Zajímavé úvahy k blokování reklam na úrovni operátora

Začalo to krátkou úvahou Tomáše Budníka, generální ředitel O2  Máte rádi reklamu? Většina lidí se domnívala, že jde jen o neškodnou úvahu. Přeci by jeden z největších poskytovatelů internetu nezačal blokovat reklamu a navíc za to dokonce vybírat peníze. Jenomže ono se něco opravdu chystá a proti tomu něčemu vystoupily celkem tvrdě velké zpravodajské weby (IHNED.cz, iDnes.cz,Blesk.cz). Pokud by O2 začal s blokováním reklam, tak jeho zákazníkům neposkytnout obsah.

O2 chce komfort a bezpečí pro své zákazníky

Nebudeme si nic nalhávat, pokud odstraníme ze stránek reklamu, tak většina pojede o dost rychleji. Dokonce v případě technologií jako je flash i pro mnoho lidí bezpečnější. Navíc asi každý ze čtenářů se setkal s problémem, že reklama znemožnila pohodlné přečtení stránky, tedy spadl prohlížeč, překryla obsah a nešla zavřít anebo prostě tak brutálně blikala či řvala, že to to nešlo. Pak si najednou nainstalujete AdBlock a svět je krásný.

Pokud by O2 dokázala efektivně blokovat reklamu pro své zákazníky, tak by jim rozhodně přinesla pocit rychlého internetu. Ostatně kdo zkusil AdBlock tak se už těžko vrací zpátky. V diskuzi se také objevil názor, že nižší přenosy dat by mohli reálné internet v přetížených lokalitách zrychlit. To však nedokážu posoudit.

Tento argument rozhodně beru.

Velké zpravodajské weby zablokují obsah a O2 přijde o zákazníky

Lidé bude ze začátku naštvaní, ale pokud to O2 zvládne marketingově a například vytvoří informační stránku s alternativami, tak to bude jen dočasná záležitost. Občas si vyčlením nějaký čas a zkouším porovnávat informace na několika “velkých zpravodajských webech”. Ve většině případů zde není dostatek unikátního obsahu, aby jeden nedokázal nahradit druhý. Nepamatuji si, kdy naposledy jsem musel jít na jiný pro více či lepší informace. To už spíše zamířím na levicový/pravicový web pro pohled z druhé strany.

Výjimkou jsou ovšem specializované weby. Například patria.cz, kurzy.cz anebo akcie.cz. A to z důvodu přehledných informací, aktuálních informací a také diskuzí, kde často najdu odpověď. Občas se najde unikátní článek na Lupa.cz a pak je tu samozřejmě Root.cz + diskuze. Popravdě Lupa.cz často jen přepisuje zahraniční informace, ale jednou za čas tam prostě něco vyjde, kvůli čemu si normálně koupím celý časopis. Namátkou třeba Viděl jsem Specifikaci projektu Elektronická evidence tržeb, který napsal Michal Špaček. To je ten unikátní obsah, který jinde není.

V reálu si však neumím představit jak by chtěl někdo blokovat zákazníky O2, aby se nedostali k takovémuto obsahu. Pokud mi stojí pár článků za nákup časopisu, tak si koupím VPS za cenu jednoho a prostě se k obsahu dostanu. Navíc se zde otvírá cesta pro nové podnikání. “Jste zákazníkem O2 a chcete se dostat k zakázanému obsahu? Za 29 CZK SMSku můžete využít naši aplikaci na měsíc, která blokování obejde!” Kde je poptávka objeví se i nabídka ;)

Bez reklamy všichni tvůrci obsahu zavřou

Dobře placení autoři se mohou věnovat tématům naplno. Navíc často potřebujete lidi, kteří mají v daném oboru zkušenosti a ti nejsou levní. Součástí kvality jsou i korektoři, grafici atd. To je argument velkých zpravodajských webů.

