SEO koktejl budoucnosti

Zatímco před pár lety lidé přemýšleli jak vybrat vhodný poměr onpage faktorů, tak aby se jejich stránky líbily lidem a přitom nimi nepohrdl jejich oblíbený vyhledávač, dnes už je tomu tak trochu jinak. Doba pokročila trend přibližování se ideálu vyhledávače nahradil trend co se líbí lidem musí se líbit i vyhledávačům.

I když mnoho lidí by stále chtělo věřit, že stránka musí být krásná a dokonalá, nejlépe i podle standardů W3C ve všech ohledech, věc se má tak, že to prostě nikoho nezajímá. Co se líbí uživatelům a je pro ně užitečné se musí líbit i vyhledávačům. Jsou tak vidět stránky, které stále používají tabulky obohacené o směsku CSS stylu přímo v nich, anebo masivní stovky kilobajtů velké prezentace s více jak stovkou odkazů. Nikoho už nepřekvapí, že i takováto stránka ve vyhledávačích boduje. Věřím že onpage faktory ustoupí do pozadí a budou pro vyhledávače jen doplňkem.

A budoucnost? Podle mě to bude podobné jako v reálu. Nahoře budou ti co umí dobře mluvit a zároveň dokáží vzbudit dostatek pozornosti aby se o nich mluvilo. Tedy nový pojem SEO se bude skládat z kurzu Jak správně podávat informace a Jak správně informace šířit. Jeden bez druhého nebude fungovat. Pokud i v reálu napíšete sebelepší článek o bramborách, ale samotné slovo brambora v něm nebude, tak člověk, který hledá informace o bramborách ho nenajde, anebo mu bude připadat podivný. Bude to chtít správný nadpis, vhodné podnadpisy nad odstavci, možná se u delších článků vrátíme k obsahu a listování v něm pomocí anchoru.

Další část o šíření informací asi nikoho nepřekvapí. Když už jsem zmínil ten článek o bramborách. Asi nebude moc efektivní publikovat jej v deníku s tématikou aut. Dále tu máme různá doporučení. Pokud si můžete vybrat mezi třemi výrobci brambor, ale o jednom se zmínil váš známí na facebooku, tak je volba určitě ovlivněna. A další je i kvalita prezentace. Pokud výrobce bude mít na stránkách menší brambora wiki, kde se dozvíte o jeho bramborách naprosto všechno, včetně bohaté zásoby multimédií, také to bude mít vliv na váš výběr.

Takže si to sesumarizujme. Ideální prezentace budoucnosti bude muset mít dobré reference na tématických magazínech, dostatečný vliv v sociálních sítích a samozřejmě kvalitní prezentaci se vším všudy. Co nám to dává dohromady? PR rank + Social Rank + Quality Rank = nové SEO.

Určitě už to nebude one man show. Společnost která bude dělat SEO budoucnosti musí mít kontakty a dostatek zázemí. PR je Public relations (rozhodně si nepleťte s dnešními PR články, ty jsou jen fail dnešní doby, zkutečné PR je něco úplně jiného). PR rank tedy bude něco jako schopnost protlačit se do majoritních médii. Čím tématičtější a “luxusnější” publikační médium to bude tím více PR ranku poteče na vaší prezentaci. Jak už bylo zmíněno: SEO agentura budoucnost bude muset mít dostatek kontaktů a vlivu, aby protlačila svého klienta do těchto medii. SEO agentury budou zaměstnávat své PR agenty. Lidi se schopností protlačit reference pořádně vysoko do “nezaujatých” medii. Zbytek obstarají peníze.

Další divizí SEO agentury budoucnsoti bude social rank. Ačkoliv se mu dnes dává možná dává až moc pozornosti, faktem je, že i bez nějakého většího vlivu na SERP prostě dotáhne ne prezentaci návštěvníky. Reference dělají své. Ostatně o to dokázali i poslední volby. Vynechat sociální sítě dnes už nejde. Nemám teď na mysli jen FB či Twitter. Jsou to i komunity kolem youtube, diskuzních fór, anebo i magazínech. Lidé, kteří si zde vybudují určité postavené slouží jako roznětka. Když něco “nakopnou” tak se to pak šíří jako média. Zkuste si schválně odstartovat virální kampaň. Bez těchto lidí to jde sakra těžko. SEO agentura budoucnosti je bude muset vytvářet, anebo s nimi umět manipulovat.

