Jak na reklamní články – PageRank články

V minulém díle jsme si probrali komunikaci s inzerentem a dneska si ukážeme jeden z druhů článků, které inzerenti tak rádi poptávají hlavně na pay per post systémech. Možná jste se už dříve setkali s pojmy SEO článek, made for placla, PR článek apod. Jedná se o velice nevhodné označení článku, kde jde čistě o zpětné odkazy. SEO článek může totiž cílit na přirozené získávání odkazů, PR článek není vůbec o odkazech (probereme si ho v příštích dílech samostatně) a placla je pro tento druh linkbuildingu už celkem drahá.

Já dávám přednost označení PageRank články, protože jejich účelem je dosažení lepšího hodnocení či autority webu od vyhledávačů a k tomu původně PageRank sloužil.

Technicky vzato PageRank články nejsou nic jiného než nákup zpětných odkazů. Hodnotícím kritériem jsou ranky jako S-rank, Google Page Rank, Ahref domain rank, MOZ domain rank a Citation/Trust Flow. Různé SEO firmy, které nakupují zpětné odkazy pro své klienty, mají rozdílné preference. Někdy používají dokonce své vlastní nástroje postavené na datech externích nástrojů. Oblíbenou metrikou je třeba počet odkazů z různých c IP adres (aaa.bbb.ccc.ddd), rozdílných domén a další. Často jsou procesy výběru poloautomatické či automatické. Například mají seznam blogů a k nim přiřazené témata. Vyberou téma a skript jim seřadí blogy podle specifického součtu různých ranků. Pak výsledky projdou a pošlou vám email s nabídkou.

Jak zjistit nejpoužívanější ranky

Samozřejmě pokud chcete oslovit inzerenty, které zajímají ranky, je dobré si je otestovat a přidat do popisu webu. Samozřejmě platí čím větší tím lepší.

  • Srank – Jedná se o hodnocení českého Seznam.cz. Ačkoliv tvůrci deklarují, že na pozice nemá přímí vliv, většinou na weby s vysokým srank vede velké množství odkazů, často dobré kvality. Zjistíte jej například přes ranky.cz anebo pagerank.jklir.net/ranky/.
  • Google PageRank – Původní hodnocení důležitosti stránek na internetu vyhledávače Google založené na počtu a autoritě odkazů. Naposledy aktualizován v roce 2013, takže jeho vypovídající hodnota je diskutabilní. Na zjištění opět doporučuji využít ranky.cz anebo pagerank.jklir.net/ranky/.
  • Ahref domain rank – Ahrefs je nástroj na sledování a vyhodnocování zpětných odkazů. Je placený a ve variantě zdarma si můžete otestovat 3 stránky za den.
  • MOZ domain rank – MOZ domain rank je metrika Open Site Eplorer, za kterým stojí společnost MOZ. Více informací o něm najdete v článku Jak fungují nové moderní metriky.
  • Citation/Trust flow – Trust flow je metrika Majestic SEO a nejjednodušší je použít jejich plugin do Chrome.

Specifika PageRank článku

Většinou jsou poptávky po PageRank článcích v pay per post systémech, protože značně ulehčují hledání webů. Ovšem s tím jak ceny rostou, není nezvyklé že vás například SEO firma anebo linkbuilder na volné noze osloví přímo. Přeci jen pay per post systémy si berou zhruba 30 % z ceny a je v nich jen zlomek blogů/magazínů. Pokud potřebujete třeba jen 10 článků z neobvykle tématických webů skončíte manuálním hledáním.

Specifickým požadavkem na takovýto článek je, že mám mít  délku minimálně jedné normostrany (občas se uvádí 150 – 300 slov) a tři odkazy, které musí být zachovány přesně v dané podobě. Často se jedná o několik slov, které přímo odpovídají tomu, co lidé zadávají do vyhledávače. Zjednodušeně řečeno, chtějí svému klientovi zvednout pozice na longtail. Většinou poptávka neobsahuje moc informací navíc. Prostě napište článek se třemi odkazy. Btw. zajímalo by mě, kde se vzala podmínka právě tří odkazů.

Jak na takovou poptávku

Ve většině případů jde čistě o čas a cenu. Inzerent s vámi nechce zbytečně komunikovat o detailech, chce to mít levně a rychle. Pokud vám cena vyhovuje prostě napište článek, pošlete mu odkaz a fakturu. Nesnažte se zbytečně vyjednávat o podobě odkazu, i když je neuvěřitelně krkolomný a zakomponovat ho do normálního textu je naprosto nepřirozená záležitost.

Samozřejmě článek označte jako reklamní (kategorie), místo sebe jako autora uveďte PR a zakažte komentáře. Nezapomeňte že:

  • Odkaz musí být zcela přirozený, to znamená žádné nofollow, javascript a vyhněte se přesměrování (301 předává 90 – 99% síly, 302 a 307 nepředává nic).
  • Nesmíte bez svolení inzerenta použít žádné texty z jeho webu ani multimédia.
  • Nesrovnávejte inzerenta v článku s konkurencí.
  • Za článek jste zodpovědní i po jeho publikování.
  • Pokud se jedná o zakázku přes pay per post systém jste povinni jej v nezměněné podobě nechat minimálně rok (dle podmínek) a to i pokud vás o odstranění požádá inzerent. Komunikujte vždy výhradně s provozovatelem PPP systému. Existují případy, kdy konkurence inzerenta žádala blogera o odstranění odkazů. Pozor na to!

Jak z PageRank článku vytěžit maximum

Spousta lidí je názoru, že PageRank články jsou naprostý odpad. Já si to nemyslím. Ačkoliv požadavky na přesné znění odkazu jsou vždy specifické, tak ten zbytek vám dává naprosto volnou ruku. Maximálně musíte dodržet, aby byl text pro inzerenta neutrální anebo pozitivní.

