Twitter obnovil dohodu s Google, tweety dostanou v SERP přednost

Společnost Twitter odsouhlasila spolupráci s Google. Ten získá přímý přístup k streamu tweetů. Díky tomu se takřka v reálném čase budou moci zobrazovat přímo ve výsledcích vyhledávání. Podle některých zdrojů budou mít zvýhodnění či zvýraznění oproti ostatním stránkám (zřejmě pouze u aktuálních informací, možná speciální infoboxy uvidíme).

Taková dohoda tu už jednou byla

V roce 2009 uzavřel Twitter s Google už jednou podobnou dohodu. Ovšem za dva roky od ní ustoupili. Google rozjel svou vlastní sociální síť a Twitter si postěžoval, že z návštěvnosti ze světové jedničky neměl žádný velký prospěch. Představovali si totiž trochu lepší zobrazování jejich výsledků v Google. Ostatně v té době se ještě neobjevovaly reklamy v takovém počtu a intenzitě jako teď. Ačkoliv se neví moc podrobností do jaké míry nadále spolupracovali, jejich dohoda přestala oficiálně platit v roce 2011.

Situace dneška

Dnes už je to jiné. Twitter je na burze a má závazky vůči akcionářům, takže reklama se stala běžnou součástí jeho služeb. Více začal spolupracovat s vyhledávači. Například upravil stránky se svými legendárními hashtagy (ty okopíroval z IRC). Má dohodu s Bing a Yahoo!, tedy společností Microsoft. Do jednoho tweetu se vleze více multimédii (4 obrázky/tweet, animované gify). Google zase pochopil, že jeho sociální síť Google plus zřejmě nepřekoná Facebook. Prostě se obě strany posunuli dále a je načase uzavřít novou dohodu o spolupráci.

A co z toho?

Twitter potřebuje růst. Nový uživatelé znamenají lepší postavení na trhu a také větší příjmy z reklamy. Google zase nechce zaspat. Dobře si uvědomuje svůj technický náskok, který mu umožňuje prezentovat nový obsah téměř okamžitě. Však se stačí podívat, co se děje na Twitter, když se pořádá nějaké mezinárodní událost anebo se něco stane. Tam to prostě jede online v přímém přenose. Google to moc dobře ví. Aktuální informace sdělovali lidé či reportéři médiím, ale teď už to jde rovnou všechno online. Stačí jen vybrat ty správné zdroje a všechna velká zpravodajská média už obsah nebudou přinášet ale jen komentovat.

Zdroje a informace


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “Twitter obnovil dohodu s Google, tweety dostanou v SERP přednost”

  1. To je zajímavá informace. Příliš téma sociálních sítí nesleduji, ale chápu to správně, že by se Twitter dal využít pro linkbuilding s vlivem na pozice v SERPu? Třeba tak, že by stačilo sledovat aktuální témata, “twítnout” s odkazem, kde se uživatel dozví další informace… u longtailových a méně konkurenčních frází by to mohlo fungovat, ne? :)

    1. Honza: spíš to bude dobré na získání návštěvnosti, tohle si Google ohlídá. Navíc všechno z Twitter je nofollow.

Comments are closed.