Made for PlaCla – opravdu jsou tak špatné?

Příchodem nového systému na pay per post reklamu se opět začalo diskutovat o fenoménu, který se nazývá Made For Placla (MFP). Tedy tvoření blogu za účelem, aby se na něm mohli objevovat reklamní články. Zadavatelé těchto článku ve většině případů chtějí jen permanentní zpětné odkazy obalené nějakým tím relevantním textem.

Co když jsou ale tyto MFP blogy prvním evolučním stádiem? Majitelé jejich provozováním získají velké množství zkušeností, podobně jako u MFA a časem začnou počítat. Další blogy, které budou vytvářet už budou o něco lepší. Aby mohli zvednout cenu dejme tomu o 30%, začnou vynakládat nějaké náklady na propagaci a další obsah. Za půl roku, když už bude blog připravený na zapojení do systému, se kvalita projeví na dalších zdrojích příjmů, která půjde ruku v ruce s návštěvností. PPC zvedne zisky o 15% a přímý prodej reklamy o dalších 20%. Pro nové blogy bude třeba získat další zdroj návštěvnosti. Se současnou se otvírá možnost pro zvednutí social ranku. Každý blog tak získá twitter a facebook účet, začnou naskakovat +1čky a návštěvnost dál roste. Samozřejmě to chce nějakou tu kalibraci, aby vynaložená námaha nebyla příliš velká. Na druhou stranu takto rozjeté projekty už mají cenu někde jinde. Takže se otvírá možnost i prodej zaběhnutých webů, když bude dobrá nabídka.

Zní to pěkně že? Na druhou stranu, co když na tom opravdu něco bude. PlaCla nastartovala Pay Per Post trh a ten se pořád ještě formuje. Zatím to tu vypadá poměrně mrtvě. Na druhou stranu stále jme na začátku. Malé magazíny a portály tady ve většině případů dostanou na zadek, protože je s nimi velké množství práce a peníze jsou minimální. Schválně si zkuste spočítat kolik vyděláte na jednom článku. Stačí vydělit měsíční příjem počtem článků, které napíšete. Ve většině případů je to v řádech desetikorun.

Co když to ale už od začátku někdo bude vytvářet na modelu, který prostě funguje. Ví jak vysoko musí nasadit laťku, jak rozsáhlé může být zaměření, aby dokázal budoucími zisky pokrýt náklady. Kvalita článků bude možná průměrná, ale dostatečná na to, aby to nebyl jen primitivní článek. Vždy se najde dostatek levní pracovní síly, která napíše články na takové úrovni, aby se návštěvníci vrátili. No zní to dobře, ale aby to fungovalo bude potřeba hodně kalibrace. Tohle se prostě z ničeho a bez zkušeností jen tak nevybuduje, takže to budou muset dělat lidé, kteří už mají zkušenosti. Možná právě ti co začínali u MFP.

A komu tohle všechno pomůže? Možná jako pay per click reklama nakonec úplně všem. Zaplacené reklamní články budou přinášet dostatek zisku, aby společně s ostatními příjmy nejen zaplátal vývoj a provoz nízkorozpočtových magazínů. Podle mě to bude hodně potřeba. Nový uživatelé internetu místo vytváření obsahu na internetu tráví čas maximálně na sociálních sítích. Už není in mít svůj blog, ale být na facebooku. Nízkorozpočtové blogy a magazíny tak mohou budovat cestu novému druhu informačních kanálů. Více úvah, glos, satiry a parodie. Podle mě je nutné dát MFP čas a příležitost.

Mimochodem když nad tím tak přemýšlím musím pogratulovat PlaCla za vytvoření nového brandu Made for PlaCla. Celkem se to už zaběhlo.

Zdroje a odkazy

  • PlaCla.cz – Právě tento systém rozjel český Pay Per Post trh.
  • PostsGenius  – Nová konkurence, která se snaží uchvátit kus českého Pay Per Post trhu.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

10 Replies to “Made for PlaCla – opravdu jsou tak špatné?”

  1. Já v tom budoucnost nevidím, maximálně to lidi nasadí na už neaktivní blogy nebo na stránky vytvořené za účelem PPP.

  2. Ako vždy – veľmi logická a správna argumentácia. Len doplním, že týmto vývojom prejde mizivé percento MFP blogov, pretože nie každý vytrvá a nie každému to bude stáť za to.

    Napriek tomu práve predaj postov môže zvýšiť celkovú úroveň a samozrejme aj zárobkovosť blogov v Čechách. Nikto učený z neba nespadol a človek musí mať motiváciu, keď sa má rozvíjať :-)

  3. Ony vetsinou MFP weby jsou delany pouze pro komercni inzerci nevalny kvality. Proto nevidim duvod proc bych mel tyto weby pravidelne navstevovat.
    Clanky na techto webech se pisou pouze pro zpetne odkazy z tematicke stranky a verim, ze proti nim bude Google v nejblizsi dobe bojovat :)

  4. Dnes je na Facebooku každý, spíš bych řekl, že je svým způsobem “in” tam nebýt. ;)

  5. No PlaCla byla průkopníkem. Nevím nakolik je pro své vlastníky výdělečná, ale protože jí vznikla PostGenius konkurence (která před časem říkala, že placla je slepá větev), tak na ní něco bude. Je třeba si uvědomit následující fakt: zatímco u backlinkgenius a podobných systémů hrozí stále ztráta ranků, tak u věcí typu PlaCla tomu tak nebude, je to poměrně “bezpečný” prodej linků. Aspoň si to myslím…Ale možná, že použijí “zase” nějaký odhalitelný script, takže uvidíme…

  6. Pokud to dobře chápu tak se většinou jedná o blogy na free serverech nebo tam jsou i blogy top domén? Pokud je to free a nikdy neni pořádně majitel tak je to sux… navíc záleží na majitelých blogů a to je pořád lidský faktor.. co když to za čas smaže? Akorát časem stejně google vymslí jak blokovat podobný věci z méně kvalitních blogů. A doufám že to udělá protože neni nad to si zaplatit pořádněj PR článek na nějakym top serveru za sice vysokou cenu ale se zárukama.. třeba idnes… a nebo jen vyměňovat tématický backlinky.. to vše bohatě stačí..

  7. Měl jsem napsaný krásný ironický komentář ironizující ochránce čistého internetu před zlověstnou zhoubou zvanou PPP, ale nakonec poentu vystihuje Cimrmanova věta: “Můžeme o tom diskutovat, můžeme o tom vést spory, můžeme s tím nesouhlasit, ale to je tak všechno, co se proti tomu dá dělat.” :-)

  8. Ufinancovat menší magazín je opravdu hodně těžké a pokud psaní článků neberou redaktoři tak trochu jako koníček, tak to skoro ani nejde (vlastní zkušenost). Ale nevím jestli je řešení současné placené články. Ale zase, aby se nesnižovala kvalita magazinu, tak i kvalita placených článků musí mít nějakou kvalitu. A nevím jestli se zase vyplatí inzerentům zaplatit více za kvalitu. S PlaCla mám jen drobnou zkušenost, ale většinou jde jenom sepsat lepší balast a naházet dovnitř odkazy, ne? :-)

  9. Take tie klasicke MFP, ktore boli len o tych najlacnejsich clankoch z Placly a vlastnz obsah viac-menej nula bodov uz vymizli. Takze si myslim, ze casom sa to naozaj dostane na vyssiu uroven a ostane uz len kvalita.

  10. Prilis mnoho prace s magazinem, za malo penez. Na nasem trhu uzivit se blogovanim je problem, trh je moc maly.

Comments are closed.