Jsou pravidla na webtrhu omezující?

Většina lidí si myslí, že pravidla na webtrhu jsou přísná. Můj osobní názor je, že jsou nastavená na přijatelnou úroveň a umožňují pohodlnou diskuzi mezi členy. Je nutné vzít v úvahu, že to občas není jednoduché, protože se zde střetávají lidé, kteří už něco dokázali vs začátečníci, starší generace vs mladší, lidé s titulem a lidé, kteří jak o sobě zádi tvrdí vychovala ulice. Často se tak setkává několik naprosto odlišných přístupů z nichž se jen těžko dá určit, jestli vůbec nějaký je špatný.

Role moderátorů je dohlížet na jednotlivé diskuze a uklidňovat situaci, když se začne vyostřovat. Nejen já jsem si k tomu ještě přibral roli odpovídat na často kladené či opakující se otázky. Nejvíce práce je, ale s moderováním aukcí. Pořád se tam objevují nějaké chybičky jako je chybějící URL nebo lidé zkouší protlačit warez aukci. Chybičky se dají po upozornění napravit, warez se smaže. Na první pohled žádný problém…

Na webtrh warez nepatří a toto pravidlo pomáhám dodržovat. Mnoha lidem jsem už za to udělil často i dost nevybíravě infraction. Prostě cokoliv co je jakkoliv propojeno s nelegálním obsahem je mazáno. Stačí video nějakého seriálu, MP3 ke stažení a je stránka okamžitě prohlášená za warez. Zatím jsem se ještě neseknul. Snažím se dávat si pozor a ověřovat si zda se nejedná o nějakou volně šiřitelnou hudbu nebo videa nejsou legální (trailery, preview atd.). Dneska jsem ale trochu zaváhal a musel se i zamyslet (proto také píšu tento post). Jednalo se o reklamní aukci, kde provozovatel warez fóra nabízel rozeslání emailů členům. Akce byla samozřejmě proti pravidlům a mnou osobně smazána. A proč mi to vrtá hlavou? Napadlo mě, že o tento druh produktu by mohl mít někdo reálný zájem. Například provozovatelé online her, herních portálů nebo například prodejci bazarových her. Nechci teď rozebírat jestli se to vyplatí anebo ne, to už by spíše bylo na legendární neviditelné ruce trhu. Ani tady nechci diskutovat o nějaké výjimce či snad zpochybnit pravidlo o warezu. Webtrh je tam kde je díky striktnímu dodržovaní pravidel.

Spíše jsem se zamyslel jestli nebude více takových pravidel, které by mohli nějakým způsobem omezovat nabídku po které by byla poptávka.

Zkuste se znovu kouknout na pravidla webtrhu a popřemýšlejte se mnou.

[poll id=”3″]

Popřípadě nadhoďte další do diskuze.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

40 Replies to “Jsou pravidla na webtrhu omezující?”

  1. Možná trochu ty subdomeny mě přijdou moc tvrdý, i tam znám pár kvalitních webů, nicméně je fakt, že na WT se na subdoménách draží jen “průjmový” Mfačka, takže tohle pravidlo bych nechal…

    Spíš mi v anketě chybí možnost “pravidla bych ještě zpřísnil” – hlavně opakující se posty nebo topicy bez jakékoliv hodnoty… Za to bych rozdával infractions jak na běžícím páse…

  2. Nejsou omezujici.

    Na DNF se nemuzou prodavat ani “obvious trademarks”, na WT takove domeny prodavaji bezne.

  3. Súhlasím s Restinom ohľadom tých subdomén. Ale je dobre že to pravidlo existuje lebo si pamatám kolko balastu sa na WT ponúkalo…

    Inak si myslím že obchodovanie s webmi na WT nieje vobec obmedzované.

