Prázdniový útlum

mozek1.jpgNení snad jiného místa, kde je znát útlum tak moc jak na internetu. Právě teď jsme v nejnudnější a nejpomalejším období internetového roku. Většina zdrojů informačních medii přešla na úsporný režim, tento úkaz je také nazýván okurková sezona. Nespouští se žádné nové projekty. Návštěvnost upadá v porovnání s jiným obdobím u převážné většiny projektů. Nad vším se navíc snáší pomyslná hrozba hospodářské krize.

Celá tato trochu až ponurá atmosféra dopadá na všechny. BFU nevědí co mají dělat. Místo klikání na reklamu si jdou radši na pivo. Developeři na volné noze vnímají ze všech stran nudnou letní atmosféru, popřípadě výčitky že by si měli dát také volno a užívat prázdnin. Možná i kvůli tomu je teď taková napjatá atmosféra na webtrhu. Prostě je tu nudné léto a jediné co člověk aktivně dělá je hledá výmluvi k tomu něco dělat.

Celá tato situace má ale i druhou stránku věci. Pro velké projekty znamenají prázdniny možnost otestovat nové technologie a postupy, protože zátěž není tak velká. Nejsou to však jen velké projekty. I nový projekt může začít o prázdninách a v klidu si projít beta testem. V září pak nasadí masivní reklamní kampaň a po beta testech je menší pravděpodobnost že něco nebude fungovat tak jak má.

Podle mě by jsme se neměli na prázdniny dívat jako na čas, kdy není co dělat, ale jako na možnost připravit si nové projekty či zdroje na velký rozjezd v září. Je pravda, že teď je všude menší návštěvnost. Krásně to dokáže ukázat alexa rank. Zatímco je zhruba na stejné úrovni, tak návštěvnost se propadá.

Nedávno jsem přemýšlel jestli rozjet nový portál o World of Warcraft o prázdninách byl dobrý nápad. Jestli jsem neměl jen sbírat články a vše rozjet až koncem srpna. Došel jsem k závěru, že teď je ta správná doba. Celý portál bude mít měsíc čas na usazení se ve vyhledávačích a než přijde hlavní nápor hráčů (vrátí se do škol z prázdnin), tak už budou moct přečíst nějakých 30 – 40 článků nazpět, což rozhodně přispěje k tomu, aby se zas vrátili.

Prázdniny jsou sice časem odpočinku a relaxace, ale osobně si myslím, že to je luxus, který si český internetový podnikatel nemůže dovolit. Čas jsou peníze takže nejdřív zamakat na projektech a pak jít posedět s kamarády ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

11 Replies to “Prázdniový útlum”

  1. Hezká myšlenka s tím rozjezdem projektů. Prázdniny jsou fajn doba pro vyladění chyb a nedostatků. Ty lze řešit v tomto období pěkně v klidu než se pak během špičky v návštěvnosti stresovat.

  2. Chtěl jsem říct něco smysluplného ale napadlo mne jen “pravdu díš”

    taky dělám celé prázdniny na shopu aby byl na září v cajku a vychytané chyby.

  3. “Prázdniny jsou sice časem odpočinku a relaxace, ale osobně si myslím, že to je luxus, který si český internetový podnikatel nemůže dovolit.”

    Tak s tímhle naprosto souhlasím.

  4. presne jsi trefil tema a paradne jsi ho rozvinul… i kdyz pro me je jedno jestli jsou prazdniny nebo sobota…

  5. A to já právě opak, všechny své projekty sem prodal a že jich bylo, užívám si prázky a v záři začnu :)

  6. Já myslím, že je to viditelné např. i v TV. I když tam je nuda pořád.

  7. Milan > V TV je to vidět hlavně proto, že jim už dlouhodobě stagnují příjmy a nemají tak možnost dávat novější filmy a pořady i přesto, že léto není zrovna čas premiér. Holt krize se prohlubuje všude a třeba taková NOVA nezakončila poslední měsíc zrovna ve skvělém zisku a to se do toho počítají i jejich “inovátorské” projekty jako TN.cz, GALERIE.cz.

  8. No ja pozorujem svoju navstevnost a ona sa pocas prazdnin len zvysuje…:) … s tym sa aj zvysuju zarobky a v podstate stranka nabera grady… ale je pravda, ze web je zamerany na zabijanie nudy a ludi, ktori sa pocas prazdnin nudia, si myslim, je viac ako pocas skolskeho roka… no uvidime potom…

  9. No tak nad tímhle přemýšlím celé léto.

    Soukat články do magazínu nebo si je nechat na aktivní září? To je to. Abych je tam teď nenasoukal a v září by už nebylo co soukat.

    Ale projekty typu online her asi pořád jedou stejně tak jako další letní věci (brigády).

  10. Nesouhlasim. Utlum, stejne jako krize, okurkova sezona, to jsou vsechno archaismy a prezivajici vyrazy z doby minuly. Jasny, kdyz se nekomu nechce makat (a to se nechce 80% lidi) svedou vsechno na krizi a na utlum a na okurkovou seznou. Ja zadnou okurkovku nemam, mam stale stejne kseftu, nebo moznai vic. Ale kdo se chce krmit kydama, necht tak cini, vdyz je to v cechach obvykle.

  11. Sám to nechápu o prázdninách jsem moc u počítače nebyl, ale výdělek stoupl minimálně o 30%. Teď to zase spadlo. Se těším na další prázniny.

Comments are closed.