Dávejte si pozor jak pojmenováváte své výtvory nebo dopadnete jak Z̶e̶n̶Cache

Můj oblíbený WordPress plugin na cachování obsahu měl dnes problém stáhnout automatickou aktualizaci. Tak mi to nedalo a trochu jsem se v tom musel pohrabat. Naštěstí se nejednalo o nic velkého (neodpovídala URL), tedy až na to že tvůrci tohoto super pluginu musejí změnit jméno ze ZenCache na Comet Cache. Nicméně je s tím spojeno i spousta problémů. Nejzajímavější ale je proč musí měnit název.

Podle oficiálního vysvětlení se jim ozvali ze Zendesk, Inc. a nárokují si slovo Zen. Tedy označení pro odnož mahájánového buddhismu. Jo přesně tak, slovo z pátého století si hodlá “zabrat” společnost založená v roce 2007 :)

zen

Samozřejmě vývojáři nemají zájem jít do jakýchkoliv sporů se společností s obratem 127 milionů USD. Místo toho se rozhodli přejmenovat celou svou práci a kompletně rebrandovat. Co bude s doménou není známo.

Přináší to velké komplikace, zvláště pro jejich uživatele. WordPress.org odkud probíhají automatické aktualizace totiž neumožňuje plugin přejmenovat. Bude třeba buď vše přeinstalovat manuálně anebo v lepším případě ZenCache smazat a znovu nainstalovat Comet Cache přes instalátor. Comet Cache by si pak mohl přebrat nastavení zrušené verze pluginu. S trochou štěstí práce na pár minut. V tomto je WordPress super.

Poučení

Pro komerční projekty je řešení jednoduché. Prostě si pořiďte ochrannou známku. V rámci ČR vás vyjde na cca 5K CZK na 10 let. Tedy 500 CZK na rok. Jednak předejdete podobným situacím a také máte páku na konkurenci, která by se na vašem názvu chtěla svést a věřte že jí bude vždycky dost. Celosvětová ochranná známka pak vyjde nad deset tisíc. Různé právní kanceláře mají rozdílnou cenu.

No a nekomerční projekty? Je třeba na to myslet a vymyslet takový název, který opravdu nemůže s ničím kolidovat. Popravdě, pokud už i Zen je zakázané slovo, tak těžko říct. Možná vzít jméno hlavního vývojáře a prohnat jej přes funkci MD5 :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

8 Replies to “Dávejte si pozor jak pojmenováváte své výtvory nebo dopadnete jak Z̶e̶n̶Cache”

  1. Lépe, dopadnete jak Quick Cache, což je už jednou přejmenovaný Zen Desk a aktuální Comet Cache :) Taky je fajn, že po poslední aktualizaci už nejde spustit na starší verzi PHP než 5.4, takže se tím aktuálně vyZENovali taky pro spoustu webů co běží na starších verzích :)

  2. Posrali se před brodem. Pokud to nejsou uplné šmíry a dali by dohromady 10.000 usd na náklady okolo seženou si snadno dobrého advokáta, co se do toho pustí za případnou výhru a následnou žalobu o třeba ušlý zisk.

    Když protistrana zjistí, že hrozí reálný odpor většinou je zastrašovací móresy přejdou.

  3. Tiež sa divím že vôbec nechceli isť do súdneho sporu a radšej sa takto ľahko vzdali :O.

  4. “Popravdě, pokud už i Zen je zakázané slovo, tak těžko říct.” Někdo se prostě podělal. Zbabělost rozhodně není zákaz. :-)

  5. On je rozdíl se soudit, když pracujete na open-source projektu, který vám třeba nic nevydělává a na komerčním projektu, který generuje zisk. Prostě jednodušší je to přejmenovat než vyhodit peníze za advokáta.

  6. Přejmenování mohlo být ekonomicky výhodné. Prvně se o tom píše :) Druhak, bylo to jistě po dohodě… Vždyť se to nabízí: “My máme obrat 127 mil usd a chceme, aby jste vy změnili jméno. ” – “Ok, my máme obrat 0 mil usd a jméno, které chcete, jak se domluvíme?”

    1. Vidíš, tohle mě nenapadlo, ale smysl to rozhodně dává. Třeba, někdy, … Těžká inspirace. ;-)

    2. Nedá se to vyloučit, ale je to pak spíš reklama pro hloupé.

      Pořiďte si produkt od lidí, kteří když se na ně doslova udělá jen “bu bu bu” udělaj co strašák chce.

      Od takových lidí bych nechtěl nic ani zadarmo, příště na ně někdo udělá nátlak/obchod třeba ohledně hesel…

Comments are closed.