  4. Musim rict ze me dost mrzi ze u vetsich portfolii webu musim uvadet odkazy, omezuje me to a mrzi hlavne z duvodu ze na webtrhu je spousta deticek, kteri zacnou ihned kopirovat bezhlave vse co alespon mirne zavani vydelkem. Co s tim? Ja se snazil udelat aukci privatni tak ze jsem zasilal pdf s kompletnim elaboratem lidem kteri maji nejakou historii nejsou to zadne BFU a maji min ŽL. Vysledek smazana aukce! Nemam vam to za zle bylo to proti pravidlum, ale vyjimky by se mohli udelovat, nebo vyclenit alespon privatni aukci na webtrhu do ktere muzu pozvat pouze urcite lidi…

  5. Osobne mi chybi kategorie “drazsi exkluzivni domeny/weby”. Na starem webtrhu obdobna kategorie byla

    Jde mi o to abych nemusel ztracet cas vybiranim perel mezi tunou shitu.

  6. Abych se jen vyjádřil k tomu s warez fóry. Mně třeba ty maily chodí. Většinou to jen prokliknu, a když vidím, že je to reklamní sdělení, mažu mail. Lidi z warez fór jsou taková cílová skupina, že snad ani nemá cenu se na ni zaměřovat.

  7. Me teda hodne vadi povinnost zverejnovat URL webu. 1. jak uz bylo napsano – poskozuju kupujiciho tim ze web bude 10x zkopirovan, kdyz se to neproda tak poskozuju sebe
    2. u vetsich projektu nemusim chtit aby bylo verejne ze jsou na prodej

  8. Mě spíš vadí příspěvky ve vláknech, kde se řeší daně a někdo se ptá, co se stane když “nebude platit”/”nezapočte do základu”/”nestane se plátcem DPH”. To je IMHO horší než warez, máme je také reportovat?

  9. Ja jsem na webtrhu pro vetsi prinost. Na muj vkus je tam az moc opakujicich se postu, hledat preci umi kazdy. Ja bych to nemilosrdne zamykal.

  10. Ja to skusim rozobrat so svojho pohladu:
    1. Při prodeji webu, domény nebo inzerce a při výměně odkazů musí prodávající uvést doménové jméno (URL).
    – suhlasim. Otravuje ma ked musim pisat PM aby som sa dozvede URL alebo ked sa musim dopatrat ku nejakemu info cez 20 sprav tupu: poprosim URL, PM poslana a podobne.
    – na druhej strane berem, ze u zabehnutych eshopov to moze sposobit problem s doveryhodnostou, ked sa rozsiri ze eshop je na predaj. Preto by som v ojedineych a naozaj zaujimavych aukciach umoznil tuto formu nezverejnenia URL.
    – respektive vytvoril privatne aukcie. Predsa len, niekedy sa predava naozaj zaujimavy web a o par dni je na svete jeho klon.

    2. Na Webtrh nepatří žádné transakce týkající se warezu a warez webů…
    – 100% suhlas. Mazat. Vsetko nelegalne by som mazal. Ako aj napr.:
    – oslovim priatelov na FB – SPAM
    – predaj stranok a skupin na FB – porusuje pravidla FB
    – rozoslanie mailingu ked uzivate nechce uviest odkial ma databazu
    – a mnozstvo inych

    3. Je zakázané prodávat weby na subdoménách.
    – toto by som zrusil, predsa len, aj na subdomenach moze bezat naozaj dobry web. A kupujuci si ho moze preniest na vlastnu domenu.

    4. Správci systému a moderátoři mají ve věcech týkajících se systému poslední slovo.
    – naprostý súhlas. Kto iný by ho mal mať ako správci? JE to o určitých pravidlách a autorite moderátorov, a každý kto sa vzbúri určitým pravidlám by mal niesť za to zodpovednosť.

  11. Myslim si že povolit prodávání reklamy na warez by se mohlo povolit, aukce warez stranek bejt nemusej, ale jak je tu psáno o reklamu tam zájem je a osobně na tom nevidim nic nelegálního

  12. Presne! Toto je skutocne potrebne. V aukciach sa valaju tony “super exkluzivnych domen”, ktore predavaju ich majitelia za babku. Preco asi, ked su take lukrativne? Alebo naopak, extremisti so sestmiestnymi ciframi za uplne braky…

    Zvyraznovanie a topovanie sice pomoze, ale stale neriesi problem. Vytvorte verejnu diskusiu o pravidlach takejto sekcie a urcite spolocnym brainstormingom vypilujeme pravidla k dokonalosti. Kludne to spoplatnite ako VIP klub, ale ZALOZTE TO UZ KONECNE!

