Mini One Stop Shop (MOSS) – Aneb plátci DPH od ledna začíná sranda

Takže plátci DPH, jak by se vám líbilo, kdybyste museli odvádět za vaše nepodnikající zákazníky, DPH v každém státě odkud jsou? Nejásejte všichni, je mi jasné že líbilo, poněvadž plátce DPH poskytující elektronické služby do celé EU, je vysněné povolání každého byrokratického masochisty :)

Co pro nás MOSS znamená?

Pokud si od 1.1.2015 někdo u vás pořídí zákazník (nepodnikatel) elektronickou službu (koupí reklamu, ebook, software, online službu, fotku z databáze, hru do mobilu atd.) jste povinni za tuto osobu odvést DPH v jeho zemi a ve výši, kterou tam mají.

Mimo nepodnikající evropany (bez VAT) se ještě MOSS určitě vztahuje na některé extrémní případy (veřejnoprávní subjekt?).

Centrální sběrné místo

Abyste se nemuseli registrovat v každém členském státě EU, tak bude v ČR – konkrétně v Brně, zřízeno jedno centrální místo s kterým půjde elektronicky komunikovat a zasílat mu hlášení. Zřejmě čtvrtletně.

Co s penězi?

Peníze by se měli platit správci daně v eurech. Doklady však budou moci být v EURo anebo měny, kterou používají zákazníci z dané země.

Jak poznat zákazníka z které je země

Tohle začíná být zajímavé, protože když dojde na elektronické nakupování, nemusí být zákazník vůbec jasný. Vše směřuje k jednoduchosti. Ideální stav je jedno kliknutí a vše je za námi. Jak tedy poznat že zákazník je skutečně třeba z ČR?

Problém je, že čestné prohlášení zákazníka nestačí, dokonce ani adresa. Budete potřebovat dva důkazy. Jako příklad se uvádí číslo účtu a IP adresa. Co se zákazníky platícími BitCoiny nakupují přes TOR netuším :)

Závěr

No co dodat na závěr. Přiznám se, že se mi do ničeho z toho moc nechce. Když prodám konečnému zákazníkovi na Slovensko reklamu, budu pak muset podat MOSS přiznání v EURo, následně obdržím referenční číslo, které použiju jako zpráva od příjemce při platbě správci daně v EURo. Tedy asi budu potřebovat devizový účet v EURo, PayPal mi asi nepojde.

Přijde mi to trochu složité. Asi zůstanu u prodeje pouze podnikatelům s VAT a zbytek si bude muset nakupovat reklamu přes reklamní systémy. Takže já osobně radši oželím část příjmů.

PS: Tento článek je informativního charakteru, jsem bloger ne odborník na byrokracii v EU. Takže problému nerozumím jen o něm informuji :)

Zdroje


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

17 Replies to “Mini One Stop Shop (MOSS) – Aneb plátci DPH od ledna začíná sranda”

  1. Tohohle jsem se přesně bál, když se to poprvé objevilo v médiích. Nechtělo se mi věřit, že to bude opravdu až takhle aplikováno :-(

  2. takze kdyz nekomu prodam reklamu na webu za 50kc mesicne, musim to vsechno priznat, zjistit o zakaznikovi informace… To vsechno dohromady mi potrva asi 2 hod casu?

  3. Ať žije byrokracie… Funguje to? Zdaň to! Hýbe se to? Zreguluj to! Přestalo se to hýbat? Začni to dotovat!… Sakra, kde je ta podpora podnikání a omezení byrokracie? :-)

  4. Zrovna nedávno jsem toto začal řešit kvůli e-booku. Aneb stejně jako u jiných DPH nesmyslů prostě byrokracie jakékoliv podnikání prodražuje za mez udržitelnosti. Není reálné prodat e-book za 200 a pak strávit hodinu vyplňováním lejster a ještě prodělávat na převodech měny atd. U fotek, které běžně stojí max. desítky korun, už se není vůbec o čem bavit. Údajně to je kvůli únikům DPH u velkých firem. V praxi to opět sešrotuje malé podnikatele, protože velké firmy obratem začnou do EU dodávat elektronické služby někde z offshore a na DPH se zvysoka… Sám nevím co budu dělat, ale legální řešení ála MOSS je prostě zcela mimo cenovou realitu.

  5. Dobrý den, slušně hlásím, že článek i se zpětným odkazem přebírám na nedanim.cz konkrétně http://nedanim.cz/moss-aneb-platci-dph-zacina-sranda/

    Je to totiž obrovská sviňárna a není se pak čemu divit, že ekonomika neroste. Jen ať se o tom dozví masy lidí a vyjdou do ulic! Kvůli nějaké kundě se můžou všichni zbláznit, ale že stát dusí ekonomiku daněmi a byrokracií, to už moc lidí nechce vidět nebo si přiznat.

  6. Přesně stejně uvažuji i já. Neplátce DPH ode mne nic nekoupí. Nemám čas ani chuť zdržovat se a zatěžovat byrokracií, platit za to účetní. Už dávno mm vyzkoušené, že občas je lepší vyložit si nohy na stůl a nedělat (náklady), než vydělávat a doplácet na to.

