Jak vypadá penalizace za masivní linkbuilding

Při dnešním procházení zajímavostí ohledně SEO jsem našel super článek What Happens When You Build 10,000 Dodgy Links to a New Domain in 24 Hours? Je v něm kompletní popis experimentu s masivním nekvalitním linkbuildingem.

Pokud se vám nechce celý text číst v angličtině mám tu pro vás shrnutí.

Autor článku (Marcus Taylor) se rozhodl, že si nechá dát penalizaci od google za masivní linkbuilding. Všichni to dobře známe. Masivní linkbuilding postavený na nekvalitních odkazech z linkfarem, MFA, nekvalitních katalozích, které vznikly přes noc přece vede k tomu, že se doména dostane do legendárního sandboxu. Jenomže když to říká google nemusí to být pravda. Tak proč si to nezkusit?

Marcus koupil novou doménu, která neměla žádnou historii. Vybral průměrně konkurenční klíčové slovo a pustil se do nekvalitního linkbuildingu. Vytvořil během velice krátké doby 10K nekvalitních až ukázkově nápadných odkazů na novou doménu. Nejednalo se o žádnou placenou službu.

Výsledkem byl nárůst pozic. Doména se dostala na 1. místo v google a udržela se tam neuvěřitelné 3 týdny, což mělo pořádný vliv na návštěvnost (na originálním článku je i graf z GA). Po třech týdnech dostala doména penalizaci a spadla do sandboxu a to dokonce i na přímé hledání konkrétních slovních spojení. Google algoritmus jí prostě shodil do hlubin supplement indexu. To jest místa, kde končí většina gray gat optimalizací, které zašli až moc daleko.

Test tak potvrdil přesně to o čem se spekulovalo v teoretické rovině a dokázal existenci některých praktik, kterými se strašily BFU, aby nepodlehli vábení levných SEO šamanů.

  • Google sandbox opravdu existuje
  • Jednorázoví masivní nekvalitní linkbuilding u nových projektů, který je vytvořen během velmi krátké doby opravdu vede k penalizaci

Zároveň ale vyvstala otázka, proč to trvalo google 3 týdny? Za tuto dobu se dá hodně rychle vydělat na krátkodobých trendech. Jako příklad je uváděno slovo vuvuzela, které letělo minulý rok během fotbalového mistrovství světa v Jižní Africe. Anebo optimalizace na slova spojení s novoročními předsevzetími.

Já si dovolím ještě vlastní spekulativní úvahy

Google tvrdí, že odkazy s cizích stránek nám nemohou uškodit. Na druhou stranu pokud si zjistím, že Pepa od naproti se rozhodl konkurovat mi v podnikání a hodlá si založit eshop, mohu na to reagovat. Ze zahraničních stránek mimo dosah seznam.cz mu vytvořím (spíše nechám vytvořit) masivní množství nekvalitních odkazů a pošlu jeho nové stránky na google do sandboxu. Anebo je na tohle google připraven? Dokáže jej ochránit?


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

21 Replies to “Jak vypadá penalizace za masivní linkbuilding”

  1. Tak toto je podstata black hat po mnoho let a google na tom nic nezmenil. Za 3 tydny mas vydelane desitky, stovky, tisice dolaru a nejaky sandbox ti muze byt ukradeny. Je hezke, ze nam to ten borec znovu otestoval a ty jsi vytvoril hezky uvodni BH tutorial, dil prvni, mohl bys pokracovat, to bys ale nesmel zavadet mentalitu “bububu, tohle se nedela, protoze vam jde prece o penize a ty se musi vydelavat cistou cestou, kterou nastavil pan G a taky poslouchat pana S, protoze podvadet se nema”. Radsi vymyslete neco co nevypada jako podvod, ale podvod to proste je a jde stejne porad jenom o penize = MFA (made for advertisement).

  2. Len potvrdzuje ze take lahke vymanit sa zavislosti na odkazoch nebude. Tiez je problem rozoznat, co je kvalitny a co “zly odkaz”. To sa tiez prekvapivo hodnoti podla autoritativnych odkazov. :)
    Myslim, ze keby mala ta domena historiu a nejakych par pribudajucich odkazov, tak by potom sandbox ani nedostal a bol by tam, az kym by ho konkurencia nenabonzovala.

  3. Zrovna jsem nad tou posledni vetou premyslel. Komunikace s Googlem je velice problematicka a myslim, ze se nic nenapravi, kdyz uz nedostanu zadny odskodneni. Pachatel neznamy :/
    Bylo by taky zajimavy, jestli by se stejnym algoritmem dal polozit vyhledavac samotny :D. Vytvorit z fleku 100K napadnych odkazu… Spis to bude hodnotit nejakej Ind.

  4. dobry napad, asi to skusim. v nejakem extreemnim mnozstvi jsem edkazy jeste nevytvarel.

  5. Docle by mě zajímalo jak se dá vytvořit 10k odkazů za 24 hodin (odkazovaný článek jsem nečetl, moje EN na to nestačí). Předpokládám že to neby odkazy z jedné domény ale stovky různých domén. To se dá zvládnout za jeden den ručně?

