Gary Illyes doporučuje používat nofollow na weby se špatnou reputací

Gary Illyes, webmaster trends analyst pracující ve švýcarské pobočce Google, zveřejnil tweet v němž doporučuje používat nofollow, pokud odkazujete na weby se špatnou reputací. Jistě nic nového, o tomto jste si na 404M mohli přečíst už několikrát. Ovšem popravdě v některých případech je nofollow spíše nedostatečné.

Někdy dává perfektně smysl používat nofollow. Píšete o zlé stránce? Nepomáhejte jim zvyšovat reputaci! Buďte jako Fred, použijte nofollw!

Co je Fred?

Technicky nofollow má sloužit k tomu, aby daným odkazem netekl linkjuice. Fred se tedy rozhodl, že svůj linkjuice nepošle nějakému webu.

Toliko k technickému použití. V běžném životě to však je jinak.

Fred tedy reálně může být:

  • Majitel online novin/magazínu, který používá nofollow na všechny externí odkazy.
  • PageRank sculpter
  • Tvůrce reklamních textů.

Nikde tam nevidíte, že by psal o webu se špatnou reputací? To proto, že na weby se špatnou reputací nikdy neodkazujeme a to dokonce ani pasivním odkazem (neklikatelným). A víte proč? Protože za to vaše stránka může schytat penalizaci.

Co jakou penalizaci?

Stránka se špatnou reputací totiž musela něco nepěkného provést. Většinou se na ní objevily odkazy směřující na závadný obsah, případně rovnou už závadný obsah obsahovala. Pokud pomineme některé extrémní případy, tak to znamená buď malware, warez, extrémní obsah pro dospělé, podvody a zdraví nebezpečné věci (medikamenty, drogy atd.).

Google chce chránit své uživatele před tímto obsahem,  pokud si ho výslovně nepřejí najít (až na ten malware). Takže takovéto weby ve výsledku vyhledávání většinou chybí. No a samozřejmě pokud na takovýto obsah odkazujete, tak Google nebude ukazovat ani vaší stránku, protože svým uživatelům nechce navodit psychický šok. Zvláště je to znát u témat pro mladší uživatele.

Závěr

Myslíte si že vám nofollow pomůže? Že najednou ten odkaz na závadnou stránku přestane existovat a uživatel jej bude ignorovat stejně jako Google? Ne uživatel na ten odkaz klikne a to Google nechce. Odkaz tak musí být … vlastně nemůže. Odkaz tam dát prostě nemůžete a to ani pasivní. Pokud už tam chcete něco dát, tak tu adresu zmršte na takovou úroveň, že to ani Google AI neposkládá.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup