Dnes jsem dal přednost Webdeal před Webtrh a vy byste měli také

Moje denní rutina zahrnuje procházení diskuzních fór Webtrh, Webdeal, BlackHatWorld a někdy když mám čas navíc i DigitalPoint, Sitepoint, NamePros a DNforum. V tomto pořadí. Je to takový základ, pokud chcete být v obraze zvláště o aktuálním dění. Dneska jsem ale udělal výjimku a začal u Webdeal…

Včera totiž Otakar Pěnkava konečně spustil pro všechny novou verzi Webdeal 4.0, která nejen lépe vypadá, ale také přináší několik novinek. Zajímalo mě, jak bude místní komunita reagovat.

Nový Webdeal je nejen přehlednější, ale spousta maličkostí také usnadňuje komunikaci s ostatními.
Nový Webdeal je nejen přehlednější, ale spousta maličkostí také usnadňuje komunikaci s ostatními.

Co je to Webdeal?

Pokud jste o Webdeal nikdy neslyšeli, tak se jedná o fórum pro online podnikatele, které vzniklo jako reakce na změny, které proběhly v roce 2010 na Webtrhu. Pracuje na něm několik vývojářů v čele s Otakarem Pěnkavou. Webdeal je neustále vylepšován a doplňován o nové věci. V ČR momentálně neznám jiné diskuzní fórum pro online podnikatele, kde by na základě poptávky komunity, majitel reagoval a přidával nové prvky. V tomto byl Webdeal vždy napřed před ostatními.

Diskuze tam v porovnání třeba s Webtrh nejsou tak aktivní, na druhou stranu komunita je zde daleko otevřenější a ochotná poradit či pomoct. Popravdě na Webtrh se občas bojím i něco napsat, abych se náhodou nezapletl do diskuze s některými exoty, kterým bych jako bývalí moderátor Webtrh dal už dávno ban. A to myslím naprosto vážně, bez jakékoliv špetky nostalgie.

Co se povedlo

Především velice kladně hodnotím novinky, které ulehčí diskutování. U jednotlivých přispěvatelů vidíte ikonku zakladatele vlákna a zdali je online. Tohle se mi vždy líbilo v zahraničí. Víte komu odpovídáte a zdali máte čekat na odpověď.

Jako velký krok kupředu beru důraz na bezpečné obchodování. Pokud od někoho něco koupíte v aukci, tak on má jistotu, že peníze máte na účtě (nemůžete jinak přihodit), a vy mu je dáte až když proběhne obchod. Platí se pouze penězi (kreditem) přes Webdeal. O obchodu se navíc vedou detailní záznamy, pokud použijete interní poštu, tak třetí strana (Webdeal) navíc uchovává všechnu potřebnou komunikaci.

Líbí se mi i služba na automatické měření ranků, která v případě výkyvu zasílá report na email. Sice nevím, kde 404M 4.10 získala GPR 6 ale dobrý :)

Dále stojí za zmínku i zavedení seznamu freelancerů. U každého je k dispozici předběžná cena, hodnocení a měření dostupnosti. Pokud sháníte práci, tak doporučuji přidat váš profil. Reklamy není nikdy dost.

Co se nepovedlo

Zmizela funkce na měření pozic na Seznamu :/ Sice byla manuální, ale sledoval jsem na ní jaký vliv mají které techniky na konkrétní stránku. Měl jsem tam dobrou stovku stránek. Stejně jsem si chtěl naprogramovat vlastní systém.

Co by to chtělo do budoucna

Hmm přemýšlím, co by se hodilo do budoucna. Určitě více aktivních uživatelů. Klidně začátečníků, protože těch co poradí je na Webdeal dostatek. Fakt je tam super komunita. I když nějaká osobnost z online podnikání by se hodila. Na starém Webtrhu se jich zdržovalo několik a poznat to tedy bylo. Člověk s napětím sledoval jejich diskuze, často ani nevěděl proč. Rozhodně to bylo velice motivační.

Tak co líbí nový Webdeal?


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

26 Replies to “Dnes jsem dal přednost Webdeal před Webtrh a vy byste měli také”

  1. poviem ti čo chýba, filtrovanie aukcií podľa kategórii. Chcel som si dať filter minisites alebo eshop a nenašiel som to tam.

    1. Filtrování tam je. Kategorie: Domény, Weby, Reklama a marketing, Grafika a video, Ostatní…

  2. Zmizely i RSS feedy u jednotlivych vlaken fora, ktere jsem zobrazoval na webu a mohli odeme chodit navstevnici. Na WebmasterWorld nechodis? :)

  3. Díky za info, jsem tam registrovaný, ale moc často tam nechodím. Já vím, moje chyba, ale nový vzhled a nové funkce si rád zkouknu. A slibuji, že se budu více zapojovat do diskusí.

  4. Děkuji Drago za opravdu pěkný článek.

    Jen uvedu na pravou míru ten výklad fungování aukcí. V současné době to je uděláno tak, že může přihazovat každý uživatel a když aukci vyhraje, tak se zkontroluje, zda má peníze na účtě. Pokud ano, tak se automaticky zablokuje kredit, pokud ne, pak se kupci vystaví proforma faktury a zašle se mu na e-mail.