    1. V originálním článku to nebylo. Autor to neprozradil ani v diskuzi.

  6. nechce se mi cist originalni clanek, odkud, resp. co to bylo za odkazy? pokud je to tam uvedeno

    dik

  7. Zajímavý článek, ikdyž ten graf z GA mě moc o výhodnosti nepřesvědčil. Odhadem zvednul návštěvnost na 3 týdny na 5-ti násobek, ale ten web/doménu tim zazdil (samozřejmě záleží na aktuálních trendech, někdy se to vyplatí). Ale hlavní předpoklad při podobnejch blackhat-ařinkách je umět web/návštěvnost hodně dobře zmonetizovat (to u nás podle mě eště dost pokulhává)…

  8. Jestli se nepletu, tak v diskuzi myslím psal, že si najal lowcostové “seo mágy”, tj. komentování, fóra, katalogy atd.

    Doslova:
    he links were built by several different people (who i’d not previously used for any other tests) all using different low quality link building methods (directories, profiles, comments etc.) and linking with a mixture of phrase and exact match anchor text. The links were from a variety of C class IP’s and external domains. As far as I can tell, there would be no clear way for Google to know that the links were definitely built by me (and not a competitor), unless they snooped in my Gmail :-)

  9. Tu penalizaci by nedostal, ale musel by v trendu pokračovat, tj. neustále shánět odkazy. Jakmile je nesháněl, nastal tvrdý propad

  10. Markus uvádí 100-150 návštěv, což odpovídá “tvaru” grafu, ale Jennis k tomu má naprosto věcný postřeh a tak je otázka zda nebyl první jen v nějaké geolokaci.

  11. K poslednímu odstavci: poničit si odkazový profil z katalogů, linkfarem, porn webů apod samozřejmě lze. Můžete to zkusit i na konkurenci. Ale… Google zohledňuje všechny odkazy, takže když konkurence nemá žádné jiné odkazy, jen ty “špatné”, máte vyhráno. Pokud ale provádí rozumný linkbuilding, tak nemáte šanci ji sestřelit pomocí “špatných” odkazů.

  12. Dobrej článek, dobrej frajer, jen se pozastavuju nad tím, že to ještě nezkusil nikdo před ním.

  13. Nechci vám brát iluze, ale to co je v tom článku popsané vůbec nesouvisí s legendou zvanou sandbox. To že google umisťuje nové stránky na předních pozicích je dané tím, že než je navštíví jejich normální robot, ale robot určený právě pro vyhledávání nových webů, který jak známo právě nové weby v SERP upřednostní. Teprve pak jej proběhne robot, který určí skutečnou váhu webu na různá klíčová slova a zařadí jej na správné místo ve výsledcích. Je to naprosto běžný jev, o kterém je možné se dočíst na každém fóru o webech, kde se zprvu lidi chlubí umístěním svých nových webů a za pár týdnů kňučí, že je Google nejspíš penalizoval. NEPENALIZOVAL – jen je prostě poslal tam, kam skutečně patří. Toť vše.

    1. Petr: ale on neskončil o pár stránek vzadu, on prostě skončil. Z 1ního místa na google se nepropadneš do supplement indexu. Ten bonus co dostaneš na začátku tě posune možná na 1ní stránku, ale ne první místo. Pak se propadneš maximálně o pár desítek míst dozadu. Tenhle se propadl až na spodek.

  14. admin: dostat se na první místo na “průměrně konkurenční frázi” není problém. Stačí pár blackhat SEO praktik a velká spousta odkazů bůh ví odkud. Protože ten první rychlejší robot tyhle praktiky vůbec nerozpoznává a navíc nové stránky upřednostňuje, tak tě prostě lupne nahoru. Pak přijde robot, který pozná skutečnost a pokud zjistí, že odkazy vedou jen z pochybných katalogů a tomu podobných linkfarem, není neobvyklé že tě z indexu úplně vyhodí, protože být mimo výsledky vyhledávání je v tomto případě přesně to místo, o kterém jsem psal předtím, tedy místo, kam takovýhle web patří.

  15. Velmi zajímavý test, myslím, že je uplně zbytečný na sebe odkazovat 10 000 nekvalitních odkazů, ale jako zjištění co udělá google je to určitě cenné.

  16. Je fakt, že za 3 týdny se dají opravdu otočit pěkné peníze a nějaký sandbox mi může být ukradený. Stejně by mě zajímalo, kde sehnal v časovém rozmezí 24 hodin až 10k zpětných odkazů – byť nekvalitních.

  17. 10k odkazov za jeden deň je extrém, preto sa to dá ľahko odhaliť. Podľa mňa tak okolo 1k za týždeň je ešte OK.

  18. Hodně lidí se tu ptá, jak lze získat desítky tisíc odkazů. Je to velmi snadné. Jsou softwary (všichni ten nejslavnější známe, neznalí googlujte), které zakládají profily na fórech a do těch profilů dají odkaz na daný web.
    Tyhle profily se většinou vyhnou antispam filtrům, admini je nekontrolují, proto to jde, kdežto u příspěvků do fór to nejde.
    Takhle jde snadno udělat i pyramidová struktura, tj. první vrstva profilů odkazuje na web, druhá vrstva víc profilů odkazuje na první vrstvu profilů atd.
    Takovým softwarem na dobrém internetu uděláte desítky tisíc odkazů za chvíli.
    Pak taky mají pogramy na posílání komentářů pod články na blozích. Všichni blogeři jistě znají ty tuny spam příspěvků, které profiltroval Akismet. Tak jsou blogy, které Akismet nemají zapnutý (asi jsou líní zažádat o API klíč).
    Na registrace do katalogů jsou taky roboti, nic nového, ty máme i u nás.

    Mě ovšem překvapuje, že díky tomuhle se dostal na lepší pozice. Při mých testech jsou odkazy z fór k ničemu a z katalogů v zásadě taky, pokud to dělá robot. Na komentáře jsem robota nezkoušel, tak to možná pomohlo.

    Bylo by taky zajímavé vědět, co by se stalo kdyby do toho zapojil social bookmarking.

    Tady vidíme, jak fungují blackhat taktici. Metodou pokus omyl na bezcenných webech přijdou na mix, který je těsně na propastí a pak jedou jeden web za druhým. Tohle je taky práce skutečného SEO dělníka, nikoliv jen poslouchání rad po internetu, ale vlastní výzkum.

Comments are closed.