěvnosti

Jedna ze super věcí na tématických diskuzních fórech je získávání nových čtenářů pro vaše stránky přes podpis. WF nabízí klasický podpis. WD má navíc i vkládání RSS feedu pro Twitter. Na každém mám podpis sice trochu jiný, ale to můžeme pominout. Z WF dorazilo za říjen 339 návštěvníků, kteří na 404m.com strávily  2 minuty 25 vteřin. Z WD 152 návštěv a 4 minuty 17 vteřin. Zajímavé je, že někdo zmínil jeden z mích článků v jednom WD vlákně. Přes tento odkaz přišlo dalších 112 lidí. Obě fóra mají rozhodně aktivní návštěvnost a pokud máte blog/magazín na téma internet anebo IT, doporučuji aktivně na obou působit a dělat si jméno.

A ranky?

  • WF: GPR 3, SRANK 5, alexa 64K, YBL 2 161
  • WD: GPR 3, SRANK 4, alexa 212K, YBL 4 332
  • WT: GPR 4, SRANK 7, alexa 10K, YBL 121 510

WT jsem tam přidal jen dodatečně. Podpisy neumožňuje, ale dobré články si tam místo určitě najdou. S alexa rankem mírně pod 10K zaručuje celkem bez problému několik set přečtení během jednoho dne, což mám odzkoušeno. Že by jste čekali víc? Návštěvnost je tam hodně roztříštěná.

Závěr

Když se zamyslím, nad celkem konstantním růstem počtu registrací na webtrhu, napadá mě, že by tu určitě bylo ještě stále místo pro další klon. Ne každému pravidla a chod sedne. Vždy se bude hledat alternativa. Sice se na WD a WF asi nebude prodávat tak jako na WT, na druhou stranu tam vzniká celkem unikátní složení komunity. Podle mě právě ta je nejdůležitější.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

13 Replies to “W3: říjen”

  1. Docela mazec webtrh a registrace za říjen. To je další velké množství, které tam chodí jsou neregistrovaní.

  2. Tak u WT další mini “revoluce” se udála včera, kde došlo ke zpoplatnění aukcí. Co se týče klonu WT tak mi tu chybí klon zaměřený na obchodování. Nejblíže k tomu má WB, ale i ten má dost daleko k dokonalosti.

  3. Škoda že na WT se platí už skoro za všechno …
    Já teď primárně využívám WD a jsem celkem dost spokojenej. Nové fórum by určitě budoucnost mělo, ale taky de o to, kdo by se toho ujal …

  4. To lucas…mno, tak to ti nikdo neřekne, ale když řeknu, že to bude nejméně 100k měsíčně…tak tomu tak nějak věř :-) Škoda, že Denny je rapl a vykašlal se na WF…ale třeba se vrátí no…některé jeho informace z doby, kdy ještě nikdo CMM neznal, měly určitě hodnotu zlata…i když já jsem jich nevyužil…

  5. Je to ale špatný, na webdeal.cz bez nabídek, webtrh placený, webfair dávám asi největší šance

  6. Webdeal má potenciál stát se ještě mnohem zajímavějším, než je v současné chvíli, proto bych ho nezatracoval ani po stránce obchodní.

  7. Na povídání jsou možná WF a WD zajímavé. Když koupil WF Denny s Gransym vypadalo to, že se to rozjede, ale spíš to teď je nějak mrtvé. Nadávky a urážky, které Denny používá moc kvalitních diskutérů nepřivede. V každém případě opravdové obchodování probíhá z 95 procent stále na WT. Placenými službami kvalita nabídky nadále stoupá. Tomu odpovídá i počet registrací a témat. Na WD nechodím a na WT skoro přestávám, protože to tam je poslední dobou mrtvé nebo jsou témata o ničem.

Comments are closed.