    K veci. Mne osobne warez nevadi, aj ked chapem, ze autorita ma pravo urcovat smer spolocnosti… Ak sa raz daju pravidla WAREZ STOP, tak nemusis riesit, ci ma niekto zaujem o tuto sluzbu. Je to principialny postoj.

  13. Pro postih warezu jsem taky, ale co nechápu je, že v té souvislosti není postihováno i něco takového

    http://webtrh.cz/71765-adult-fotografie-web?&highlight=amat%C3%A9rsk%C3%A9

    Pominu-li to, že je to docela svinárna a vtipné nápisy “Práva nemám, ale není to nikde kradený. Diskrétní jednání.”, tak je to nelegální minimálně stejně, jako mp3 ke stažení zdarma. Pokud je nějaká ta holka pod zákonem, tak ještě mnohem víc.

    Přijde mi, že se na to nahlíží stylem “No co, holka je blbá, nemá svýmu klukovi takový fotky posílat”, nebo “no co, pár lidí si u toho vyhoní a holce se nic nestane”. Jen by mě zajímalo, jestli by jste si stejný přístup zachovali, kdyby se jednalo o vaší dceru…

    1. Jirka: od toho je report post, tohle na webtrh samozřejmě nepatří

  14. SuperDomain: Staci se na chvili zamyslet. Pokud by tam nekdo ty domeny tridil (co by stalo penize a navic by to musel umet), ciste hypoteticky, pak by bylo jasne ktere jsou nejazajimavejsi a ty ceny by sly nahoru jako na dAukci. Ted je to prave tak, ze kdyz to toho investujes trochu casu a najdes zajimavou nabidku, tak muzes koupit za dobrou cenu.

    Jinak pro ty co se boji kopirovani webu: Kdyz se bojite, tak to nedelejte. Kdyby se YouTube nebo FaceBook bal ze ho budou kopirovat a schovaval se, tak by se nikdy nestal tim ci je.
    Myslite, ze existuje neco jako tajny web? Kdyz to najdou lidi pres Seznam, kteri vam tam chodi, tak to najde pres Seznam i ten co to kopiruje. Got it?

  15. To Harry: Ale ja som nehovoril, ze by to mal niekto rucne triedit. Zaplatme si clenske vo VIP a obchodujme na urovni. Tu nejde len o ponuku, ale aj o to, ze v aukciach je kopec OT od pseudoodbornikov, ktori maju jediny ciel – upozornit na seba za kazdu cenu. Su schopni ta znechutit (mne osobne sa to stalo) z obchodovania tymto sposobom. Samozrejme, je tu moderator, ktory OT na poziadanie vymaze, ale kym sa to udeje… …a treba k tomu aktivitu. Jednoducho, chcem sekciu, kde nemoze prispievat hocikto. Ci to bude zavisle od iTradera, poctu prispevkov, platenia clenskeho, volby dozornej rady ;-) je na diskusii…

    Tie pravidla pre VIP by boli nielen o vzniku “novej” sekcie… Preto som pisal, ze by to chcelo vseobecnu diskusiu. V kazdom pripade treba selektovat. Rovnako, ako je iTrader nejakym meritkom doveryhodnosti (teda, mal by byt), clenstvo vo VIP je prestiznou zalezitostou. Nebudem tam predavat supervelkoobchodsr.sk za 100 litrov a presviedcat ostatnych, o neobmedzenych moznostiach tejto domky, lebo ma z neho vykopnu.

    Clenom kazdeho prestizneho klubu sa stava clovek za zasluhy. Ake? O tom mozme debatovat…

  16. Ja osobne bych byl pro moznost prodeje webu na subdomenach ale ve specialni kategorii, stejne tak by byla vhodna kategorie ‘drazsi weby’, kam by se musely davat ty, u nichz by byla bud pocatecni nebo reserved cena vyssi nez dejme tomu 50tis CZK.