Určitě mají pravdu, moje překlepy, fotky pořízené na Nokia N95 z roku 2008, printscreen grafů z Open Office Calc a ilustrace v Windows Kreslení či v lepším případě Gimp určitě nemají šanci rovnat se zážitky jako na profi velké zpravodajské webu. Navíc 404M jede na sdíleném webhostingu za 25 CZK/měsíc bez záložního řešení. Případná záchrana ze zálohy a přesun jinam by trval celé odpoledne. Tohle si velké weby dovolit nemohou.

A přitom všem ty nejdůležitější informace, které jsem kdy potřeboval, pochází z blogů odborníků, kteří píší pro radost, respektive by neskončili kvůli blokování reklam anebo Wikipedií. Ano o část informací bychom přišli, ale o ty nejdůležitější určitě ne. Spíše ty velké zpravodajské weby bereme jen jako konzumní obsah. Možná bychom zjistili, že jej vlastně nepotřebujeme a jen nás zdržuje.

Navíc mi občas přijde, že velké zpravodajské weby považují za jedinou formu reklamy tu bannerovou, popřípadě nějaká popup okna.

Když se všichni spojí tak porazí O2

Naposledy tady podobný pokus byl v Německu, kde zpravodajské weby chtěly, aby jim Google dával část peněz za reklamu v Google news. Ten je pak přestal v Google News zobrazovat a jejich návštěvnost klesla o 40%. O2 je největším mobilním operátorem v ČR. Společnosti Google i Facebook shodně tvrdí, že mobilní telefony jsou budoucnost a dělají vše proto aby je podpořily. V mobilní reklamě jsou obrovské peníze. Tento balík roste.

Jestli začne někdo blokovat obsah pro mobilní telefony, tak Google bude se svým Google news první kdo nabídne vhodnou alternativu. Ani bych se nedivil pokud by lobisté z Google přišli do O2 a nabídli dohodu či dokonce kompenzace aby jejich reklama nebyla blokována. Schovali by to pod kodex vhodné či nezávadné reklamy a bylo by to.

Jinými slovy nikdy se všichni nespojí a vždy tu bude někdo, kdo se domluví. Spíše očekávám nějakou schůzi na které se dohodnou, jaké reklamy jsou přijatelné. Možná zmizne flash či animované reklamy úplně. Zbavíme se popup oken, které překrývají obsah. Vše prostě dostane pevná pravidla a noví uživatelé internetu už nebudou muset instalovat AdBlock, protože k tomu nebudou mít ani důvod.

Závěr

V případě, že začne O2 hromadně blokovat reklamy, tak je třeba se na to připravit. Bude třeba zjistit o kolik impresí inzerenti přišli a zvážit alternativu. Banery prostě nahradíme třeba HTML5 či ASCII art :)

Inzerent chce aby se mu reklama na stránkách vyplatila. Většinou buď prosazovat značku anebo vydělat. S obojím lze něco udělat ;)

Zdroje

  • http://archiv.ihned.cz/c1-65181480-valka-o-reklamu-zpravodajske-servery-zablokuji-svuj-obsah-pokud-je-o2-pripravi-o-prijmy-z-online-inzerce
  • http://www.lupa.cz/clanky/blokovani-reklamy-na-urovni-operatora-opravdu-hloupy-napad/

Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

One Reply to “Zajímavé úvahy k blokování reklam na úrovni operátora”

  1. Myslím, že ani v ČR by neprošla kartelová dohoda O2 + Google, zvlášť když majitel idnes defacto vládne republice.

    Pak tu máme Seznam, ten by s O2 životně potřeboval uzavřít dohodu, kdyby se to nepovedlo může zavřít. Takových velkých hráčů ještě pár je a když někdo někomu sáhne na miliardové zisky, začne okolo sebe velmi nepěkně bít a jak sem řekl, jeden takový třeba vede ministerstvo financí a tak by se do O2 mohla dostavit nějaká hloubkovější kontrola… mohla by se najít nějaká krabicová vína a tak .

    O2 už nemá monopol a pokud by větší weby jako právě seznam, csfd, jízdní řády, mapy.cz, email.cz prostě vypnuly ze dne na den přístup lidem z O2 tak další den už by se reklamy zase ukazovaly.

Comments are closed.