Rodinné spory o instagram.com

Instagram byla jedna z největších akvizicí jaké kdy Facebook udělal. V dubnu 2012 za něj dal 1 miliardu USD v hotovosti a akciích. Víte kolik stála před pěti lety doména instagram.com? Hezkých 100K USD, ovšem kvůli rodinné rozepři to může být ještě více. U čínského soudu se totiž rodinní příslušníci domainera, který jí původně vlastnil dožadují zrušení prodeje. Ale pěkně popořádku.

Jak ke své doméně Instagram přišel

Jako správný startup musela být i doména pro Instagram pořádně “cool”. Proto mu původní autoři Kevin Systrom a Mike Krieger pořídili v říjnu 2010 instagr.am. V té době instagram.com vlastnil americký domainer. Něco přes měsíc po spuštění služby instagr.am jí od něj koupil Zhou Weiming. V prosinci 2010 už měl Instagram milion uživatelů.

Ačkoliv měla společnost od září 2010 registrovanou obchodní značku Instagram, rozhodla se od Zhoua doménu koupit za 100K USD v lednu 2011. Přeci jen doména byla registrována už v roce 2004.

Rodné rozepře

Zhou však v té době zemřel a doména byla převedena na jeho dceru Zhou Murong. Transakci tak zřejmě dokončila ona přes Sedo. Podle některých zdrojů, se změnil pouze majitel domény nikoliv email.

Po pěti letech se však žena a další sestry zesnulého soudí se svou sestrou, která dokončila obchod a společností Instagram u čínského soudu. Rodina tvrdí, že Zhou Murong neměla oprávnění k prodeji domény.

Závěr

Facebook to označil za nesmysl a požádal Kalifornský soud, aby potvrdit obchod a nařídil registrátorovi MarkMonitor nepřevádět doménu. Mimochodem s Zhou Murong má dostatek zkušeností. V UDRP od ní získal 22 překlepových domén.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup