Jak získat Alexa rank

Alexa rank je celkem zvláštní rank. Je to hodnota, která uvádí pořadí vašeho webu v návštěvnosti na internetu. Podle alexa ranku je tak nejnavštěvovanější  stránkou Google, pak Facebook, Youtube, Yahoo! a pátá doména je Baidu. Díky nahromaděným datům můžete sledovat pořadí stránek podle kategorie anebo země. Nahromaděná data jsou veřejně přístupná a tak se dá zjistit odkud na doménu přichází návštěvníci, které vyhledávací fráze jsou největším zdrojem návštěvnosti, demografické údaje a spousta dalších informací, ke kterým by vás majitel domény často ani nepustil ;)

Alexa Rank jako podmínka pro užívaní služby

Alexa rank jako číselná hodnota nikdy nebyl pro SEO moc zajímavý údaj a nijak se ani nehodnotil. Navíc tato hodnota je poměrně slušně zkreslená počtem lidí s nainstalovaným addon. Jenomže časy se pomalu mění. Například pokud chcete využívat Pay Per Post systém PlaCla.cz musíte mít Alexa rank pod 15 milionů. Jeho provozovatel Martin Jersák si jej nemůže vynachválit:

“Díky datům z několika stovek blogů víme, že kvalita je velmi rovnocená s Alexou. Čeští blogeři umí podvádět s ranky, ale neumí podvádět s Alexou. Masa lidí chodí na kvalitní blogy a to lze zpětně zjistit z Alexy. Alexa má oproti skutečné návštěvnosti cca 30% ústřely, ale ůstřel při Alexe 100 000 je jiný než u 15 000 000 (bezvýznamný).“[1]

Od přitvrzení pravidel na PlaCla mi napsalo pár lidí jestli by jsem jim neporadil jak na Alexa rank. Oficiální informace jsou jasné. Čím více máte návštěv lidí s nainstalovaným toolbarem tím alexa rank klesá. Jenomže takto to fungovalo ještě v dobách kdy alexa rank končil na hranici 10 milionů. Od té doby se mnohé změnilo a začaly kolovat mýty jak nově Alexa sleduje přenosy. Například, že ve všech FF je zabudovaný Alexa toolbar automaticky, že dokáží sledovat DNS servery a mnoho dalších. Bude návštěvnost k získání alexa ranku opravdu stačit, anebo je v tom ještě nějaká finta?

Reálný test: Jak získat alexa rank

Před zhruba šesti týdny jsem se rozhodl udělat takový test. Za jak rychle jsem schopný připravit blog, aby odpovídal standardům systému PlaCla (srank 30, alexa 15M, 20 článků). To je první krok, další kroky jsou zjištění na kolik mě vyjde bloger, který by psal v poměru 4 články na 1 placený článek. Ale o tom někdy jindy. Srank 30 není problém, udělá se linkbuilding a počká na přepočet. 20 článků na jednoduchá témata to je otázkou odpoledne. Zvolil jsem si komentování aktuálních společenských témat a komerci. Pro toto téma jsou ideální články 150 – 200 slov. Nebyl tak problém mrskat 3 – 4 články za hodinu. No a teď ten alexa rank. Vybral jsem jednu svou doménu, pro kterou už delší dobu nemůžu najít uplatnění. Jelikož mě stála přes 100 USD, a už jí za tolik zřejmě nikdy neprodám, tak jsme se jí rozhodl místo spekulace využít. Doména neměla nikdy alexa rank, takže to byl ideální kandidát.

Vycházel jsem z oficiálního předpokladu, že alexa rank záleží na návštěvnosti. Za pár desítek kreditů denně v jednom reklamním systému jsem si zajistil pravidelný přísun cca 40 – 60 lidí. Podle zkušenosti z mých neúspěšných koupí expirovaných domén na parking by to mělo na nějakých 5M určitě stačit. Teď by jste určitě mohli namítnout, že alexa toolbar bude mít jen minimum takto “koupených” návštěvníků, pokud vůbec někdo. Takže tohle si poznamenejte. Pokud někdo nemá alexa toolbar a chcete aby se vám do alexa ranku započítal tak není nic jednoduššího než si na stránky hodit Alexa Traffic Widgets. Tento malý banner by se měl postarat o informování serveru alexa, že na vaše stránky někdo taky chodí. Říkám si ok. Teď počkám pár dní a za chvilku jsem v Alexa klubu.

