Pokud chcete budovat obsah zvažte formu projektu

Nedávno mi napsat jeden ze čtenářů, že by rád založil blog s návody jak na WordPress a potřeboval by pár tipů ohledně propagace. Napsal jsem mu, že klasický blog jako mám já není na tuto formu projektu ideální, protože to co hodlá budovat je encyklopedie znalostí a hodí se na ní spíše MediaWiki anebo ekvivalent ve WordPress.

Jeden z mích menších projektů Seopedia.cz, mi ukázal jak důležitá je forma prezentování dat u webového projektu postaveného na obsahu. Zatímco u blogu postupně přidáváte obsah a čtenáři jej vnímají jako stream informací, tak u wiki projektu je to o prezentování základních informací, které se dále větví. Tyto základní informace pak musíte co možná nejvíce boostovat všemi dostupnými prostředky.

Právě potřeba neustálého boostování jak obsahově tak i z pohledu linkjuice je asi největší překážkou. Na druhou stranu to funguje u wiki projektů poměrně dobře, jen je nutné nepřemýšlet jako u blogu ale o celkovém hotovém projektu.

Například u daného webu o WordPress bude muset ten dotyčný udělat nejdříve ten seriál návodů, který plánuje. Ten pak bude celou dobu na hlavní stráce. Pěkně jednotlivé kapitoly, jedna za druhou. Z nich povedou odkazy na jednotlivá hesla.

Když se to dobře rozvrhne, tak to i z pohledu SEO bude celkem silné. Neustále vylepšovaný a posilovaný obsah touto formou má poměrně dobré výsledky ve vyhledávačích a to jak Google tak i na Seznam. Troufám si říct, že pokud by zvolil klasickou magazínovou metodu, tak nedosáhne ani zdaleka podobného výsledku, protože tam bude chybět taková provázanost informací. U magazínu jsou si tak nějak všechny články rovné v encyklopedii to tak není. Některá hesla jsou prostě silnější a slouží jako rozcestníky dále.

Přiznám se, že tento koncept mi nedocvaknul hned na začátku, a pak jsem z toho byl patřičně překvapen.

 

Další rozdíly

Pokud ve wiki chcete mít hesla, která se mění anebo vyžadují aktualizaci tak je potřeba se jim patřičně věnovat a řeknu vám není to rozhodně tak jednoduché jak každý den napsat nový článek. Hesla jako Google Panda potřebují neustálou údržbu a sledovat kolem nich všechny trendy. Což nedělám :/

Dále encyklopedické texty jsou úplně někde jinde. Umělé prodlužování je jen ztráta času, protože potřebujete obsah pěkně třídit, tak aby byl přehledný. Napsat blogpost o tisíce slovech na aktuální téma je brnkačka, ale encyklopedické heslo? To si prostě z ruky nevycucáte. Takže zatímco jednotlivé kapitoly o WordPress bude mít zvládnuté poměrně rychle, tak jednotlivá hesla zaberou dost času. Ono časem na to přijdete, co tam patří, nebo spíše lidé budou hledat, ale ze začátku to fakt dalo zabrat :)

Jiná je i metoda propagace a linkbuildingu. Jednou za čas můžete napsat bulvárnější článek anebo poskládat informace k aktuálním událostem a pak to prohnat přes sociální sítě. Následně získáte nové čtenáře, followery a samozřejmě i zpětné odkazy. U encyklopedie to vyžaduje velice kvalitně zpracované heslo, které nikde jinde není. Navíc bulvární článek o 300 slovech si přečte každý a když jej třeba pobaví tak i hodí na sociální sítě. Hesla z encyklopedie se běžně nesdílí. Schválně kolik jste jich kdy hodily na sociální sítě protože se vám líbilo jak jsou zpracovaná? To ocení pouze cílová skupina, kterou musíte dostat do úžasu. Naštěstí většinou mají takový lidé často hodně velkou komunitu kolem sebe. Na druhou stranu, když se někdo na sociálních sítích zeptá na jednoduchou otázku, která má složité vysvětlení, tak není nic lehčího než jej odkázat na heslo či návod. Výhodou wiki projektů je, že vypadají chytře a důvěryhodně.

Závěr

Ještě stojí za zmínku jedna věc. Wiki projekty, když je udržujete jsou časem silnější. Třeba i moje Seopedia se začíná na některé fráze drápat na celkem hezké pozice a drží se na nich. Co jsem koukal, tak na téměř všech aktualizacích algoritmu, v porovnání s magazíny, posílila a to jak na Google tak i Seznam.

Pokud to myslíte s vyděláváním na webových stránkách vážně a berete slovo diverzifikace vážně, zvažte i wiki projekt a to včetně jiného CMS než běžně používáte. Třeba já mám oblíbený WordPress ale na wiki projekt bych zvolil nějaký wiki CMS. Diverzifikace ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

6 Replies to “Pokud chcete budovat obsah zvažte formu projektu”

  1. Wiki je krásná věc, ale pro jednoho člověka strašně náročná na čas a koneckonců i na znalosti. Jestliže to chce člověk na výdělek, je to jedna z nejtěžších forem jak něco vydělat. Nicméně jestli nechce mít wiki jako web na výdělek, ale jako svůj brand experta je to nejlepší věc co může udělat.

  2. Souhlasím s předchozím komentářem, Wiki nejsou na výdělek zrovna tou nejlepší cestou, ale můžou se hodit jako silná authority site. A když takovou site máte v portfoliu, hned se sbírají odkazy pro vlastní tématické weby snadněji :)

  3. Myslím si, že vaše závěry ohledně jistého zvýhodňování wiki formy vyhledávači je tak trochu mimo mísu. S dalšími závěry ovšem souhlas, stojí vždy za zvážení, jakou formu webu dát.

  4. Aky je vlastne rozdiel medzi wiki a Authority Site? I ta AS predsa poskytuje ako tak stabilny, roztriedeny, hierarchicky obsah.
    Premyslam nad novym webom, mix noviniek a longterm wiki-like informacii, ale popravde neviem na com to mam (technicky) postavit :-/

    1. On to vlastně nikdo přesně nedefinoval, authority site se dnes říká hodně webů, které si to ani nezaslouží a ty, které si to zaslouží tak označované nejsou :) Je to jen jeden z dalších takových trendových pojmů, co teď zrovna letí a vlastně nikdo nedokázal, jak přesný je účinek toho, když máte authority site v SERP.

    2. Authority Site je obecně web, který je kvalitní ve významu jako odborník na než se nebojíš odkázat. Třeba pokud někdo potřebuje informace o bezpečnosti webu tak mu můžeš doporučit blog.sucuri.net, protože za ním stojí firma Securi. V ČR se třeba často doporučuje jakpsatweb.cz anebo jakpodnikat.cz. To jsou autority v oboru. Důsledkem je spousta odkazů, kteér přibývají. Google si na základě vzorců pak takovýto web označí jako autoritativní. Samozřejmě nejde jen o jedničky v daném oboru. Technicky vzato je jedno jestli jede na MediaWiki, WordPress anebo vlastním CMS.

Comments are closed.