Distribuce obsahu u obsahových webů

Pokud mě něco opravdu baví, tak je to vytváření obsahových webů. Je to jako sepisovaní informací do velké encyklopedie. Čím více toho je, tím lépe je popsaná určitá kategorie. Největší problém na který jsem ale narazil je jak správně tento obsah distribuovat uživateli, který takovýto web navštíví.

Například 404M je toho krásným příkladem. Je tu spousta článků, které jsou stále aktuální, návody, osobní zkušenosti, historie různých projektů a událostí. Přes 2 tisíce různých příspěvků. Jenomže pokud budete chtít se k nim dostat, tak jedinou možností je využít Google.

Prostě to dělám špatně, protože jakmile už jednou návštěvník na webu je, tak mu nedokážu nabídnout hned další vhodný obsah.

Co s tím?

Jako menší zlepšení hodnotím další relevantní články k tématu. Prozatím to řeším přes plugin WordPress Related Posts. Od jeho nasazení klesl bounce rate, tedy počet lidí kteří navštíví pouze jednu stránku. Právě tato hodnota společně s časem stráveným na stránce, je jedním z ukazatelů, že něco děláte dobře anebo špatně. Tak jak mám umístěné podobné články já, aniž bych zasáhl do výběru, snižuje bounce rate u zhruba o 1,5 – 2 % (měřeno ze vzorku 10 posledních článků, které neměly stejný odkaz v článku anebo jinde na stránce).

Další co jsem nasadil je výběr Nejčtenějších článků za posledních 30 dnů. Funguje na pluginu Most and Least Read Posts Widget. Měl jsem s ním dobré zkušenosti už z jiného projektu a výsledek je znát.

404m-com-pocet-kliku-na-nejctenejsi-clanky

Když se podíváte na analýzu na stránce z GA, je vidět, že tato forma funguje velice dobře. Ostatně o tom je také content curating. Lidé vybírají to nejlepší pro lidi. Tam kde je velké množství informací musí probíhat nějaká filtrace.

Pro zajímavost oblak štítků naprosto selhává a v podstatě jej tu mám jen pro test distribuce linkjuice s konkrétním keywordem. Jakmile najdu vhodný plugin na hodnocení článků návštěvníky, tak jej nahradím právě seznamem nejlépe hodnocených článků.

Dále určitě stojí za zmínku seznam posledních komentářů. Jede na pluginu Better WordPress Recent Comments. Tady se počet prokliků poměrně liší článek od článku. Ale dosahuje nižší až střední jednotky procent. Výhodou jsou grafické prvky avatarů přispěvatelů.

Další možnosti

Jak už jsem psal, hodlám nasadit hodnocení článků uživatelem. Ideálně ve více kategoriích. Následně takto vybrané články dám do lišty na straně.

Otázkou je jestli by to nechtělo komplexnější řešení. Například přidat permanentní stránku, kde budou zaznamenávány všechny novinky o nějakém tématu. Třeba chronologicky vše o Google algoritmech. Dále si umím představit aktualizovanou tabulku nejdražších prodaných domén.

Doposud jsem poměrně hodně spoléhal na vyhledávače, které se měli právě o výběr relevantních článků pro uživatele postarat. Jenomže asi bych to měl být já, který to všechno projde a dá tomu hlavu a patu.

Btw. pokud se hodláte pustit do nějakého projektu s velkým množstvím obsahu, tak se zamyslete jestli by nestálo za to začít s tím už od začátku…


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Distribuce obsahu u obsahových webů”

  1. U jednoho webu se mi poměrně výrazně osvědčilo umístění pole pro vyhledávání s našeptávačem na viditelné pozici na webu. Návštěvníci webu pak vyhledávají místo ve vyhledávači přímo na mých stránkách.
    U spousty webů a blogů takový formulář postrádám. U tebe ho vidím, ale ne zrovna na pozici, kde bych ho očekával, tak možná by stálo vyzkoušet, jestli by k vyššímu počtu zobrazených stránek přispělo i lepší umístění vyhledávacího pole.

    1. Zajímavé můžu jej zkusit na měsíc hodit jinam a uvidíme co to udělá.

  2. Spoléhat se v tomto úplně na vyhledávače není dobrý nápad. Mně se osvědčilo vytvářet landing pages na určitý keyword a na této stránce vytvořit přehled těch nejlepších článků na tento keyword. Je potřeba to neustále updatovat.

    Odkazy na tyto LP mám pak někde sitewide – buď v sidebaru, pod článkem nebo nějak jinak, kde to je na očích.

  3. otázka je zda Most and Least Read Posts Widget započítává i návštěvy sám přes sebe což by faktické pořadí Most and Least Read dost znehodnocovalo, ale otázka je zda to vlastně něčemu vadí. Když zhodnotím štítky z pohledu návštěvníka tak je to podle mě uplně na nic.
    Zmého hledisky by chtělo články generovat na základě klíčových slov na kterých k tobě návštěvník připlul. Buď články generovat vlastním vyhledáváním nebo přes google search “kw site:404m.com” a z vygenerovaných výsledků nabídnout články. Problém je že google posílá čím dál víc not provided.

  4. Otázka je co dělat, když je na webu X tisích článků. Pak takových related článků může být třeba 50. Určitě bych zvolil vyhledávání přímo na webu. Toto vyhledávání by mělo být dobře vymyšlené a umístěné. Pak bych se nebál, že by někdo hledal skrz vyhledávače.

  5. Pri veľkých weboch je najlepšie súšať rôzne experimenty a zistiť čo sa najviac osvedčí. Related Posts je veľmí dobrý plugin, napr. z mojej osobnej skúsenosti môžem potvrdiť že ma to veľmi často zdrží na webe viac ako som plánoval.

Comments are closed.