Uběhlo několik týdnů a ono houby. Elitní alexa klub v nedohlednu. Přitom přepočty probíhají snad každých 24 hodin. Začal jsem uvažovat nad možnostmi, kde jsem tak mohl udělat chybu. Že by přepočty nad 10M probíhali jednou za X týdnů, anebo měsíců? Že by návštěvníci museli trávit na stránce nějakou delší dobu? Možností bylo stále víc ale odpověď žádná. Před pár dny mi u 404m.com spadla alexa pod 70K. Takto padá z cca 120K od začátku prázdnin. Přitom návštěvnost stoupla jen minimálně. Nejdřív jsem myslel, že za to můžou jen prázdniny. Všichni jsou na dovolené mimo IT obory, takže ostatní weby padají a ty zaměřené na IT v relativním alexa ranku je předhoní v pořadí. Jenomže už je září a alexa padá stále.  Tehdy mě napadlo, jestlipak ty tajné změny nebyla jen taková kopie principu Google Page Ranku. Sice mi návštěvnost stoupla jen minimálně, ale za to stoupl pořádně počet zpětných odkazů. Pageovo hodnocení říká, že čím více je na internetu odkazů na vás, tím je větší šance, že se k vám dostane návštěvník. Pokud by to používal i Alexa rank jako jeden z koeficientů výpočtu návštěvníků, mohl důvod proč můj testovací blog ještě není v elitním Alexa klubu být právě nula odkazů. Takže jsem před pár dny nahodil na pár webů s alexou pod 3M  zpětný follow odkaz a byl zvědavý na výsledek. No a světe div se před dvěma dny byl web na 29M, včera pod 25M a dnes má skoro 21M. Alexa rank se průměruje podobně jako 7 denní statistiky u toplistu. Takže uvidíme kam spadne za 3 týdny.

Závěr

Z jednoho experimentu se dá těžko udělat stoprocentní závěr. Třeba jsem jen měsíc čekal na crawlovacího robota. Na druhou stranu pokud doménu s alexa widgetem krmíte desítkami lidé denně skoro měsíc bez výsledku a následně nahodíte pár odkazů a do 72 hodin jste v alexa klubu asi na tom něco bude. No může to být náhoda, anebo taky nemusí.

Zdroje a další informace:

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

23 Replies to “Jak získat Alexa rank”

  1. Musím souhlasit, že zpětné odkazy mají váhu. Mám jeden web, kde jsem měl minimum obsahu a nulovou návštěvnost několik týdnů, snad i měsíců. Potom jsem získal pár zpětných odkazů a alexa začala klesat, aniž by to přivádělo nutně návštěvníky.

  2. Chválim článok :) Určite zaujímavé čítanie a osobne s alexou moc skúseností nemám takže pre mňa nazaj nový poznatok :) Len tak ďalej…Možno v budúcnosti skúsim niečo podobné…

  3. Pěkný článek a defakto se v něm potvrdilo to, čeho jsem si všimnul i já. Alexa rank mám kolem 2 000 000 cca, ale návštěvnost tomu neodpovída ani trochu :-) Takže odkazy budou dělat své, jelikož to nemám jen u jednoho webu.

  4. Zajímavé, pro Alexa rank jsem zatím ještě neoptimalizoval. Pozjišťuji si tedy na zahraničních serverech vše důležité a pustím se do toho.

    Navíc by alexa mohla podávat zajímavé statistické nástroje. Momentálně jsem kromě Google Analytics implementoval na svých stránkách Clicky Analytics a jsem zvědavý na výsledky.

    Alexa by svými údaji mohla pomoci ještě více.

    Přiznám se, že jsem do teď Alexu zanedbával, to se bude muset napravit :).

  5. Zajímavý test. Docela bych tomu i věřil, alexa je záhadnější než SR a PR dohromady :)

  6. Hm…jeden mů relativně nový web má 2 789 000 Alexu. Ještě jsem ho nelinkoval, jen jsem nahodil toplist. Dle něho má návštěvnost 0 až 3. Přitom hlavním návštěvníkem je na něj Gecko (je to google bot?)Chodím na něj ze 4 různých IP. Že by to byl v tom? Na jiném webu mám Alexu přes 5 400 000. Chodí tam cca 300 lidí…takže jakou má alexa váhu pro mě? Absolutně jí nevěřím…

  7. Na náhodu to nevypadá.. imho jsi ten alexa rank měl, ale protože nebyl zpětný odkaz, byl zmražený na nulu.. je to nepřirozené, aby web co měl nějakou návštěvnost byl bez odkazů.. jakmile se objevily zpětné odkazy, rank byl odblokován a mění se…

  8. Určitě by to chtělo minimálně dva takový weby – jeden s backlinky, druhý bez a sledovat je delší dobu. Každopádně objasnit princip Alexy by mělo být v zájmu jejích tvůrců. Jako ukazatel navštěvovanosti má smysl, jako schizofrenní PageRank imho ne. Takže bych to viděl na to čekání na crawlera ;)

  9. Pěkný test, díky za něj. Ono asi nízký Alexa Rank nikdo z nás neprodáváme a navíc se tím web otevře konkurenci pro dolování dat, tak bych se o něj zase tolik nestaral. Ale pokud jsou pro něj tolik důležité zpětné odkazy (jako pro nás), tak se tomu stejně nevyhneme.

