Jak na reklamní články – Letáčky

V předchozích dílem jsme probraly komunikaci s inzerentem a ukázali si masově nejpoptávanější formu článků – PageRank články. Dneska si ukážeme takzvané letáčky, které jsou zajímavé hlavně v době, kdy máte naprosto vyprodanou reklamu a inzerent nemůže čekat než se uvolní některá z reklamních ploch.

Reklamní článek je převážně text. U složitějších forem jako skutečný PR článek, recenze anebo rozhovor, se většinou používá pár fotek. Uvažovali jste ale někdy, že by článek mohl vypadat jako hezký reklamní email? Měl by třeba grafické záhlaví, obrázky a call to action tlačítko?

Takovéto reklamní články opravdu existují. Zapomeňte na nějaký minimální počet slov anebo znaků. Jejich hlavním úkolem je zaujmout čtenáře a přimět ho k nějaké akci.

Poprvé jsem se s nimi setkal před pár lety u mého testovacího PR webu DejEcho.cz. Vložil mi jej tam nějaký robot a popravdě mě to hodně zaskočilo, protože trumfl vše, co tam kdo kdy předtím dal :)

dejecho_profiscreenshot

Jedná se o kampaň na nějaký server s hazardem, kde je možné vyhrát zájezd na závod F1.

Co byste měli vědět jako inzerent

Někdy prostě potřebujete čistě reklamu a zbytečný text by překážel. Stačí vám pár vhodných obrázků (někdy jen jeden), trochu si pohrát s formátováním a call to action tlačítko. Tento druh článku je většinou jednorázová záležitost. Těží z přímé návštěvnosti, odběratelů RSS a sociálních sítí. Efektivní je nárazových akcí jako jsou soutěže a různé výprodeje (slevové kupóny).

Než se do tohoto druhu propagace pustíte je tedy třeba zjistit údaje o návštěvnosti. Pokud web není autoritou většinou se nemůžete spoléhat na organickou návštěvnost, i když fresh index dokáže dělat divy. Domluvte si sdílení na sociálních sítích provozovatele. Zkuste dojednat podmínky, aby se článek nezalamoval pod perextem. Zároveň čím déle bude vyset na titulní stránce tím lépe.

Co byste měli vědět jako vlastník webu

Tento druh článku většinou sníží množství prokliku ostatním inzerentům. Dávejte si pozor zvláště na to, když jsou ze stejného oboru. Můžete jednoho naštvat, respektive urazit a pak už si reklamu nekoupí. Lidé jsou opravdu náladový.

Vždy když se na tomto článku domluvíte musíte si ujasnit, za jakých okolností se může používat grafika (pozor na logo). Pokud jí inzerent dodá, uložte si všechnu komunikaci. Článek můžete napsat, kliknout na náhled, udělat screenshot a poslat mu jej. Nechte člověka s kterým to řešíte, aby napsal že to je dobré anebo s tím souhlasí. Jestli použijte vlastní grafické prvky, jako je třeba tlačítko, tak jej na to upozorněte. Stačí v souhrnu objednávky, kde se vyjasňují podmínky.

Letáčky obsahují méně textu ale to neznamená, že je jsou jednodušší. Rozhoduje totiž celkový dojem. Bude přesouvat prvky, ladit vzhled textů a zkusíte i různé orámování. Uteče hodina ani nebudete vědět jak.

Každý inzerent vyhodnocuje úspěšnost jinak, ale u letáčku to jsou většinou prokliky. Zatímco u pozitivní recenze část textu “zaplatí” dobrý pocit, tak tady to budou tvrdé prokliky a efektivita kampaně. Pokud tedy reklamní článek formou letáčku nabídnete, měli byste tak mít přehled kolik lidí článek uvidí a kolik zhruba klikne. Dejme tomu 500 impresí a 50 prokliků. Dobře se dá smlouvat tím, že pokud neproběhne 100 prokliků do týdne, tak cenu snížíte o několik desítek procent. Pokud to ale půjde zkuste se u méně navštěvovaným webů vyhnout číslům. Ono zrovna nevypadá dobře, když 500 impresí stojí 1000 CZK (CPM 2000 Kč, CPC 20 Kč). Samozřejmě u hodně navštěvovaných webů s vtipnými obrázky to vyjde daleko lákavěji :)

Závěr

Tento druh reklamy je zajímavý, protože vypadá dobře. Pokud inzerent chce být jen vidět, tak bude spokojený. Rozhodně doporučuji jej zkusit.

Na pay per post systémech jsem poptávku po něm neviděl. Tam je většinou hodně omezená komunikace mezi inzerentem a vlastníkem webu, takže poslat grafiku je problém.

Ještě přidám jeden můj příklad:


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup