Budoucnost blokování reklam

Pokud bych měl soudit, tak současnou válku mezi reklamou a blokátory reklam, vyhrávají ti kvůli kterým jste si AdBlock nainstalovali. Detekce blokátorů reklam je na poměrně slušné úrovní a BFU nemá šanci než povolit reklamu, pokud chce vidět obsah. Ostatně zkuste se podívat na nějaký ten online film s běžným blokátorem a brzy zjistíte, že bez vypnutého AdBlock většinou nic neuvidíte. Podobně na tom jsou i popup okna s reklamou. Ale tento článek bude spíše o tom zbytku.

Nebudeme si nic nalhávat. Množství blokované reklamy je někde mezi 10 – 20 procenty. Odbornější IT weby, se dostávají i na 40 %. To už do rozpočtu zasáhne celkem slušně. Díra se dá “zaplácnout” dá reklamními články a méně výraznou reklamou, která není moc rozšířená. Například co jsem zahlédl, tak se testují reklamní komentáře v diskuzích, procpání reklamy mezi obdobné články či “mohlo by vás zajímat” a samozřejmě reklamní odstavce (v textu je schválně zmíněna značka, která má alespoň vzdáleně něco společného s obsahem a je jí věnován krátký odstavec s odkazem). Nějak to funguje, generuje kliky a podporuje značku. No a hlavně se to nedá zablokovat.

Zatímco bloger s tím nějako bojuje a ani netuší že na hraně zákona, tak velké společnosti už musí zákony dodržovat. No a na tom budou postaveny blokovací technologie budoucnosti.

Podívejte se třeba na Facebook či Twitter jako BFU. Reklama se krásně maskuje mezi příspěvky. Navíc jste tak zaplaveni příspěvky, že ani netušíte jestli to co vidíte náhodou nesdílí někdo z vašich “přátel”. Ve skutečnosti ale převážně vidíte reklamu.

Slabina této dobře zapadající reklamy jsou různá nařízení, která jasně říkají že reklama se musí dát rozeznat. Samozřejmě provozovatelé webů to umí udělat tak, aby se “dala” rozeznat ale zároveň to nebylo až příliš moc znát. Opět se můžeme podívat na Facebook.

Jenomže v době, kdy nám umí technologie rozeznat tváře na fotce, proč by nedokázala poznat i reklamu? No a přitom nemusela jakkoliv manipulovat se zdrojovým kódem, podle kterého detekují blokátory poskytovatelé reklam. Odpověď je, že se to testuje. Dokonce existuje plugin Facebook Ad Highlighter, který má za úkol detekovat reklamu vizuálně. Jedná se o experiment vědců z Univerzity z Princeton.

Nemusíme jít až tak daleko. Spousta technik, jak najít AdBlock nepočítá s tím, že reklama se zobrazí ale nebude vidět. Můžete reklamy šoupnout mimo stránku anebo je překrýt. Sice tím nezabráníte, že bude stránka pomalejší a stáhnete spousty dat navíc, ale účel to splní. Zdali je reklamní plocha prázdná anebo překrytá bílým čtvercem je vlastně jedno. Na výkonu moderních počítačů se to už tak moc nepodepíše.

Zaujal mě také boj proti reklamám, kdy se automaticky nahlašuje reklama jako závadná a tím jí vlastně odstraníte. Například pokud na YouTube narazíte na 30 vteřinovou nepřekročitelnou reklamu, lze jí nahlásit jako závadnou pomocí 2 kliků a tím jí přeskočíte. Podobně však jdou řešit všechny reklamy označené AdChoice. To jsou i ty od Google.

Závěr

Blokování reklam budoucnosti nebude rozhodně jen o odstraňování kódu ze stránek. Je třeba se připravit na variantu, že jakékoliv technologie na detekci AdBlocků selžou. Místo přetahování se zvažte jaké máte možnosti propagace, které to nepostihne a začněte na nich pracovat.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Budoucnost blokování reklam”

  1. Je dost naivní se domnívat, že třeba zabudovaný AdBlock v Chrome bude skutečně blokovat vlezlé reklamy na Youtube a podobně. Google se také enormně snaží cpát čím dál více reklamy do SERP a poskytuje “personalizované” výsledky = “pro blaho uživatele” manipuluje se SERP, kde mu pak nikdo nedokáže, proč a jak to dělá. Další problém je samozřejmě Android, kde opět má Google nekonečně možností jak potichu “porouchat” blokování reklam Googlu a tiše tolerovat blokaci konkurence, popřípadě ji ještě podpořit… Něco k tématu https://blog.getadblock.com/on-including-ad-blocking-in-chrome-6d681cc2904d

  2. Co nemáte šanci postihnout je hledání IP adresy a URL – už to vymaže 99,99 % reklam. Na to stačí jednoduchá učící se umělá inteligence. Blokuji obrovskou řadu reklam už na routeru pro cca 200 počítačů – ti lidé u počítačů s tím nemohou nic udělat ani kdyby chtěli. Některé weby se jim nezobrazují, protože mají údajně AdBlock a žádá se aby ho vypli. Však oni se naučí chodit na weby, kde problémy nemají.

    Stačí už jen do souboru /etc/hosts přesměrovat pár tisícovek reklamních webů na falešnou IP adresu. Tento soubor je mimochodem jak v unixech, tak ve Windows. Už tím se všechny webové stránky značně pročistí. Dokonce takto blokuji o Google reklamy a Google javascriptové balasty přidávané webdesignery skoro do každé webové strany na měření a detekci.

    Některé weby nepustí dál bez stažení obrázku z reklamního webu – no bóže, tak se bez něho těch pár set lidí obejde. Žádná škoda.

    Jednoduchá umělá inteligence se brzy učí u každéhio webu tvoření URL adres. URL adresy článků mají svojí standardní strukturu, byť každý web jinou – ale to se jednoduchá umělá inteligence poměrně snadno naučí sama. Pak má nějakou strukturu URL adres užitečného obsahu – obrázků, apod. a nějakou strukturu svých reklam.

    Teprve pak je možné – ale už skoro zbytečné – se učit rozpoznávat něco ve stránce.

Comments are closed.