Honba za nesmyslnou návštěvností a cena jednoho návštěvníka

Jestli existuje nějaká jistota, tak jsou to pravidelné otázky typu: “Vyplatí se nákup návštěvnosti?” a “Mám nabídku koupit velké množství návštěvníků! Mám to koupit?” Možná si ťukáte na čelo, že to je nesmysl, protože jste byli u toho jak se to několikrát řešilo na diskuzním fóru a tazatel byl smeten vlnou emočně zabarvených argumentů. Nebuďte ovce ;)

Jak vlastně prodej návštěvníků funguje?

Existuje více variant. Tou nejběžnější jsou různé autosurfy. Jedná se o systémy, ve kterých se vám ve frame (obrazovka je rozdělena na dvě poloviny) zobrazují stránky a vy získáváte kredity. Každý má trochu jiná pravidla. Někde sledujete stránky automaticky 10 vteřin, jinde musíte sledování nějak potvrdit, abyste náhodou neodešli na pivo. Za každou shlédnout stránku dostanete určité množství kreditů, které můžete investovat do toho, aby někdo jiný zase viděl vaší stránku. Ve většině případů si tedy vyměňujete imprese s někým jiným. Kdo nechce čekat může si kredity koupit. No a tady už jsme u samotného prodeje návštěvnosti. Nakoupím deset tisíc takovýchto zobrazení za dolar a za několikanásobek prodáte.

Tak teď se zamyslete. Může to fungovat? Pro běžné weby asi moc ne. Pokud pomineme, že většina sledujících bude spolu na pivu a odklikávat jim to tam bude robot, tak zůstane hrstka skutečných lidí, co se nudí. No pokud budou vaší cílovou skupinou tak pak není o ničem jiném, než jen vložené náklady vs příjmy.

Další jsou popup okna. Pokud se někde otevře popup okno se stránkou, která se pak přesměruje na váš web, bude to vypadat jako nový návštěvník. Doba strávená na stránce pak většinou odpovídá rychlosti zavření tohoto okna. Dřív to vůbec nebyl špatný byznys. Znám to z vlastní zkušenosti. Ovšem záleží na cílení. Opět se kupují kredity a pak nabízející prodává návštěvnost.

No a pak tu máme různé podvodné techniky. Počínaje iframe, zneužití napadených webů a různé aplikace pro sociální sítě. To je však kategorie sama pro sebe.

A co ty dražší?

Zatím jsme se bavili o dolarech za tisíc či deset tisíc návštěvníků. Existují však i nabídky, kde se platí v desítkách dolarů za jednoho návštěvníka. Jak je to možné? Vše je o dobrém cílení. Ještě před založením 404M jsem četl větu: “Jakou cenu má proklik, který vede k zakoupení luxusního soukromého letadla?” Jednalo se o poukázání rozdílu mezi type in návštěvnosti z obecné domény a velice specifické. Pokud si někdo dá tu práci a napíše luxusnihodinky.tld, zřejmě má zájem o luxusní hodinky. Pokud takovou doménu máte, kolik asi zaplatí eshop s luxusními hodinkami za přesměrování návštěvnosti?

Závěr

Je tedy návštěvnost a návštěvnost. Základem je vědět, co vlastně kupujete. Samozřejmě musíte si být jistý proč jí kupujete. Poslat si na web desítky tisíc lidí, kteří nebudou rozumět stránce, tak v lepším případě způsobí zpomalení webu.

PS: Ano existují lidi, kteří kupují návštěvnost i pro konkurenci :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Honba za nesmyslnou návštěvností a cena jednoho návštěvníka”

  1. No doba Autosurfu je naštěstí pryč, ale bohužel to nahradila doba FCB kde se návštěvnost kupuje obdobně a stejně tak je i velká konverznost.

  2. Na začátku si to všichni zkusí a myslí si, jak nejsou super. Pěkně jim na počítadle naskakují čísla a oni jsou šťastní.
    Takováto návštěvnost spíše jen a jen uškodí. Už minimálně z důvodu vysoké míry okamžitého opuštění. Což zrovna není dobré. Pro zatížení konkurence asi levné a méně nápadné, než DDoS útok, ale taky by se to mělo dát snáze zvládnout.
    Upřímně mi kupování návštěvnosti přijde jako blbost. Můžu si koupit reklamu,PR článek atd. ale nějaký autosurf nebo něco, kde nemám možnost cílit jsou zbytečné vyhozené peníze. Kdo má peníze nazbyt, tak ať je vyhodí :) .

    1. To máš pravdu, ale občas se dá využít i kreativně. Třeba mě se před pár lety pomocí něj podařilo dostat do našeptávače jedno spojení klíčových slov, díky kterému mi pak narostla návštěvnost, protože to lidi z hecu zkoušeli :)

      1. Jak se ti to podařilo? Pokud mluvíme o autosurfu, tak ten přivádí návštěvníky na danou adresu. Tak že si musel posílat návštěvníky na adresu vyhledávání s klíčovým slovem. Jaké to bylo klíčové slovo?

        1. Přesně tak. Klíčové slovo bylo obecné (nechci jej psát veřejně), já k němu přidal jen značku, takže se lidem zobrazovalo v našeptávači:
          Obecné slovo
          Obecné slovo Značka
          A jak byli zvědaví, tak to zkoušeli. Za cca týden už nevím mi na to ale zřejmě přišli a smazali to :)
          Autosurf, co jsem na to použil měl výhodu, že šlo nastavit kolik kreditů se v jakých intervalech má použít. Stačilo mi tak za den takto protočit nižší desítky kreditů.

    1. Článek téma bere jen povrchně, stálo by za to se nad tím vším důkladně zamyslet a zapojit fantazii. Umělá návštěvnost ovlivní další faktory, které pak vedou třeba k nechtěnému linkbuildingu.
      Příklad: Nacpu na web alexa plugin ať to má grady (šlo by i bez něj), pošlu na web návštěvnost z websurfů, dostanu se do top 100K alexa ranku. Po mém webu se projdou stovky a až tisíce robotů. Vzniknou desítky její kopií, testů, hodnocení + se dostane do různých žebříčků. To jsou kvanta odkazů pochybné kvality a to už signál pro vyhledávače je.

Comments are closed.