Podle SPIR blokuje reklamu až 12 % Čechů

K fenoménu blokování reklam udělal průzkum i SPIR (Sdružením pro internetový rozvoj). Zjistili, že reklamu blokuje zhruba 12 % Čechů. U webů zaměřených na IT to může být až 40 %. Tato čísla přepočetli rovnou na peníze. Provozovatelé webů údajně přichází až o 1,2 miliardy CZK ročně. No máme to tak nějak oficiálně černé na bílem. Osobně jsem ale stejně čekal od Čechů trochu vyšší čísla :)

Při hledání podkladů k tomuto tématu jsem narazil na zajímavý komentář k datům na mediaguru.cz. Místo nepříjemných agresivních reklam, kterých je stále plno zvláště na velkých webech, je jako důvod uveden sledování třetí stranou, konkrétně retargeting od Google. Lidé si prý všímají, že jsou sledování a kvůli tomu používají AdBlock. No nevím, ale zatím jsem se nepotkal s nikým, kdo by jako důvod pro používání AdBlock uvedl Google retargeting. Všichni se většinou shodnout na agresivní reklamě a zpomalení načítání stránek či problém s výkonem počítače.

Pokud se má blokování reklam nějak řešit, tak to chce pořádně a hlavně vše stavět na reálných podkladech. Google mi totiž z pohledu uživatele nepřijde jako ten, kdo dělá problémy. Jeho reklamy neřvou, nepřekrývají obsah a nemají zásadní vliv na rychlost načítání stránky.

Takže blokování reklam už není věc o které se nemluví. Právě naopak se teď začne probírat hodně. Obávám se, že výsledkem bude agresivní přístup velkých producentů obsahu. Otázkou však je, mají dostatečně kvalitní a unikátní obsah, aby někomu stálo za to vypnout si blokování reklam, právě pro jejich web?


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “Podle SPIR blokuje reklamu až 12 % Čechů”

  1. Domnievam sa, že by bolo dobré znovu výskum zopakovať v súvislosti s hromadnou aplikáciou Google cookies policy koncom septembra. A tiež s rastúcim rozširovaním prehliadača Chrome a možnosťou ľahkého blokovania cookies. Potom by celková úroveň blokovania reklám a celkové straty na tržbách vychádzali podstatne vyššie.

  2. Přesně tak, s googlími reklamami problém nemám. Já si adblock nainstaloval kvůli reklamám používajícími zvuk. Protože při čtení mám puštěnou muziku a když si z RSS načtu na pozadí několik (no, většinou kolem dvaceti) stránek. A když několik z nich na vás řve a vy je nemůžete najít a když už je najdete, tak nemůžete najít, kde se tomu dá vypnout zvuk, tak ať se pánové od reklamy nediví… Je mi to líto, ale když někdo agresivně vstupuje do mého soukromí, musím se bránit. A bohužel to odnesou i ti slušní…

  3. Jeden z hlavných dôvodoch prečo je adblock taký rozšírený sú reklamy na youtube pretože dnešný mladí si proste pustia zoparhodinový playlist alebo aj obyčajnú skladbu na yt a sú na ich internete na facebooku ale je to príliš travné ked vám každých 10 minut na youtube začne ziapať nejaká reklama na kaufland a pod. a musíte čakať pár sekund kym to môžete prepnuť a aj prepinanie medzi oknami je otravné. Tak práve z tohoto dôvodu ma drviva väčšina mladých adblock iba kvôli reklamam na youtube.

  4. Preto sa mi velmi tažko cieli na ITčkárov lebo každy ma Adblock a zakázane všetky reklamy. a ked sa aj zobrazia nejake tak nato neklikne.

Comments are closed.