Problémy se Skype

Službu Skype znáte určitě všichni. Je stejně známá jako Facebook anebo Google. No možná o trochu méně u mladších generací, ale ve své podstatě o ní můžeme mluvit jako o jedné z největších sociálních služeb pro BFU na světě. Podle Google Play má přes 500 milionů instalací, odhadovaný počet uživatelů je 300 milionů. “Skypování” má za denní rutinu i práci velké množství lidí, podobně jako psaní na zeď Facebook. Masivní výpadek Skype, tak může ukázat, co by se stalo pokud přestane fungovat právě Facebook.

Pár informací k výpadku

K výpadku došlo v pondělí 21.9.2015 napříč mnoha zeměmi celého světa. Nejednalo se však o celosvětový výpadek. Postižení byli převážně z Evropy a Japonska. Ovšem podle reakcí na Twitter služba měla problém po celém světě. Někteří postižení se hlásili jako offline, jiní se nemohli nalogovat. Nefungovalo volání a část nemohla posílat zprávy.

Oprava trvala ve výsledku několik hodin a úplně se nezdařila. Takže se opravovalo další hodiny. Celkový čas trvání problému není znám.

Jak se s tím lidé vyrovnali

Kromě tradičního hatování (They must have upgraded to windows 10) a nadávání směrem k provozovateli, se nejčastěji objevila stížnost na nedostatek informací. Velké množství uživatelů ve snaze najít problém u sebe ztrácelo čas a nervy.

Ti co používají Skype k pracovní činnosti si prostě našli jiné řešení. Zajímavé bylo, že nejčastěji je zmíněn Google Hangout. Ovšem svou zkušenost pak komentovali jako negativní. Skype má údajně o dost lepší zvuk i video. Šanci zabodovat, tedy konkurent promarnil.

Ten zbytek výpadek nijak zvláště neřešil. Buď se “snížili” na tradiční metody jako je telefonování bez videa anebo si našli jinou službu, kterou obě strany používají. Nejčastěji dali lidé šanci Facebook.

Po skončení krize bylo vyčítán Microsoft dlouho trvající výpadek. To je vše.

Poučení

Tento výpadek dal velkou šanci konkurenci. Jednak protože měl výpadek, a také protože je snadné jej nahradit. Každý má účet na Facebook anebo Google, které videotelefonování nabízí. Navíc není potřeba nic instalovat. A popravdě instalace aplikací na mobilní zařízení je dnes otázkou pár kliků. Jenomže konkurence neobstála. Nedokázala se rychle chytnout. Lidé proto Skype odpustili, protože je nejlepší.

Pokud bychom to aplikovali například na Facebook, který by nějakým záhadným způsobem přestal fungovat třeba na 24 hodin, tak výsledkem by byla miliarda nudících se lidí, kteří budou hatovat, nadávat, vyzkouší k tomu konkurenci ale stejně se vrátí.

Osobně si myslím, že velké služby nezabije jeden masivní výpadek, museli by to být dlouho trvající problémy, neoblíbené změny a podobně. Samozřejmě podmínkou by byla existence dostatečně dobrá konkurence. Jak se ukázalo, pokud máte něco nadstandardní, tak se uživatele prostě vrátí a odpustí vám.

Zdroje

  • http://www.telegraph.co.uk/technology/news/11879664/Skype-outage-sees-internet-calls-go-down-in-many-countries.html

Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Problémy se Skype”

  1. Všimla som si na viacerých informáčnych webochj že písali, že skype ma výpadok .. osobne ho nepoužívam ale poznám viacero ľudí čo volajú cez skype s niekym pravidelne a volávajú dlhé hodiny. Celkom by ma zaujímalo o by robila ta miliarda ľudí keby vypadol facebook. Predstavte si ten potenciál :D

  2. No jo, vsak ono se zas tak moc nestalo, navis skype for business fungoval bez vypadku, takze platici zakaznici byly v klidu.

  3. Co by se stalo, kdyby měl Facebook výpadek? Lidi by zjistili tu hroznou realitu, začíná podzim. :)

Comments are closed.