Seznam Jalapeňo

Vyhledávač Seznam.cz se rozhodl spustit svoji vlastní verzi algoritmu Google Panda, který dostal pracovní označení Jalapeňo. Má bojovat s webspam a ovlivnit až 25 % vyhledávaných frází. 2 % výsledků na prvních pozicích bude změněno.

Co je to Webspam

Seznam definuje webspam jako:

… obsahové farmy, weby agregující čistě PR články, MFA/MFM či doorway stránky.

Pokud se zajímáte o SEO tak určitě některou stránku, která spadá do této definice, vlastníte. Čistě z výzkumných důvodů samozřejmě ;)

Obecně se jedná o weby, kde je kladen důraz spíše na účel než samotného uživatele. Například MFA (Made For Ads)/ MFM (Made for Money) jsou malé weby, cílené na několik málo klíčových slov. Jejich účelem je vydělat s minimálními náklady provozovateli peníze. V podstatě kousek hodně specifického textu, reklama všude kolem a silný důraz na SEO optimalizaci.

PR weby jsou magazíny, většinou postavené na WordPress, kam může kdokoliv vkládat své reklamní články. Většinou je nikdo nekontroluje, takže jsou plné duplicity.

Za obsahové farmy se většinou považují výstupy databází. Definovat užitečnost je poměrně náročná záležitost. Zatímco například výstup různých seomatů je považován za obsahovou/odkazovou farmu, tak seznam vtipů už nikoliv. Na druhou stranu, někdo může považovat seomaty zajímavé, protože obsahují seznam webů podle nějakého klíče.

Trochu problém je s doorway stránkami. Na Seopedii najdete definici skutečné black hat seo doorway stránky. V reálu se však za doorway stránku může považovat cokoliv, co “zbytečně” stojí mezi návštěvníkem a obsahem.

Co je to Seznam Jalapeňo

Seznam Jalapeňo by měl být balíček úprav, který posune kvalitní obsah nahoru a naopak nekvalitní bude penalizovat. Toto je důležité si zapamatovat. Hodné posílíme, zlé penalizujeme. Konkrétně bude posílen takzvaný autorský obsah, tedy obsah s přidanou hodnotou. Trochu mám strach, že se Seznam rozhodne na tuto “optimalizaci” nasadit armádu brigádníků, kteří budou hodnotit web i podle vzhledu a všechny WordPress weby se základní šablonou dostanou na zadek, protože je už někde viděli. Pokud se to stane, tak je to velký krok zpět, kvalitní autorský obsah totiž tvoří lidé, kteří píšou pro radost a vystačí se ze základní šablonou u redakčních systémů, který si nainstalovali na jedno kliknutí u svého webhostera.

Ale zpět k novému balíčku úprav. Ačkoliv by měl Seznam Jalapeňo fungovat už od dneska, není kompletní. Ještě přijde penalizace za black hat techniky. Konkrétně:

…připravujeme i další nasazení, které se detailněji zaměří na webové stránky používající nekalé optimalizační techniky, nejčastěji se potkáváme například s přeoptimalizovanými texty, nepřirozenými odkazy či nepřirozeným odkazovým profilem.

Co se týká přeoptimalizovaných textů, tak se v podstatě jedná o přílišné užívání jednoho klíčového slova, odkazů v nadpisech, zbytečné zvýrazňování jen toho na co optimalizujete. Nepřirozené odkazy to je běh na dlouhou trať a spousta lidí se dodnes neshodla co je to nepřirozený odkaz. Pokud jej dáte do všech katalogů tak je to špatně, ale na odkazy.seznam.cz naopak dobře. Odkazy v komentářích jsou špatné, ale když je komentář přínosný naopak odkaz  je vhodný. Dáváním odkazů do PR webů si koledujete o penalizaci ale publikovat si reklamní článek na novinky.cz je fajn. Prostě na vše existuje dvojí metr a linkbuilding je prostě gray hat SEO :)

Více informací o odkazovém profilu najdete zde.