  17. Popravdě mi vadí dvě věci z ankety. Zákaz prodávat weby na subdoméně a to s warez fóry. Sice se mne ani jedno netýká, ale v době, kdy jsem vlastnil warezové fórum byl problém například s výměnou odkazů, či nabídkami reklamy. Ano, většiny Webtržníků se to netýká, ani mne už ne, ale jiných ano. Proto mi například vadí přítomnost aukcí porno a warez domén a podobných. To jest můj názor ;)

  18. Já osobně jsem se s tím, že by mě omezovala pravidla nesetkal. Naopak mám dojem, že moderátoři mnohdy nestíhají, když se na webtrhu stále čile obchoduje s warezem.

  19. A prečo nemozu byt mp3 weby? Ved je to podobne ako z TM domenamy trh tvorý dopyt a ponuka, ak niekto chce predat ten web tak len preto ze má on niekto zaujem…

  20. Zakaz warez je v poradku, je to cinnost nelegalni. Stejne tak muzeme tvrdit, ze by nekoho mohlo zajimat kdyz nabidnu ze polepim zevnitr vozy metra. Trestne je to lepeni, ale pokud nelepim ja tak na me nikdo nemuze, takze by se to mohlo zdat jako super zpusob jak si objednat reklamu. Ale porad pri tom dojde k poskozovani cizi veci a to ze pokud nebudu nikde dohledatelny jako objednavatel a dotycny bude tvrdit ze to dela sam od sebe na tom nic nezmeni. Z warezem je to podobne. Kdo ma onlinovky jako treba ja a stal by o podobnou reklamu napise si poptavku, neomeziji ji tim ze ho warez nezajima a je to.

    Je pravda ze male projekty s uspechem = deti kopiruji jako divi. Mozna by nebylo do veci zavest vymezenou sekci, kam by smeli jen provereni uzivatele, tj. overeni pres Zivnostensky rejstrik a treba telefonatem apod. Kdo chce opravdu delat rozumne obchody pro toho to neni prekazka, kdo chce jen parazitovat ten pravdepodobne neprojde. A prodavajici si sam muze urcit jestli bude prodavat vsem, kdy se muze objevit i nekdo mega uspesny pod anonymem a koupit. A nebo jen takhle overenym uzivatelum.

    Take by nebylo spatne delat aukce pro zvane. Tj. treba prodavam web a mam 10 vaznych zajemcu, jde o statisicove castky, nezajimaji me detska OT, nechci zverejnovat URL vsem, nechci se bavit s lidmi ktere nemam osobne proverene jako solidni partnery. Takze udelam aukci pro zvane, pozvu X lidi a ti a pouze ti se smi do aukce podivat, prihazovat a psat. Moznost zakladat takove aukce jen pro poverene, abychom pak nemeli plnou schranku PM vzkazu “zvu te na svoji super exkluzivni aukci blablabla” od spousty deti kde aukce bude o 200kc.

    1. duben: pokud chceš uspořádat soukromou aukci lze to udělat přes skupiny. Co tam budete provádět je jen na vás, uvidí to jen pozvaní lidé a moderátoři. Aukce by ale musela probíhat jako na starém webtrhu. Tedy co příspěvek to příhoz.

  21. Warez nezakazovat. Sam sice nemam zadny warez web a ani zadny nechci, ale jen proto nevidim duvod nekoho omezovat v kategorii webu, ktera ma luxusni navstevnost. (vysoky traffic za nizke naklady.) Zakon si ted strcte nekam, bavime se o omezovani na webtrhu. Za obsah je zodpovedny majitel domeny, ne majitel fora, ktere zprostredkuje obchod.

    Pokud je warez zakazany, melo by zmizet i porno, nabozenstvi a sport.

    Zakaz prodeje na subdomenach bych zrusil. Je to naprosta blbost, zbytecne previdlo, ktere nic dobreho neprinese (kdyz budu chtit dat do aukce nejaky shit, koupim za necelych 20 Kč info domenu..). Sam mam na freehostingu nekolik mensich farmicek minisites, ktere slusne vydelavaji (a maji dobry obsah, zadna kopie stranky z wikipedie..), tak nerozumim tomu, proc bych to nemohl prodat, kdybych chtel.

  22. Jo a povinne zverejneni url je prasarna. Co k tomu dodat? Staci jedine: babicovy dobroty :)

Comments are closed.