O2 zvažuje blokování reklam pro své zákazníky

Tomáš Budník, generální ředitel O2 napsal krátkou úvahu na ihned Máte rádi reklamu? o blokování reklamy a síťové neutralitě. Zajímavější je ovšem jeho příspěvek na Twitter, který na článek odkazuje. Píše se v něm totiž, že by roli AdBlock mohl suplovat rovnou ISP, tedy v tomto případě O2.

Pro dnešní @Hospodarky jsem napsal něco o adblockerech. Ve světě je nabízejí i operátoři,v O2 o tom taky přemýšlíme. http://archiv.ihned.cz/c1-65128030-mate-radi-reklamu …
Pro dnešní @Hospodarky jsem napsal něco o adblockerech. Ve světě je nabízejí i operátoři,v O2 o tom taky přemýšlíme. http://archiv.ihned.cz/c1-65128030-mate-radi-reklamu …

 

Může to fungovat pro O2?

Popravdě tato služba navíc dává pro O2 z obchodního hlediska smysl. Když si zablokujete reklamu, tak se stránky načítají o dost rychleji. Zákazník O2 tak bude mít pocit, že momentálně má nejrychlejší internet. Tato služba navíc by jim pak u konkurence mohla chybět. A to že si může nainstalovat u konkurence vlastní rozšíření do prohlížeče není důvod ke konkurenci jít. Lidé jsou leniví a rychle si zvyknou dělat věci nejjednodušší cestou. Pokud navíc O2 rozjede na toto téma agresivní reklamní kampaň, kde reklama bude pojata jako zlo, tak si rychle získají řadu příznivců.

Co na to tvůrci stránek

No pokud najednou desítky procent návštěvníků přestanou vidět reklamu asi to nikoho nepotěší. Na druhou stranu v porovnání s velkými magazíny, kde je reklama opravdu drahá, zas o tolik moc běžný bloger nepřijde. Je pro něj snadné reklamu upravit do takového formátu, aby je AdBlock nerozpoznal a domluvit se s inzerentem. Často je to otázkou minut, u velkých magazínu na tom musí pracovat X lidí a další Y schválit.

Navíc co si budeme říkat, stejně u blogů roste poptávka po alternativních reklamních formátech a osobních recenzích. Prostě dostanete produkt/službu, napíšete důkladnou recenzi, přidáte vlastní fotky, vydáte jako článek. Pak do sidebaru dáte výrazný čtverec s textem: “Vyzkoušel jsem produkt X, přečtěte si mou recenzi.” Ten vám AdBlock nevymaže, protože odkazuje v rámci domény. Tedy pokud jej neoznačíte ve zdrojovém kódu reklama :)

Ono to zas tak jednoduše stejně nepůjde

Dobře teď vážně. Pokud to O2 skutečně zavede, řešení je naprosto jednoduché. Stačí přejít na HTTPS. Všechna komunikace mezi serverem a klientem bude šifrovaná a žádný ISP do ní zasáhnout nemůže. Co k tomu dodat? Snad jen Let’s Encrypt zdarma pro všechny! :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

8 Replies to “O2 zvažuje blokování reklam pro své zákazníky”

  1. Označit reklamu je snad ještě stále zákonná povinnost.

    K tomu HTTPS, částečně máš pravdu. Problém je však v tom, že i to ISP bude umět zablokovat stačí blokovat IP adresy serveru starající se o servírování reklam, a je jedno zda to bude adsense či třeba nějaký český systém.

    Popravdě bych to pak viděl na nějaký menší bojkot všecho z *.broadband.iol.cz. Paradoxne i O2 inzeruje na internetu, vydělali by též, protože by se jím nepočítali blokované imprese u jejich zákazníků, které ani oslovit nepotřebuji.

    To by nakonec mohli zkusit ostatní poskytovatelé selektivně blokovat reklamy na O2 :-)

    1. S těmi IP je to pravda, ale to už by pomalu hraničilo s cenzurou obsahu. Těžko říct jestli by jim to prošlo.

  2. Tak ja si pamätám dobu, kedy na Slovensku Orange komprimoval obrázky, v snahe zrýchliť internet pre užívateľov. Používal som ich pripojenie a išiel ma šľak trafiť, keď som obrázky mal zmršené, sťahoval som ich z galérií pre svoje stránky. Každý jeden bolo treba zvláštnym príkazom stiahnuť znova v plnom rozlíšení.
    Takéto snahy providerov o vylepšenie internetu nech si nechajú. Neviem si presdtaviť využívať pripojenie od O2 a živiť sa reklamou, keď ju na svojich stránkach neuvidím, neskontrolujem.

  3. Přejít na HTTPS možná nebude stačit pokud budou blokovat reklamní domény také na jejich DNS. V nejhorším případě by mohli ve firewallech nastavit i redirect všech DNS dotazů na jejich DNS servery, takže by změna IP adresy cílového DNS (např na 8.8.8.8) ztrácela smysl. Webová proxy je už téměř k ničemu. Blokování reklam by si radši měl každý řešit sám v routeru právě přes falešné statické dns záznamy a posílat k tomu třeba tcp reset, tak to mám vyřešené na mikrotiku – výhoda je, že se tím zničí i otravné reklamy v androidích zařízeních, nenažrané videoreklamy, tracking apod.
    Vypadá to, že by to chtělo také šifrovaný DNS systém, v současnosti je obyčejné DNS nebezpečné – možnost odchycení, podvržení…
    Souhlasím s Janem ohledně blokování IP.
    Ze strany poskytovatele zasahovat do komunikace je neakceptovatelné. Myslím že to nezavedou, je to hloupost.

  4. Uplně by stačilo kdyby pár velkejch webů jako seznam chvíli všechny z O2 blokovalo, trh by udělal své.

  5. Jak se chcete prosadit mezi konkurencí bez reklamy, když právě reklama přináší celkem slušné zisky?

Comments are closed.