Závěr

Seznam potřebuje zlepšit vyhledávání na tom se určitě shodneme. Ovšem otázkou spíše je, jestli by neměl začít nejdříve u věcí jako je rychlejší indexace českého internetu. Je tu totiž věčný problém kopírování obsahu. Pokud nejdříve zaindexuje toho kdo kopíruje a s několikadenním opožděním originál, tak pojetí autorského obsahu ztrácí smysl. Máme tu desítky webů, které kopírují obsah roky a stále jsou v indexu.

Btw. když jsem dneska dohledával jestli už někdo nenapsal článek k Seznam Jalapeňo tak jsem musel použít Google.

Zdroj


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

17 Replies to “Seznam Jalapeňo”

  1. Bude velice zajímavé tohle sledovat, 25% změna je obrovské číslo.
    Otázka je také kdy to celé spustí, snad někdo kdo má hodně webu udělá nějakou statistiku :)

  2. Já jsem dneska zaznamenal propad jednoho webu s minimem unikátního obsahu. Z hlavního kw propad v SERP z cca 6. pozice na 6. stranu :(

  3. Tak sa možno dočkám, že moje weby sa posunú hore aj na Seznamu. Mám aj jeden CZ PRweb, ale duplictu dôsledne kontrolujem a nové duplicitné články nemilosrdne mažem. Možno aj preto mi pribúdajú nové články pomalým tempom ;)

    1. PR weby mají na Seznam útrum. Před pár lety proběhla proti nim speciální akce :)

  4. Že by konečně mohl člověk optimalizovat weby jednotně a ne zvlášť pro Google a zvlášť pro Seznam? Jsem zvědavý jak to hne s herními weby, i když moc si nedělám iluze, že by mi http://www.afrodita.name vystoupala nějak výrazně nahoru, i když unikátní obsah vytváříme.

  5. mám trošku problém s “přeoptimalizovanými texty”, resp mohou tak působit, ale jde jen o omílání názvu domény (např drobková navigace, odkaz na anglickou verzi) atd. Je blbý, že název je z angličtiny a nejde ho skloňovat a vyrobit tak víc verzí slova. Google je s tím v pohodě, Seznam mě tlačí dolů, čekal jsem to obráceně. Tak nevím, každopádně Google se mi vyplatí víc. :)

  6. Ja si myslím že to s výsledkami moc nepohne, že seznam robí iba také veľké bu bu bu a výsledok bude minimálny. No uvidíme.

  7. Seznam mi uz rok nechce zaindexovat jeden web – fungujici sluzbu, zadne farmy, mfa a podobne. Co mam delat? Pokusy o pridani rucne nefunguji :/

      1. je koupená a je stará 13 let…. jak se BANu zbavit?

  8. Teď to každý začne kontrolovat, ale jen pro info, ten update začal někdy už před dvěma týdny a jak je vidět až do dnešního oficiálního prohlášení to nikoho netrápilo :)

  9. Ať se jde Seznam se svými papričkami bodnout. Ani Google si s tím neporadí, takže Seznam nemá šanci.

  10. Nejde si nevšimnout podobnosti s marketingovým označením téhle změny. Inspirace zvířátky odjinud je docela zřejmá . Konečně někomu z marketingu Seznamu došlo, že je lepší velkou změnu v algoritmu pojmenovat ( ideálně nějakým úderným názvem) a vézt se na vlně “pojmenované změny”, než si nechat nadávat, že je fulltext zase rozbitý. Za to palec nahoru. Teď už kdokoli kdo se ozve, že ve fulltextu spadnul , bude zaškatulkován mezi MFAčkaře a seospamery, které je potřeba hubit jako mandelinku. Šikovný komunikační model

  11. Ono by stačilo začít masivně penalizovat všechny články kde je 1 NS textu + 3 odkazy (obvykle 2x komerce + wiki) – rozhodně mnohem víc jak 2 % výsledků :) A u duplicit zavést striktní manuální kontrolu, jakmile bude na webu víc duplicitních článků, šup do sandboxu. Pak teprve začne mít smysl dělat něco pořádně a nesnažit se to odrbat… eee chtěl jsem říct optimalizovat SEO :D

  12. Tedy zatím s emi to zdá jako velkej chaos, pokud jde o výsledky. Naštěstí v Česku stáre roste podíl z google…

Comments are closed.