Projekty chytré město

V poslední době celkem často slýchávám slovní spojení “chytré město”. Osobně jsem tomu moc času věnovat nechtěl, protože ve většině případů to spíše vypadá, že někdo dostane balík peněz a ten chce nějak utratit. Třeba včera jsem se dostal k článku na Lupě o chytrých lavičkách. Když jsem nad tím přemýšlel, tak mám pocit, že tomu všemu chybí smysl či spíše pořádná vize.

Kritizovat je jednoduché, takže jsme zkusil se nad tím zamyslet a vytvořit mou vlastní vizi.

Jak bych udělal futuristické město já

Začneme tím co potřebují lidi vlastně vědět a inteligentní město by jim tyto informace mělo být schopné poskytnout formou dat. Například stojím na zastávce a potřebuji se někam dostat. Zapnu mobil, kliknu na aplikaci a stáhnu si jízdní řád. Fajn to je dobrý základ. MHD poskytuje data mé aplikaci. Takový základ, který už všude mají. Přidáme k tomu trochu té chytrosti a aplikace na mobilu pošle, kde právě stojím. Teď to okořeníme nějakými aktuálními daty ze sítě MHD a v reálném čase uvidím kde právě autobus je, za jak dlouho dorazí. Někdo z nás může trpět problémem z přecpaných autobusů, takže zároveň uvidím kolik lidí je v autobuse popřípadě kolik je tam kočárků. Přidáme k tomu ještě taková ta “zbytečnější” data jako je aktuální teplota uvnitř (jestli funguje klimatizace).  Před nastoupením kliknu v aplikaci na zaplatit jízdné. Anebo ať se klidně zaplatí samo. Pohoda leháro.

Ideálně pokud budou všechny  informace jako open data a aplikaci si může udělat a upravit každý podle sebe. Z těchto dat samozřejmě půjde zjistit jak jsou autobusy vytížené a kterou linku posílit. Takže tu máme data pro uživatele a zároveň zpětnou vazbu pro chytré město.

Fajn to by bylo pro MHD, teď se přesuneme k automobilům. Všude máme spousta kamer, takže co kdybychom na parkovací místa po městě dali nějaké značky, které ty kamery budou moct vidět a přiřadit k parkovacímu místu. Když zaparkuje auto, tak tato značka vidět nebude, naopak pokud jí uvidí tak máme volné místo. Takže až budu chtít zaparkovat na nějaké ulici tak si stáhnu open data do aplikace a ta mi ukáže kde jsou volná parkovací místa. Zaparkuji, vyberu parkovací místo anebo naskenuji QR kód z obrubníků a zaplatím parkovné online.

Samozřejmě zase spousta statistických dat pro optimalizaci parkování no a ehm pro ty městkou policii pokud někde stojí auto moc dlouho a nezaplatilo.

Nezapomínejme na úřady. Možnost vše řešit elektronicky, případně online si zamluvit čas na úřadě a nestát frontu. Mít neustále kontrolu co se děje s vaší žádostí, kde se řeší, kdo jí řeší a jak to s ní vypadá. Všechno z pohodlí jedné aplikace.

Hmm tak teď něco pro podnikání. Stát dodává open data, tak proč by je nedodávali i podniky. Záleží pak na vývojářích aplikací jestli je využijí anebo je budou nějak filtrovat. Aktuální akce, slevy, bonusy, jaké se točí pivo, to je jednoduché, ale když už si všichni museli pořídit to EET, tak proč to rovnou nevylepšit. Stejně zadáváte do systému které stoly jsou obsazené. To znamená že víme kolik jich je volných. Takže žádné nakukování do hospody jestli je tam volno. Prostě v aplikaci v reálném čase to všechno vidíme (pokud si to bude majitel samozřejmě přát). Navíc nejdou dneska kšefty? Tak rychle tam hodíme nějakou akci, třeba následujících 15 minut 2 + 1 pizza zdarma :)

Základem je získávat data, umět je zpracovat a poskytnout pro další analýzu. Spousta věcí se díky tomu dá zlepšit. Když už jsme u těch IoT, tak by se hodily chytré popelnice, semafory, wi-fi … no vlastně místo wi-fi by dnes už stačil pořádný mobilní tarif. Přeci jen byl jsem až na moc přednáškách kde mi ukázali jak to s tou free wi-fi jde udělat.

Nezapomínejme na odezvu uživatelů. Data musí proudit i opačným směrem. Vyfotit poškozenou vozovku, rozbitý chodník, začínající skládku či jinak dát vědět, aby to někdo mohl začít řešit. Lidi jsou dneska leniví, ale když jim dáte rychlou možnost jak o tom dát vědět, tak to udělají.

Tohle je samozřejmě jen začátek. To by pomalu bylo na sci-fi knihu :D

Závěr

Vidíte tam někde chytré lavičky? Popravdě někde tam na konci opravdu budou. Jen nebudou základem chytrého město, spíše jej doplní. Budou sbírat data, poslouží v nouzi když vypadne mobilní signál anebo nebudete mít po ruce mobil. Samozřejmě to už trochu upravuje i to jak budou fungovat.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Projekty chytré město”

  1. Idea je to hezká, ale problém je v tom že to naráží na to jací lidi jsou. Drtivá většina k těmto “chytrým” veřejným zařízením bude chovat slušně. Ale stačí malá setina společnosti aby tento nápad pekelně prodražila. Živě si dovedu představit nudící se děti na zastávce mhd, které v lepším případě strkají do usb sdířek sirky. v horším těma sirkama opalují. A to vůbec nemluvím o opilcích co je zkouší polévat pivem nebo prostě jiné občany kteří se je budou zkoušet rozebrat a ukrást. Tím chci říci, že ač nápad je to zajímavý bude strašně drahé to udržovat ve funkčním stavu. Obávám se že pro to naše společnost ještě nenazrála, a to jsme ještě na tom oproti různým no go předměstím západních velkoměst vlastně ještě dobře.

Comments are closed.