Reklamní článek vs recenze

Po delší době jsem se opět dostal k tématu reklamní článek vs recenze s pohledu pozorovatele. V krátkosti. Moje drahá polovička si vybírala nový mobilní telefon. Vzhledem k tomu, že mobilním telefonům až tak moc nerozumím, tak jsem jí doporučil si potenciální kandidáty projít na stránkách mobilmania.cz. Což udělala a víceméně si i vybrala. Jenomže jak to bývá začala argumentovat i “recenzemi” jinde. Ve skutečnosti ty “recenze” byly jen reklamní článek. No a samozřejmě otázka byla proč tak vehementně věřím textu na mobilmania?

Samozřejmě jsem nechtěl vytahovat věci jako affiliate odkazy anebo že se pod článkem nedají vkládat z nějakého důvodu komentáře. Přeci jen reklamní článek nemusí být špatný jen kvůli tomu že je reklamní. Musel jsem tak vytáhnout reálné zkušenosti, které mám. Popravdě si myslím, že je to celkem zajímavý seznam doporučený, který vám pomůže dělat kvalitnější recenze.

Vlastní fotky a videa

Ukázal jsem na profesionální, v grafickém editoru, upravené fotky. Člověk který ten článek psal prostě viděl na fotkách mobilní telefon a popsal jej. Pak tyto fotky přidal do textu. Pokud by ten mobil opravdu testoval, tak použije fotky vlastní.

Komu budete věřit více? Tomu kdo přidá vlastní fotky a k nim i náležité popisky anebo dodané multimediální materiály od výrobce?

To platilo o i multimédiích. Autor recenze na mobilmania nahrál vlastní video projíždějící tramvaje ve 4K a pak další v 60 fps, aby demonstroval výhody telefonu.

Opět koho zajímá dokonalý videoklip přistávajícího motýla, který je tak neuvěřitelný až jsme si jistí, že došlo k nějaké následné editaci? Chceme vědět co s tím můžeme natočit v reálu sami. Projíždějící tramvaj v Praze byla praktická ukázka.

Vlastní výzkum

Už jsem to nakousl v předchozí části. Autor recenze prakticky testoval, co mobil dokáže. Velmi se mi líbil test fotek za různých podmínek. Hlavně fotky za šera jsou pro mobilní telefony stále velký problém. Já jsem s mojí Galaxy J5 udělal už přes 2 tisíce fotek a ty večer jsou většinou nepoužitelné, popřípadě vyžadují opravdu hodně úprav v Gimp. Přitom jsou často opravdu cenné.

Člověk který pravidelně dělá recenze a aktivně mobilní telefon používá, tak jej podrobí právě testům, kde mají rezervy. A to je také známkou skutečné recenze. Vědět co a proč testovat.

Recenze také obsahovala různé další testování. Prostě vlastní výzkum.

Zapamatujte si, že když děláte kvalitní recenzi, tak je jen na vás jak budete službu či produkt hodnotit, ale je třeba to nějak udělat. Zvolte si vlastní způsoby testování, parametry a klidně i hodnocení. Je jen na čtenářích jestli danému testu dají váhu. Většinou si recenzí přečtou více a mohou tak srovnávat.

Například na cn130 jsem pro recenze webhostingů využil WordPress plugin Benchmark. Dostal jsem i ostré výtky, že hodnotím WordPress a že nějaký plugin nemusí být třeba pro “běžnou” práci s databázi směrodatný. Jenomže já jsem díky tomu měl nějaká čísla pro porovnání s konkurencí, které se to moc nelíbilo.

Porovnání s konkurencí – ukažte že jste z oboru

Takže pokračujeme srovnáním s konkurencí. Pokud píšete recenze většinou už máte něco odzkoušeno a otestováno. Můžete tedy srovnávat a jako recenzent je to i vaše nejdůležitější poslání. Srovnávejte a neberte si servítky!

V tom se právě liší reklamní články od skutečných recenzí. Oni srovnávat nemohou, respektive musí se držet nějakých norem, aby konkurenci nepoškodili. Vám jako neutrálnímu recenzentovi to může být jedno, pokud si to přímo v recenzi obhájíte. Mimochodem ti, co píší “levné reklamní články” se jakémukoliv srovnání mezi značkami obloukem vyhýbají.

Člověk který otestoval desítky mobilních telefonů už moc dobře ví co se mu kde líbilo. Takže se nebojí srovnávat. Vždy navíc může napsat jeho osobní názor. Mimochodem pokud jste v oboru známý, tak právě tato část má největší hodnotu.

Samozřejmě si vše musíte umět obhájit v případné konfrontaci. Btw. bavil jsem se s pár lidmi, kteří píší nezávislé recenze a tlak značek je v tomto ohledu občas “velmi nepříjemný”.  Na druhou stranu řekněme kontroverzní recenze jsou často nejvíce sdílené na sociálních sítích.

Závěr – píšeme za prachy

Většina recenzí vzniká protože za to dostanete zaplaceno. Může to být formou zapůjčení či rovnou darování daného produktu/služby. Takže byste to měli označit jako reklamní článek, což se moc nedělá. Na druhou stranu už jsem dostal i nabídky “Tady máte službu, napište o nás a neberte si servítky.” Pak je otázka jak moc to že jsem danou službu dostal ovlivní můj článek? Jo je to komplikované :)

Všem vám doporučuji si toto ujasnit hned na začátku se zadavatelem. Zeptejte se jej jestli chce reklamní článek, kde jeho službu popíšete a vyzdvihnete její výhody, pak samozřejmě zakážete diskuzi a podepíšete se jako “Reklamní článek” anebo jestli si věří a dá vám naprosto volnou ruku. Pak si za výsledkem budete stát a obhájíte jej před všemi čtenáři, kteří v diskuzi napíšou i velice negativní  komentáře k vašemu “odbornému” zhodnocení.

Btw. často se v komentářích takovýchto článků vyjadřuje i konkurence, která má celkem přehled. Dokážete si váš rozsudek obhájit ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Reklamní článek vs recenze”

  1. Sám píšu oboje, ale u mne je recenze vždy delší a i když mám vlastní fotky často méně kvalitní, tak už jsme pár krát dostal balík věcí na otestování, i když ty recenze nejsou jen pozitivní. A musím se přiznat, že recenze píšu raději, než PR články.

Comments are closed.