Nůžky mezi Google a Seznam se stále více rozevírají

Po delší době jsem opět zavítal na statistiky TopList. Díky vzorku přes 1,3 milionů stránek s téměř 86 milionů impresí za den, patří stále mezi zajímavé zdroje informací. Popravdě začal jsem jej sledovat v listopadu 2014, kdy se na něm byl vidět okamžik, jak Google předběhl Seznam. Tehdy se objevily spekulace, že za to můžou změny algoritmu na Seznam. Což se však nepotvrdilo.

Na grafu Toplist.cz návštěvnosti z vyhledávačů je propad opravdu viditelný.
Na grafu Toplist.cz z listopadu 2014 návštěvnosti z vyhledávačů je propad opravdu viditelný.

A jak vypadá graf po roce a čtvrt? Přeci jen v lednu Seznam nasadil v květnu 2015 Jalapeňo, která měla snížit množství webspamu v indexu až o 77 %, a v lednu 2016 pak vylepšenou verzi Jalapeňo 2.0.

Graf z února 2016 ukazuje stále větší propast mezi Seznam a Google.
Graf z února 2016 ukazuje stále větší propast mezi Seznam a Google.

Vypadá to, že to na lidi moc nezabralo. Alespoň na ty, co chodí na stránky, kde se nachází měřící kód TopList. Výjimku vidíme jen o Vánocích, kdy začíná zřejmě více lidé hledat na Seznam.

Kde Seznam stále vyhrává

Seznam však neprohrává ve všech kategoriích. V stránkách zaměřených mezi zemědělství má stále silný podíl 46,8%. V ostatních 38 kategoriích jej však společně Google.cz, Google.com a popřípadě Google.sk předeženou.

Co s tím může Seznam udělat

Co se týká provedení není na tom Seznam vůbec špatně. Má všechno potřebné pro pohodlné vyhledávání, navíc náhledy pomohou, když víte jak stránka vypadala, ale nemůžete si na ní vzpomenout. V množství reklam už jej Google pomalu začíná předbíhat. Navíc otravováním uživatelů zbytečnou koláčkovou lištou to Google moc nezlepšil. Z ostatních funkcí u Seznam mi jen chybí vyhledávání ve zprávách. Tak jde je problém?

Asi namítnete, že to je výsledky vyhledávání. Těžko soudit. Google investuje hodně peněz, aby byl největším vyhledávačem na světě, což nám tak nějak podvědomě říká, že bude i nejlepším. Třeba výsledky hledání nejsou tak špatné. Kdy naposledy jste na Seznam něco hledali?

Závěr

Když už jsme u toho hledání. Nedávno jsem diskutoval na téma proč na IT dotazy nikdo nechodí ze Seznam. Odpovědí mi bylo: “Zkus si na Seznam zadat HTTP/2 anebo HTTP2 a hned to zjistíš.” No něco na tom bude.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

6 Replies to “Nůžky mezi Google a Seznam se stále více rozevírají”

  1. Vidím to stejně a proto se chci i v SEO víc a víc zaměřovat na Google, protože podle mě už Seznam začíná umírat. Nebude to hned, ale jeho vliv slábne. Už jen tím, že na mobilech a smartphonech vám automaticky všechno hledá Google, tak samozřejmě i kvalitou výsledků.
    Zkoušel jsem si nedávno nějaký půjčkový dotaz na Seznam a bylo to fakt k pláči, prvních 10 výsledků “spamweby” affiláka na expirovaných a odchycených doménách. To už by snad i ruční řazení výsledků bylo lepší…

  2. Ale ono tam právě to ruční řazení výsledků taky funguje. Na jednu stranu je na první straně výpisu balast, na druhou stranu vyřazují standardní weby z fultextu (které jsou na google na předních pozicích) na základě pravdepodobne nějakého absurdního subjektivního kritéria. Ani se mi nechce věřit, že tomuhle Ivo Lukačovič fandí.

  3. Doufám že Seznam bude šlapat i na dále. Sice mám u něho weby v sestřelene ale jsou to češi. Dle mého slibně rozjíždějí mapy.cz měli by je tlačit globálně .

  4. G předběhl Seznam po té co změnil své vyhledávání a i když třeba já osobně sem teď po roce na lepších číslech než před změnou řeknu to takhle. Kdo by fandil vyhledávači, který vám přes noc bez možnosti cokoli udělat odstřihne 80% příchodů od sebe?

    S Googlem to nebude nijak lepší, ale zatím to neudělal, kdežto Seznam už jo… .
    Já sem za Seznam rád, ale kope si hrob sám sobě těmahle na společnost s miliardovejma obratama amatérskejma změnama.

  5. Ještě jedna úvaha v hrubejch procentech je to za rok a půl propad z 45% na 30%. Ještě 2 roky tímhle tempem a vyhledávač seznamu se propadne do obskurna jako je Centrum.

    Řekl bych, že pak mu zbude email a hlavní stránka ale i v těchto službách jeho amatérští programátoři dělají co mohou, aby je zákazníci opustili. Třeba mě zmizelo vůbec nechápu proč 200 zpráv z hlavní složky do spamu kdybych si toho nevšim byly za 30 dní pryč .-(

    Ale tak to dopadá, když se firmě nevěnuje její zakladatel no, ale ano jsem za Seznam rád, třeba Sklik je dobrá doplňková služba!

  6. Stačí dělat progresivní změny na projektech jako je lide.cz, a pak se nemusíte ptát, čím to je.

Comments are closed.