A novinka, kterou nám tento rok přinesl google se jmenuje Quality Rank. Zatím se o něm nic extra neví. Ale myslím, že to co jsem naznačil v podobě bramborové wiki nebude mít daleko od pravdy. Spousta kvalitně zpracovaných informací doplněná o multimédia všeho druhu je to co bude mít na starosti poslední divize SEO agentury budoucnosti. Statické prezentace nikoho nebudou zajímat. Virtuální exkurze, dokumenty o výrobě a distribuci, rozhovory s odborník z výzkumného oddělení, videa z testování a spousty dalšího materiálu. Pokud na těchto stránkách budou trávit návštěvníci desítky minut, rozhodně to pro vyhledávače musí být jasný signál.

A co vy jak si představujete SEO firmy budoucnosti?


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

8 Replies to “SEO koktejl budoucnosti”

  1. jen čas strávený na stránce říká mnohé, tématické odkazy bez diskuze, že technická kvalita nebude to nejdůležitější, ale naopak kvalita obsahu je více než jasné. Google již má mnoho dat díky GA a pokud cesta bude tak jak se poslední měsíce diskutuje a jak píšeš, bude to jen a jen dobře.
    Pěkný článek, díky.

  2. Trošku offtopic (nemusíš to schvalovat), ale proč tu nemáš FB like tlačítko? Zrovna u tohoto článku jsem přemýšlel, že bych ho použil..

  3. Možná budu dost kontroverzní, ale podle mě je nesrovnatelně jendodušší udělat jednoduchý dvousloupcový design s hlavičkou a patičkou pomocí tabulky a zbytek doladit pomocí CSS. Dělat to samé čistě pomocí CSS vyžaduje 2-3x víc kódu, osobně mi to přijde ještě nepřehlednější a zabere to asi 10x tolik práce na odladění, aby to neblbnulo. Osobně naprosto fandím neřešení technické části pokud to bude pro vyhledavač použitelné. A lidi co dělají design ve Flashi bych tloukl klackem.

    Osobně také doufám, že v budoucnosti vliv tzv. “nezávislých” médií a různých “ochcávek” na SEO značně zeslábne a konečně budou hodnoceny stránky podle skutečné užitečnosti. Tzn. těžce banovat linkfarmy, pseudokatalogy, bezcenné MFA (minisites ne, pokud budou mít zajímavý obsah) a reklamě přikládat jen menší význam. “Sociálnost” v médiích je dnes čistě otázkou peněz, např. za TV se platí nehorázné sumy (pořady o vaření, pro kutily, zahradkáře atd.), do časopisů se zásadně protěžují PR placené články před kvalitními články, které je naopak potřeba zaplatit atd. Takže to není nic jiného než placená reklama a podle toho bych s “relevancí” těchto informací zacházel!

  4. Tak to vypadá na Seznamu na soumrak nákupu odkazů. A přitom to funguje tak dobře :-)
    Takže nakonec bude vyhledávání Seznamu ukazovat jen výsledky Seznamu a jeho projektů, případně podobných kvalitních zdrojů. Něco mi tam chybí, aby dobrý nový projekt měl také možnost se rychle prosadit i skrze weby s vysokými ranky všeho druhu. Asi proto je dobré tlačit na social rank, protože ten nejrychleji odhalí potenciál webu.

  5. basti: kontroverzní nejste, jen asi neznáte moc dobře css, které umožňuje proti tabulkám pro vyhedávače příznivější řazení obsahu, méně kódu něž pomocí tabulek atd. A s druhým odstavcem souhlasím, kéž by to tak bylo, ale obávám se, že vyhledávače budou neustále “bojovat” s novými a novými “ochcávkami v SEO”. Na druhou stranu, pokud si zkusím několik velmi konkurenčních frází na Seznamu, tak v SERPu vesměs najdu relevantní stránky.

  6. No dycky se musi rozlisovat firemni stranky a magaziny atp. Pro firemni strnky je tezte vytvaret porad novy a novy obsah aby to porad davalo hlavu a patu…

  7. Zdravím, dobrý článek, tyhle úvahy jsou vždycky pěkný, ale já jsem v tomhle trochu skeptik a než se Google a ostatní vyhledávače “přesměrují” trochu více na skutečnou lidskou aktivitu na stránkách apod. (i když už se o tom mluví) bude ještě na hodně dlouho, protože prostě vidina jednoduchého zisku tu bude vždy a vyčistit net od všech spamujících MFA apod., to si nejsem úplně jistý, zda vůbec půjde.

Comments are closed.