Ruším pingbacky a trackbacky

Pro mě z nepochopitelného důvodu mi stále klesá Alexa rank (momentálně 87,7K), ačkoliv mám návštěvnost na úrovni tak alexa ranku 500K. Když k tomu přidám ještě upravené odkazy v komentářích tak, aby se přenášel link juice (prostě jsou follow), výsledkem je nárůst spamu. Včera ho bylo dokonce víc než smazaných komentářů, které naráží na moje barbarské zacházení s českým jazykem.

Vzhledem k tomu, že Raven’s Antispam bez větších problémů nepustí většinu spambotů, se spameři zaměřili právě na pingbacky a trackbacky.

To jsou funkce, které pomáhají čtenářům zjistit další zdroje článků, popřípadě jiné názory. Pokud napíšu článek a někdo jej ve svém článku okomentuje, a přidá odkaz na můj článek, zobrazí se pod komentáři (záleží na šabloně) odkaz na článek, kde můj článek byl okomentován. Prostě všechny články o mém článku budou mít odkaz pod mým článkem. Heh matoucí že? Pro příklad se koukněte třeba na článek TLD která bude zdarma?, pod komentáři jsou 3 trackbacky. Stačí v článku na někoho odkázat a WordPress automaticky pošle žádost o zařazení mezi Trackbacky.

Pingback funguje obdobně až na to, že řeší některé problémy s kterými měl trackback problém. Většinou se zadává manuálně.

Právě tyto technologie hojně využívají spameři proti Raven’s Antispam, který si s nimi neporadí. Ostatně je tu od toho, aby hlídal komentáře nikoliv trackbacky a pingbacky. Vzhledem k tomu, že na mě stejně nikdo moc neodkazoval, tak jsem se rozhodl tuto funkci vypnout. Myslím, že to nikomu neublíží. Jediný kdo to celkem úspěšně využíval bylo fórum webdeal.cz. Pokaždé když se tam bavili o nějakém mém článku tak mi vyskakovali trackback a šel jsem se tam kouknout. Podle mě zajímavá funkce jak dát vědět blogerovi, popřípadě jeho návštěvníkům, kde se rozjela diskuze na téma blogpostu.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

8 Replies to “Ruším pingbacky a trackbacky”

  1. Pingbacky a trackbacky jsem zrušil krátce po založení svého blogu přesně z tohoto důvodu. Nikdo to stejně nepoužívá ani nesleduje, akorát to zabírá místo v komentářích.

  2. Souhlas s Lelkounem. Pokud mas kvalitni clanek, tak spis se te lidi budou ptat spis pres blog nez resit na foru.

  3. Můj milý Drago,
    nediv se Alexovi. Lidi teď leží u vody a ne u počítače. Takže se webům míchá pořadí.
    Až na jednu kategorii mrtvolně bílých individuí z oboru IT, kteří ti přidávají bodíky i přes to vedro, bdíce u svým compů. I s mojí neuznávanou ženskou logikou si umím spočítat, proč 404m-ku klesá Alexej. Jeho fanoušci nespí. A podle času přidávání některých komentářů bych se nebála i prohlásit: Dragovi fanoušci nikdy nespí.

    Nevím, zda jsem si toho jen nevšimla anebo dřív nad “Napsat komentář” nebyly vysvětlivky drobným písmem. Trochu mi ty blešky připomínají leasingové smlouvy a podobné věci psané drobným písmem. Cituji k tomu ještě jednu Alexandru z mého oblíbeného seriálu Comeback: “Maminka říkala, že věci psané drobným písmem slušný lidi nečtou.” Spameři asi také ne, takže jsem nejspíš výjimka.

    Ad 1. Škoda, že mě to netrklo samotnou a nevystupuju třeba pod přezdívkou Svatební oznámení :-(
    Ad 2. Hlava. Pata. Doufám, že teď je to OK?
    Ad 3. Přínos se snažím nahradit alespoň délkou komentáře. Doufám, že během čtení někteří z těch, co nikdy nespí, konečně usnou, a to včetně admina, než to stihne smazat. Podle mé ženské logiky mají největší váhu komentáře s nofollow. Strejda Google je považuje za zcela bezelstné a bezespamové a dává jim opravdu tu největší váhu. A jen se tiše směje hloupým seoistům. Nechci ale žádnou výjimku – cítila bych se trapně, takže pokud komentář nebude rovnou brutálně smazán, nechej mu follow!
    Ad 4. Konečně chápu dlouhé prodlevy ve schvalování mojich příspěvků.
    Ad 5. Budu si muset registrovat další doménu, protože svatební oznámení, čehož se týká můj web, je rozhodně 15+

    Tomu ostatnímu v článku, stejně tak jako spousta dalších méně sebekritických čtenářů, nerozumím, tak to zcela výjimečně nebudu komentovat.

    Z narážek na češtinu bych si nic nedělala. Oni zas neumějí spoustu jiných věcí. Třeba s takovou buldočí vytrvalostí psát blog a ještě k tomu zajímavý. Já například mluvím jen česky, protože ruštinu jsem už ze školy dávno zapomněla. Udává se, že na světě je 2000 až 5000 jazyků. Takže když se někdo holedbá, že umí česky, statisticky neumí skoro nic. Češina je jen 0,002% až 0,005%.

    Snad Dragovi pomůže z deprese aspoň citát z Wericha (a to byl Pan člověk):
    “Já, když mluvím německy, tak si vůbec nerozumím.”

    1. Lydie: díky. V těch podmínkách je jen upozornění, že když sem někdo dá komentář, automaticky mu to nezaručuje publikování. Rád by jsem také motivoval lidi ať píšou pod přezdívkou a ne klíčovým slovem. Kvůli tomu jsem i upravil komentáře. Na rozdíl od ostatních blogů se nedá klikat na jméno a dostat se na cílovou adresu, ale adresa je zvlášť dole pod komentářem.

      PS: se svatebním oznámením problém opravdu nemám, je to součást života a mladší čtenáři rozhodně nepřijdou k újmě :)

  4. “Komentářům obsahující místo jména klíčové slovo bude URL upravena na náhodnou neziskovou organizaci.”

    To je sice pěkné, ale jak to uděláš, když se někdo doopravdy jmenuje třeba Levná plastová okna? Na jeden můj blog chodil člověk, který tvrdil, že se jmenuje Ubytování Lipno, co s tím:-)

  5. Podobný problém jsem měl s falešným refererem, kde jsem měl pod článkem „odkazují sem“.
    Nešlo než funkci vypnout pro spam.

  6. „Problém“ trackbacků a pingbacků právě řeším na svých stránkách. Možná by mě zajímaly Vaše pozdější zkušenosti po jejich úplném odstranění. Díky moc za Váš článek! ;)

Comments are closed.