Bude výměna odkazů přežitek?

Mezi jednu z pravidelných rad z fór věnujících se i seologii na otázku jak zlepšit svojí pozici v SERP je získejte odkazy výměnou odkazů. Jedná se o jednu z nejstarších rad vůbec. V minulosti šel odkaz často do patiček webu, později do postranních lišt.

Hlavní účinek těchto odkazů je postaven na site wide efektu, tedy že odkazy jsou rozmístěné napříč celým webem a čím více je na dané doméně registrovaných stránek tím více zpětných odkazů, většinou ze stejného místa.

Fenomén výměny odkazů dorazil ze zahraničí, kde se vyměňovali odkazy za účelem získání co možná nejvyššího google page ranku. Vzhledem k tomu, že zpětné odkazy hrají významnou roli i pro seznam, tato metoda se velice rychle ujala i u nás. V posledních letech však vývojový tým seznamu pokročil a už není odkaz jako odkaz. Google zase rozděluje odkazy podle relevance. Člení je do kategorií a subkategorií. Podle jedné velice hezké konspirační teorie je prý členění webů rozděleno stejně jako kategorie v adwords. Samozřejmě kolik je na tom pravdy netuším, ale zní to hezky.

Ale vraťme se zpět k úvaze o budoucnosti. Většina z nás si dává do postranní lišty odkazy na oblíbené projekty, podobné stránky, anebo prostě tématickou výměnu. Možná i proto ještě pro nás důležité vyhledávače (seznam, google) nezačali tyto odkazy ve velkém ignorovat. Identifikace takovýchto odkazů je totiž náramně jednoduchá. Na každé stránce jsou prostě stejné. Navíc absolutní ignorací doporučených/oblíbených odkazů by se vyhledávače úplně vzdali původní myšlenky, podle které vzniklo i legendární pagevo hodnocení. Stále jsou v bočních lištách převážně odkazy na stránky, kterým chceme vzdát hold, které jsou pro nás autoritou, anebo alespoň minimálně stejně dobré pro nás, aby se nám vyplatilo měnit odkazy. Celý tento koncept není až tak nepoužitelný.

Jenomže svět jde kupředu. Moderní technologie umožňují skladovat nejen obrovské množství statistických dat, ale i historii chování každého uživatele internetu. Díky těmto datům se dá předpovídat co uživatel vlastně potřebuje nebo s jakým výsledkem hledání bude zřejmě nejvíce spokojený. Navíc do hry vstupuje i faktor aktuálnosti. Google nedávno představil svoji novou technologii google caffein. Prostě starý svět odkazů možná v budoucnosti už nebude hrát první housle a nějakou autoritu stránek nahradí spíše relevantnost. Jednoduše řečeno budou se brát jen intextové odkazy u nichž bude zjištění relevantnosti jednodušší a detailnější.

A jaké budeme mít možnosti? Jak se přizpůsobíme.

Dneska jsem o tom přemýšlel, když jsem seděl na zastávce autobusu. Pokud chci někomu vzdát relevantní hold co třeba jedenkrát za měsíc napsat shrnutí nejzajímavějších článků na jeho blogu. S krátkým shrnutím. Když on udělá to samé tak vlastně na sebe napíšeme jen relevantní PR články. I tak by mohla vypadat výměna link juice v budoucnosti.

Anebo automatizované výměny pomocí CMS jako je wordpress. Pomocí google najde plugin na kamarádově blogu podobné články a hodí odkaz(y) pod blogpost jako další zdroj informací.

Možností je hodně. Nevěřím, že by jednou odkazy úplně zmizeli. Jen možná je bude chtít vyměňovat trochu víc chytře :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Bude výměna odkazů přežitek?”

  1. roli budou hrát čím dál větší odkazy z tématických sajtů, a nenapadlo ti, že reciproce odkazů může mít menší váhu s koeficientem blížícím se nule v případě opakovaného výskytu. Tohle chování lze přeci snadno vysledovat a popsat algoritmem. Ve výsledku jde o jedno a očurávání nevedoucí ke kvalitním vysledkům SERP u googlu prochází z důvodů (prestože si myslíme jak nejsou úžasná):
    -Není statisticky významné
    -Není dostatek dat pro odhalení toho kterého počínání (otázka času)
    -když už ty data máme, tak jde o to zda je časově reálné je mimo jiné potřebná data analyzovat v použitelném časovém úseku.
    -Chybí data kratších čas. úseků (to už taky nebude, roboti jsou cim dal rychlejší)

    A to je mimo jiné dúvod proč v tom megalomanském závodu Seznam odpadne.

  2. Budoucnost se bude určitě více zaměřovat na tématičnost zpětných odkazů. Už dnes se k tomu směruje.

Comments are closed.