Seznam stále důrazně varuje před používáním HTTPS

Že má Seznam problémy s weby, které přešly na HTTPS jsem psal začátkem července. Celá situace měla být už vyřešena, ale jak tvrdí dnešní blogpost na fulltext.sblog.cz, pokud plánujete přechod na HTTPS rozhodně to nedělejte. Zbytečně totiž kvůli chybám v přesměrování přijdete o pozice.

Kde je problém

Jednoduše řečeno problém je v přesměrování stránek. Pokud jste používali HTTP a přešli jste na HTTPS, tak je součástí procesu i přesměrování staré verze na novou. Například pro Google jsou varianta HTTP a HTTPS jako dva odlišné weby, takže jediným řešením je všechno správně a velice důsledně přesměrovat. Samozřejmě přesměrování znamená ztrátu linkjuice. V ideálním případě se přesměruje cca 99 % linkjuice. To vám však Google vykompenzuje 1 % bonusem. Takže ve výsledku z pohledu SEO sice nic nezískáte, ale ani o nic nepřijdete. Z pohledu bezpečnosti je to pro váš web velký krok kupředu. Google navíc přislíbil, že “možná” něco přihodí navíc.

Jenomže na rozdíl od Google došlo u Seznam k problémům s přesměrováním linkjuice (a jeho příměsí). V článku je však zmíněn i problém s vyvážeností HTTP a HTTPS, takže třeba něco nefunguje jak má. Takže se problémy zřejmě nakupily a v rámci vyvážení vyhledávání to zřejmě není tak lehké jak by mělo.

Problém tedy je přesměrování HTTP na HTTPS.

Kde problém není

Mimo přesměrování linkjuice všechno údajně funguje. Pokud tedy máte web na HTTPS a jste s výsledky spokojeni, tak při používání přesměrování si jen můžete polepšit. Obdobně jestli teprve zakládáte web na HTTPS, přesměrování tam bude jen abyste nepřišli o návštěvníky, tedy všechna vaše SEO snaha povede k HTTPS verzi, tak se také nemáte čeho bát. Alespoň tak to tvrdí Seznam.

Kdy bude vše tak jak má být?

Údajně by vše mělo fungovat do konce roku. Ale Seznam není nějaká aplikace anebo web, který vrací data, která se přesně určí. Pracuje s výsledky, které jsou relativní pro každého individuálního člověka. Musí posuzovat velké množství faktorů. Jedná se o pokročilou technologii, která se musí vyvíjet. Takže těžko říct. Jako fanoušek držím palce.

Pokud jste ale přešli na HTTPS a vše stojí a padá na přesměrování, tak Google vám to nevykompenzuje. Zkuste to, co očekáváte od Seznamu nahradit jiným zdrojem návštěvnosti. Nečekejte na zázrak. Tento rok se nestane.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Seznam stále důrazně varuje před používáním HTTPS”

  1. Twitter je tejto spravy plný. Začína mi to pripadať ako “alah akbar” českých seo konzultantov :-)

  2. Nahradit návštěvnost ze Seznamu jiným zdrojem? To se lip řekne než udělá . U nas je pořad cca dvoutretinova a to se fakt blbě nahrazuje jiným zdrojem.
    Jeden známy nakonec musel řešit migraci na https novým webem na zelené louce. Bylo to účinnější . Což mi přijde jako šílený stav, i když Seznamu moc fandím . Ale začínat pul roku každy pracovní den kontrolou jestli Seznam indexuje Home page webu je o žaludeční vředy

  3. Po jednej stránke sa mi veľmi páči že seznam ni netají a priamo povie ľuďom čo je vo veci a tak ale po druhej stránke moc im neverím v tom že to bude na čas, ktovie či to nepotrvá ešte aj nejakých tých par rokov kym to bude plne funkčné a nebude https ľuďom škodiť. Ale zase možno ich takéto komentáre vyburia a namotivujú a pustia sa dotoho a bude to ešte skôr :)

Comments are closed.