  7. Já tedy nevim, ale v současné době platí ve státech EU to samé ale s hranicí cca 50 nebo 70 tis. EUR, obrat na neVAT zákazníky.
    Je to jen princip další státní zvůle, který jsem popisoval zde v komentáři, http://404m.com/2014/10/23/v-madarsku-se-bude-danit-internet/#comments
    tahle buzerace bude mít stále vzestupnou tendenci, do dalšího kolapsu, války, převratu …. stalo se to mnohokrát v historii, máme toho plné knihovny, kde je přes kopírák stále to samé a stále se tomu lidé dokážou divit. :-) Pokud mi někdo ukáže, v souladu s dnešními znalostmi řízení a technikou, efektivně řízený stát, který si nedělá nároky na stále více soukromí a peněz svých občanů, posílam mu flašku Tullamorky.

  8. Jako plátce DPH a poskytovatele elektronických služeb (prodej fotek) se mě problém týká. Těch pár objednávek ročně hodlám řešit tak, že zákazníka odkážu na některou fotobanku, s níž spolupracuji a fotku s emailem zákazníka jí obratem pošlu. Nejlépe fotobanku mimo unii, aby zákazník ušetřil DPH. Dostanu sice jen půlku honoráře, ale za tu úsporu úřadování mi to stojí. Doteď bylo pro fotografy pracující v ČR a prodávající do zahraničí výhodné být dobrovolně plátci DPH. Teď tato výhoda končí.
    Pořád mi ale zůstane “kontrolní hlášení plátce DPH”, které nás čeká od roku 2016.
    Dali: ještě že whisky nepiju, jinak by mi to bylo opravdu líto, protože úkol není splnitelný.

  9. Kde si vzal tu informaci o dokazovani puvodu ? Tu jsem totiz nasel pouze na slovenskych webech tykajici se slovensky upravy tohoto dementniho narizeni EU (vcetne webu financisprava.sk), nicmene v CZ jsem nenasel jedinou zminku o tom, ze by nestacila k urceni puvodu pouze fakturacni adresa.

    1. Gransy: V Prováděcím nařízení Rady č.1042/2013, konkrétně v čl.24f.

  10. Zajištění 2 nekonfliktních informací o umístění koncového zákazníka, je na VAT MOSS nejhorší. Když je to Němec s kreditkou ze Švýcarska a používá VPN s polohou v USA, tak si podle nových regulí nenakoupí (a nebo jo, ale máte průser), protože všechny údaje jsou v rozporu. A navíc tyto údaje pro účely kontroly (z jakéhokoliv státu EU), musíte ukládat spolu s údaji o transakci 10 let. Takže jen čekám, kdy přijde Úředník z úřadu pro ochranu osobních ůdajů a začne rozdávat pokuty… :-/

    U B2B transakcí je to jednodušší, tam si lze ověřit adresu EU subjektu přes VIES, ale opět je nutné údaje z VIES spolu s unikátním identifikátorem dotazu archivovat pro účely kontroly.

  11. Bohuzel me se toto dementni narizeni tyka zcela podstatne a pokud chci nadale fungovat v tomto Kocourkove musim se s tim nejak poprat… Jestli jsem to pochopil dobre tak prodavam-li neco pres net “anonymnim userum” je treba mit 2 neprotirecici si domenky o puvodu prijemce sluzby, v mem pripade bude prvni IP adresa platiciho a druha nejaka adresa resp. hlavne zeme kterou platici vybere a potvrdi v seznamu, pokud se bude lisit je to problem jehoz nejmene bolestivym resenim bude navrhnout uzivateli aby si zemi puvodu “rozmyslel” a vybral tu odpovidajici IP adrese, pokud nutne potrebuje doklad s konkretni adresou ktera ma bohuzel jinou zemi nez IP bude se to resit individualne, takovych pripadu doufejme moc nebude.
    Ty kreteni v EU jsou si evidentne vsech techto potizi vedomi… vymysleli jsme blbost, nedomysleli jsme to, ale krok zpet teda neudelame, mili EU obcane proste si s tim nejak poradte… dokonce je na to super dokument s “vysvetlivkami” ktere samozrejme nejsou zavazne (jinymi slovy, jsme hodni, tady vam ty hovadiny chceme vysvetlit, presny navod vam ale samozrejme nedame, a vyhrazujeme si pravo vas buzerovat i kdyz se tim budete ridit)
    pokud to nekoho zajima tak zde: http://ec.europa.eu/taxation_customs/resources/documents/taxation/vat/how_vat_works/telecom/explanatory_notes_2015_cs.pdf
    Tak hodne stesti a spokojenosti do noveho roku! :)

  12. Opravdu slušné: Tyto vysvětlivky nejsou právně závazné, Tyto vysvětlivky nepostihují všechny problémy, Jsou neustále aktualizovány.

  13. “Články 12 a 13 již poskytují vodítko k pojmům „bydliště“ a „místo, kde se osoba obvykle
    zdržuje“. Bydlištěm se rozumí adresa fyzické osoby vedená v evidenci obyvatelstva či
    podobné evidenci, nebo adresa, kterou tato osoba uvedla příslušnému správci daně. Dále
    je zde vysvětleno, že fyzická osoba se obvykle zdržuje v místě, kde obvykle žije z důvodu
    osobních a profesních vazeb. Pokud jsou tyto vazby v různých zemích, je místo, kde se
    tato osoba obvykle zdržuje, určeno osobními vazbami, které ukazují na úzké spojení mezi
    fyzickou osobou a místem, kde žije.”

    Obávám se, že pro určení místa, kde zákazník žije, je potřeba využít služby detektiva a rozkrýt osobní vazby zákazníka :-(

Comments are closed.