  10. Nejjednodušší, jak docílit Alexy je nainstalování si do prohlížeče Alexa toolbar a pak se občas podívat na svůj web.
    Alexa totiž měří návštěvnost uživatelů internetu s nainstalovaným Alexa toolbarem.
    A protože v ČR mají tento toolbar nainstalovaný většinou ajťáci, weby věnující se IT mají proto mnohem větší Alexa rank, než weby, kam Ajťáci nechodí.
    Alexa rank je v podstatě pořadí v počtu návštěvnosti webů, kdy nejnižší číslo má web s největší procentuální návštěvností ze všech měřených uživatelů.
    Tvůj web je tak podle Alexa ranku mezi třemi sty nejnavštěvovanějšími weby v ČR, což je pochopitelně nesmysl.
    Weby věnované IT se Alexa rankem vůbec měřit nedají. Ta data jsou neskutečně zkreslená.

    1. Petr Jeník: doporučuju přečíst článek, píšu tam o tom

  11. Pekny clanek, zkusim smaznout Alexa tools a overit vliv :). Taky jsem mel za to, ze to je “zastup” za Alexa toolbar.

  12. K diskuzi:
    Alexa totiž měří návštěvnost uživatelů internetu s nainstalovaným Alexa toolbarem. /Tomu nevěřím. Je nesmysl aby moji návštěvníci něco takového měli.

    OFFTOPIC:
    Daj se nějak využít peníze Google Adsense mimo vyplacení? Třeba do adwords nebo tak něco? Nemám totiž živnost… mám tam docela dost a nevím co s tím…

  13. Na eshopu mám Arank: 292,431. Je to jen o tom, že mám nainstalovaný A-toolbar. Cílová skupina jsou ženy, takže nelze předpokládat, že by ho také používaly. Tzn., že ten rank je úplně o ničem a je velmi snadné ho snížit.

    Teď jsem ještě projel pár svých webů a výsledky: 644,867, 732,327 atd. Prostě celé ty složitosti které popisuješ jsou zbytečné. Stačí párkrát za den přijít na vlastní web a padá to dolů samo.

  14. Pokud se budu držet tématu “Jak získat Alexa rank”, tak bych měl ještě jeden tip. Pokud se nepletu, tak Alexa je jen jedna na celou doménu. Pokud tedy budeš mít blog na doméně 2. řádu a na subdoménách vytvoříš několik MFA, tak ti Alexa pěkně poskočí a 15M nebude žádný problém. A ve finále ten blog nemusí mít návštěvnost žádnou..

  15. Zajimavy clanek, alexa je urcite velice zajimavy nastroj pro sledovani konkurence a rekne opravdu veci ktere by dane weby nechteli v zadnem pripade rict. Ale nepovazuji za moudre posuzovat kvalitu stranky a trafficu prave na zaklade tohto udaje. Ale rekneme ze 15M neni zas tak tezke ziskat v pripade ze chcete provozovat PR blog na bazi placla.

  16. Backlinky dle mojeho názoru nemají na Alexu moc vliv. Mám web na kterém je obsah jeden den, neexistuje na něj jediný link, prohlížen byl z jediné IP kde je alexa toolbar a z asi dvou dalších. (seznam web ani nezná) Alexa rank má 11,5M a za dva dni určitě bude pod 10 – závěrem (i ze zkušenosti s jinými weby) – stačí vyvíjet svůj web s toolbarem a o jakýs takýs AR je postaráno.

    Ještě chci provést test, kdy na více PC ve firmě dám toolbar a zda budou jednotlivý uživatelé na téže IP generovat AR zisk :-)

    Jinak je ale asi trochu pravda, že AR jaksi padá, protože web kam chodí tisíce návštěvníků denně mi stagnoval a teď pomalu ale jistě padá.

  17. Asi máš pravdu, u webu http://stockphotography.cz jsem zrovna koukal na Alexu kvůli PlaCla a div se světe zázračně se zlepšila, přestože jsem na to dva měsíce nesáhnul! Návštěvnost je průměrně 13 lidí denně, ale naskákaly nějaké backlinky, takže to musí být tím. Jinak Alexa zjevně sleduje i nofollow odkazy, byly ve výpisu.

  18. I já mám tento postřeh a přesvědčit se o tom můžete na mém webu http://365d.cz Alexa je k dnešnímu dni 13.10.2011 – 1.378.597 a průměrná návštěvnost se pohybuje kolem 23 lidí denně.

  19. Dnes je 27.10.2011 a Alexa jde pořád strmě dolů.
    V současné chvíli má http://365d.cz Alexu již 1.275.115 a to přibylo od 13.10.2011 pouze 5 odkazů dle yahoo site explorer. Návštěvnost je cca pořád stejná.

  20. V USA se da alexa rank jednoducho kupit. Staci do google zadat “boost alexa rank” a ponuk je dostatek..

  21. Článek je velice zajimavý, i pro nás co nejsme IT specialisté. Mám jinou poznámku. Po mnoha letech fungování stránek stgtrade.cz se standardní návštěvností 500-800 týdně mi od minulého měsíce píše Alexa Traffic Rank: No Data! Běžně se rank pohyboval okolo 5 mil. Proč?

Comments are closed.