Linkbuilding a Panda Farmer

Google adsense pravidlaNový update googel algoritmu, který byl zaměřen hlavně na spamování obsahu vyhledávačů, už dostal jméno – Panda Farmer. Sice jsem nepřišel na původ tohoto označení, ale pokud budete hledat právě toto slovní spojení najdete poměrně velké množství článků zaměřených na nedávnou změnu google algoritmu.

S příchodem Panda Farmera vyvstalo mnoho otázek kolem toho co se vlastně změnilo. Není totiž penalizovaná jen duplicita a masivní obsahový spam, ale také forma budování linkbuildingu. Daleko více se kontrolují odkazy. Našel jsem hned několik článků na toto téma. Vybral jsem pár společných témat, která jsou celkem zajímavá.

Jak google hodnotí samotný odkaz

Napříč internetem se odborníci shodují na několika bodech, které slouží k ohodnocení odchozího odkazu.

  • PageRank – ať chcete anebo ne prostě tu pořád je a má vliv na hodnotu odkazu. Stránka, která o něj zatím nepřišla je považována za důvěryhodnou. Google bere do úvahy odkaz přenášející hodnotu PageRanku. Tato hodnota se dá ovlivnit atributem nofollow a tak hodnotu odkazu snížit.
  • Počet externích odkazů – poměrně stará záležitost. Hodně externích odkazů všeobecně snižuje šanci na vybrání právě toho konkrétního návštěvníkem. Zvláště husté uskupení odkazů vede k snižování hodnocení. Čím více má návštěvník možností na opuštění stránek tím menší je i přesun link juice.
  • Síla interních odkazů – některé stránky velice dbají na vnitřní strukturu interních odkazů. Je to většinou u specifických projektů, které používají zvláštní formu architekturu prolinkování. Na stránce mohou být třeba jen 2 – 3 odkazy a přitom celý web má pár set stránek. Ačkoliv se nedoporučuje dělat odkazy moc do hloubky s příchodem sitemap se mnoho věcí usnadnilo. U našeho seznamu například nutnost proklikat se do hloubky 3mi až 4mi kliknutími znamená pro danou stránku v této hloubce nízkou/pomalejší šanci na indexování bez dalších externích odkazů. Externí odkazy na takovéto architektuře se budou chovat jinak, protože návštěvníkovi bude trvat delší dobu, než se k obsahu dostane, ale zároveň i bude mít méně na výběr kam dále pokračovat.
  • Přesnost cílení (relevance score) – algoritmus google by byl o ničem, kdyby neměl za sebou velkou databázi, ve které je o vašem webu více informací než má vaše banka o vás. Relevance score je poměrně složitá záležitost. Jeho moderní pojetí by se dalo vystihnout jako synergie mezi různými prvky celku a jednotlivými stránkami. Pokud tedy stránka kde je umístěný odkaz ladí s vlastním webem a zároveň i s cílovou stránkou (a ta ladí se svým webem), dá se předpokládat, že odkaz jen rozšiřuje původní web o další informace na cílovém webu. Google touto metodou například pozná nepřirozený (reklamní) článek na webu, protože do něj nezapadá. V podstatě se jedná o sledování tematičnosti odkazů podobně jako na našem seznamu, až na to, že google už je trochu dál.
  • Tématické weby (related sites) – krom přesnosti cílení se ještě bere v úvahu tématická příbuznost mezi odkazujícím a odkazovaným webem, které nemusí být na první pohled znát, ale návštěvník to ocení. Například článek o ledničkách může obsahovat informace jakého vybrat dopravce, aby se lednička nepoškodila. Google tuto souvislost samozřejmě zaznamená a bere v úvahu. Sice tento příklad už je extrém. Bližší by byl asi lednička – oprava ledniček atd. Chtěl jsem spíše poukázat na to, že i vzdálenější témata nemusí automaticky znamenat netematičnost odkazu.
  • Anchor texty – text uvnitř odkazu často poukazuje na určitou úroveň. Může prozradit o odkazu například to zdali byl přidán s rozmyslem a péči (obsahuje například detailní title), anebo spontánně (na fóru title nevyplňujete). Dále vytváří určitou asociaci s klíčovým slovem. Dané slovo se ani nemusí na cílové stránce nacházet. Google s ním ale detailně pracuje. Dokonce je prý možné vytvořit k stránce/webu určitý alias. Například spojit blog s autorem. Já například používám jako defaultní přezdívku WP admin, ale díky odkazům když do google zadáte Drago blog, objeví se 404m.com na prvním místě (nedávno jsem přidal na spodek stránky email, ale jinak se na titulní stránce slovo Drago vůbec nevyskytovalo).
  • Autorita – do tohoto pojmu zahrňme všechny věci jako social rank, anebo quality rank. Prostě to co dělá stránku důležitou na internetu. Nikdo přesně neví kolik se ze social ranku přenáší na odkazy. Něco určitě ano. Pokud napíše článek někdo kdo má 500K followerů na twittru a získá pár desítek tisíc retweetu s odkazem na tento článek, tak musí už něco znamenat. Odkaz v takovémto článku pak bude hodnocen vyhledávači určitě jinak.

Jak je vidět v jednotlivých bodech, vypadá to že se google snaží na odkazy dívat spíše s pohledu uživatele a jejich použitelnost pro návštěvníky.