    Ochrana pak spočívá v tom, že kupec má jistotu, že po zaplacení dostane vše co prodávající uvedl v aukci a prodejce v tom, že dostane zaplaceno. Pokud by se našel někdo, kdo by vyhrál aukci a začal hrát mrtvého brouka, tak to dokážeme sami odhalit a postihovat. Ještě lépe toto funguje v případě Nabídek a Poptávek, kde jsme systém navrhli tak, abychom eliminovali situace, kdy chcete udělat web, zaplatíte zálohu a programátor začne hrát mrtvého brouka.

    Do budoucna máme v plánu i tebou popsané řešení, kdy si prodejce sám bude moci vybrat, kterou z možností uplatní.

    Ad: Měření pozic na Seznamu: Tohle plánujeme znovu obnovit, stejně tak seznam Expirujících domén. Oba nástroje ale chceme značně vylepšit. V současné podobě nebyly dostatečně dobré, aby si zasloužili místo v 4.0.

  5. Pěkné, ale chybí mi exporty nabídek / poptávek / aukcí. Třeba formou RSS.

      1. Ano, tuto funkci jsme při startu opomenuli. V pondělí bude přidána podpora RSS aukcí, nabídek, poptávek a diskuzí. Bude to více user-friendly než ve staré verzi.

        Děkuji za pochopení,
        Otakar

  6. Novy WD se povedl o tom zadna. Z meho pohledu to chce dopilovat:

    1, prihlaseni – to hapruje, ikdyz to lze obejit.
    2, profil freelancera – bylo by fain kdyby tam toho bylo vice. Kdyz uz to ma byt profil tak tam mela byt zaskrtavatka podobne jako u personalniho dotazniku, co umi, reference.
    3, vice lidi…
    4, kvalitni zdroje blogu

  7. WD má jen jednu vadu na kráse. Dost často tam dostanu odpověď, se kterou si technicky nevím rady. WT je víc lamovzdornej, u WD diskutující tak nějak předpokládají větší technický znalosti (který nemám:).

  8. Problémem WD, ale i WT, je mizerná nabídka. Samé superweby s vysokým potenciálem, často dělané až po vydražení a podobně.

  9. Jako ciste diskutujici – nekupujici/neprodavajici – vidim WD jako chciplou mys … Uz me nejak ani nebavi sledovat jestli naahodou neni v diskuzi neco noveho – ne neni :/ skoda ho

  10. Mno, hezkej “napadnej” PR :) kazdopadne to co me osobne na WD zajima nejvice je sekce s hlidanim expirujicich domen, to maji vyreseny asi nejlepe na ceskym trhu. Chybi mi tam ale data pro pagerank a nefunguje notifikace pri hlidani expirace :(

  11. Nový Webdeal se mi hodně líbí :-) WT šel poslední dobou hodně dolů, zejména co se týče komunity – dříve se opravdu člověk nebál zeptat, teď je to tam každý expert, mistr a akorát se umí vysmívat než aby poradily.

  12. Drago, jestli potřebuješ pro to měření pozic vlastní systém, tak mám už nějakou dobu systém co měří SRank a PageRank pro domény a ukládá to do DB. Asi tam není historie a automatizovat by to mělo stačit jen nastavením cronu. Pokud bys to chtěl ty, nebo někdo další tak za nějakou mírnou cenu, řekněme 1500 Kč bez DPH, dám k dispozici. Je v tom i generátor přehledu domén a ranků, co se dá dobře použít třeba pro přehled webů a ceníku za prodej odkazů (já vím to už se přeci v dobré společnosti prý nedělá …), mám to napojené i na ceník s ohledem na ranky. Sice jsem to měl pro sebe, tak to není nějaké vymazlené, ale zato plně funkční.

  13. A samozřejmě připomínám, že stále funguje agregátor “webtrhů” na adrese: http://webtrhy.cz
    Pokud vám tam něco chybí, tak mi napište na email co je k nalezení na webtrhy.cz

    1. Na něj jsem úplně zapomněl. Koukám že na gafu už byl webtrh předehnán konkurencí :)

      1. Konečně změna že :D. No já tam na základě tohoto tvého článku udělal inventuru a zařadil i nějaké EN zdroje. A ty se počítají do toho grafu taky. Zatím nevím co s tím grafem udělat (už ztratil své opodstatnění..webtrh.cz si svojí pozici jedničky uhájil), tak ho tam nechávám. Možná z něj udělám graf Webtrh vs. Webdeal.

  14. Oba systémy sleduju docela dlouho a na obou už jsem měl možnost vyzkoušet nějaký “deal”. Nemám nic proti velké poptávce po klábosení a vyměňování zkušeností na podobných fórech, ale dle mého soukromého názoru by našemu českému mikroprostoru a typicky stojatým vodám prospěl nějaký fukční akcelerátor opravdového tradingu ve stylu Flippa apod. Projekt za kterým by stáli skuteční čeští tradeři. Projekt s profesionální komunikací, kvalitní supervizí a mechanismy pro maximalizaci zisku a spokojenosti z obchodů. Obě výše zméněné platformy (Web”deal” i Web”trh”) dokonce takový příslib v názvu mají, a snad i ve svých počátcích měli tu ambici, ale pořád se nemůžu zbavit dojmu, že zatím stále jen převládá to klábosení…

Comments are closed.