S investováním trochu času lze takovémuto článku přidat na hodnotě. Pokud se opravdu nejedná o masivní linkbuilding, tak inzerent bude mít k tématu vašeho webu nějaký vztah. Můžete toho využít a pár odstavců prostě přidat. Navíc pokud to uděláte dobře a váš web bude mít alespoň nějakou autoritu začnou vám chodit na zmíněný longtail lidi z vyhledávání. Což znamená více návštěv, impresí a možnost získat nové čtenáře. Fakt to nepodceňujte SEO agentury moc dobře vědí proč na ty longtaily cílí ;)

Jestli se k tématu článku vážou nějaké odborné výrazy můžete je v něm detailně vysvětlit. Často je  zajímavé nějaké téma rozebrat dopodrobna. Někdo používá barevně odlišné infoboxy, ale mě se osvědčilo používání odstavců navíc s nadpisem (H2/H3).

Zkuste také zauvažovat o nějakém grafickém prvku, kterým článek obohatíte. Normostránka zrovna není moc textu a článek pak vypadá, tak nějak “prázdně”. Multimédia od inzerenta bez jeho souhlasu používat nemůžete, takže buď si udělat ilustrační obrázek doma mobilem, což funguje dobře anebo zkuste něco vytvořit.

Výhody a nevýhody

PageRank články jsou celkem jednoduchým zdrojem zisků. Existují weby, které jsou tvořeny přímo pro ně a majitelé na nich vydělávají velmi hezké peníze. Mezi největší výhody PageRank článků určitě patří nízké nároky na jejich kvalitu. Dají se v pohodě napsat za 15 – 20 minut, pokud s tématem máte zkušenosti. Nízká cena v řádech nižších stokorun se pak nejeví zas tak malá. Běžně se pohybuje kolem 100 – 300 CZK, včetně napsání v závislosti na rancích.

Pro linkbuilding se používají ve velkém. Kupují je i uznávané white hat SEO agentury pro klienty z Čech i Slovenska. Když dojde na tématické weby, kterých je nedostatek tak linkbuilding nezná hranice :)

Cena za odkaz s webu s GPR 4, SRANK 4 se může vyšplhat na 100 CZK/měsíc. Cena za PageRank článek bude 300 CZK s tím, že na webu zůstane do jeho konce. Samozřejmě konkrétní stránka získá nakonec ranky tak 2/2, ale v porovnání se sitewide odkazem získáte 3 odkazy obklopení relevantním textem na neomezenou dobu.

Nevýhodou je že porušujete pravidel Google i Seznamu. Jedná se o nepřirozený linkbuilding a pokud skřípnou inzerenta, tak máte černý puntík. Naštěstí to není zas tak hrozné a pokud neprovozujete takzvaný PR web, který s PR nemá nic společného, tak vám postih nehrozí. Na druhou stranu až jim bude někdo čistit odkazový profil může po vás chtít odstranit odkaz. Jak bylo zmíněno výše, jestli se to stalo a zakázku jste získali přes PPP systém, konzultujte to nejdříve s nimi.

Ukázky

Aby jsem jen nerozdával rozumy přidávám pár odkazů na starší PageRank články za které jsem dostal tvrdě zaplaceno :)

Z dalších webů bohužel nic ukázat nemůžu. Buď se nejedná o typické PageRank články anebo nejsou přes PPP systémy. A na takové články platí doživotní záruka se vším všudy ;)

Závěr

PageRank článků bych se nebál. K tomuto druhu reklamních článků se dostanete nejrychleji. Není s nimi moc starostí, požadavky jsou vesměs jednoduché a máte volné ruce při psaní. Tedy až na ty krkolomné fráze v odkazu. Pokud článek napíšete neutrálně, tak vaší návštěvnosti nijak neublíží. Jen to chce označit jako reklamu a zakázat komentáře. Dokonce možná budete vypadat jako velký web, kde si někdo objednává reklamní články ;)

Tak snad jsem na nic nezapomněl.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Jak na reklamní články – PageRank články”

  1. No moje zkušenost je taková, že většina inzerentů jsou prostě samozvaní experti a nenechají si vymluvit, že duplicitní šmejd o délce 1 NS (což je NIC) bez obrázků a s třema odkazama na hodně divoké a nepřirozené fráze smrdí odshora dolů. Za prvé je směšně snadné takový PR článek najít i strojově (krátký, tři odkazy, obvykle na jednoho zákazníka, eventuelně 2 odkazy + wiki), za druhé štve inzerenty a za třetí je to levný šmejd. Za poslední 2 měsíce jsem řešil asi 7 článků (údajně od profi copíků) a takovou tragédii jsem teda dlouho neviděl – blbé skloňování, čárky blbě, hrubic několik na stranu a nedalo se to číst… Takže já málo vydělám, riskuju penalizaci, prudím čtenáře, inzerent riskuje penalizaci, ale je to tak nějak po česku levné že… Jestli ono by nebylo lepší místo 3-5x levného šmejdu po 100-200 Kč raději koupit pořádný obsahový článek třeba za tisícáka na relevantním a pořádném blogu. I z hlediska SEO bude ten efekt řádově větší, bloger vydělá a rizika pro obě strany budou výrazně nižší.

  2. “Btw. zajímalo by mě, kde se vzala podmínka právě tří odkazů.” – Já tohle tipuju na nějakej archaismus, kdy to někdo v 2005 odkoukal ze zahraničí a jak to u nás bývá zvykem, tak se to tu ubydlelo a už to nikdo neřeší :))

Comments are closed.