Odkazy z pohledu celku

Jeden odkaz je jedna věc, ale je nutné také vyhodnotit všechny naráz vzhledem k stránce, anebo webu. Proč vlastně vznikají? Kde vznikají? Jakou sdílí nejdčastěji formu?

  • Nástup odkazů – google sleduje poměr vznikání odkazů vzhledem k nějakému časovému období. Není to nic nového, ale s příchodem nového algoritmu je třeba na to dbát, pokud tedy nechcete dostat několika měsíční penalizaci a jako v tomto experimentu.
  • Trvanlivost – hodně odkazů se objeví a zase zmizí. Nemusí to být jen věcí prodeje odkazů. Hodně čteček má určitou kapacitu, anebo zobrazuje jen články za určitou dobu. Zjistit kolik procent odkazů pro daný web zůstává a kolik se vždy ztratí může být přínosné, protože pokud u nějakého článku zůstane místo 30 procent 80, zřejmě je na něm něco zvláštního.
  • Shoda v anchoru – mají všechny odkazy shodný anchor text? Anebo se liší? Je podobný jako u předchozích odkazů na jinou stránku daného webu? Všechny tyto informace mohou do budoucna pomoci google ať už s odhalováním nakoupené reklamy, anebo vytvářením aliasů.
  • Implementace odkazu – jedná se o site wide odkaz, anebo je pod kusem citace, popřípadě je obklopen specifickým textem. Že google má rád odkazy v textu, anebo pod citacemi je známá věc a zřejmě jí jen tak nezmění.
  • Umístění odkazu – jeden z důležitých faktorů, který google opravdu sleduje je šance na proklik. Prý dokáže vyhodnotit, kde na stránce je to nejžhavější místo, kam umístit reklamu. Pokud na tomto žhavém místečku bude i odkaz je jasné, že je důležitý. Odkazy převážně v patičkách stránek nejsou tedy tak silné. Ještě dodatek k těm patičkám. Platí u nich totiž trochu jiná pravidla ohledně relevantnosti. Je totiž zvykem do nich umísťovat podpis webdesignerského studia anebo CMS. Proto se u nich často nebere v úvahu Relevance Score ani tematičnost, což dost těmto odkazům ubližuje právě při kategorizování.
  • Ostatní odkazy na stránce – google hodnotí i ostatní odkazy na stránce. Jestli jsou tématické a kam směřují. Pozná tak stránku, kde jsou odkazy třeba na auta, anebo ledničky. Pomáhá mu to se zařazováním stránky. Bezmyšlenkovité takzvané PR články všude možně pak mohou nadělat neplechu a může chvilku trvat než google dojde, že se jednalo jen o nepovedený linkbuilding a váš článek o ledničkách mezi články o půjčkách neznamenal, že půjčujete peníze lidem na ledničky.
  • Trendy – roste počet odkazů na vaše stránky před létem ? Možná jsou vaše stránky zaměřené na léto. Vhodný linkbuilding na jaře by tak v létě mohl pomoci ;)

Co se měnit nebude

I přes mnoho spekulací se shodli jak lidé s google tak SEO mágové, že nejefektivnější metodou jak si pojistit budoucí pozice ve vyhledávači je pravidelně vytvářet kvalitní obsah s dobrou přístupností. Dále nepodceňovat onpage faktory, které slouží k snadnější identifikaci obsahu nejen pro vyhledávače ale hlavně pro lidi, tedy nezapomínat na header, title, popisovat obrázky, odkazy a vsadit na kvalitní a přehlednou architekturu stránek. Stránky ani v budoucnu určitě neztratí svoji autoritu získanou časem. Ohledně linkbuidlingu se soustředit hlavně na práci se sociálními sítěmi a prezentací na diskuzních fórech, komentářích pod blogy atd. Samotné SEO tak bude spíše o vyvarování se penalizacím, než optimalizací. Ale o SEO budoucnosti jsem nedávno psal.

Google vs Seznam a budoucnost

Investování do SEO pro google znamená investovat do kvalitního obsahu a zlepšování PR na sociálních sítích. U seznamu to bude spíše jako doposud o shánění permanentních odkazů.

Několik technických informací o linkbuidlingu

Ještě jsem na searchengineland.com našel zajímavé informace ze zákulisí google robota a pohledu na linkbuidling. Podle neoficiálních zdrojů a následného testování byla zjištěna ztráta síly link juice při přesměrování 301 (permanentní). Vzhledem k tomu, že spousta webů v rámci optimalizace, anebo přesunu, využívá právě 301, aby neztratily už vytvořené odkazy, může být tohle celkem nepříjemné. Místo tohoto je prý efektivnější využít tag cannonical.

 


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “Linkbuilding a Panda Farmer”

  1. Pěkný článek.
    Zaujalo mě, jak ti funguje ten anchor text. Trochu to připomíná staré časy google bomb.
    To s tou 301 je trochu překvapivé, ale pochopitelné s ohledem na to, jak je tohle přesměrování zneužitelné.

  2. Sranda, ze ked sa toci o SEO, vzdy to aj tak skonci pri kvalitnom obsahu s prinosom pre uzivatela :-)

  3. Hezký článek, ale mám drobnou výhradu. TITLE u odkazů, pokud je mi známo (a dělal jsem praktické texty), Google (ani Seznam) neindexují a nemohou s ním tedy pracovat.

  4. Pěkný článek, google jede vpřed a doufám, že jeho snaha je mít na prvních místech stránky s kvalitním obsahem :)

Comments are closed.