V Maďarsku se bude danit internet

Připadal vám nápad vybírat poplatky za prázdná média jako z jiného světa? Tak jsem zvědaví, co řeknete na návrh maďarské vlády, který zpoplatní přenesená data. Respektive na ně uvalí daň 150 forintů (cca 13,5 CZK) za GB. Vzhledem k tomu, že by bylo asi náročné vybírat peníze od jednotlivců, budou platit pouze ISP (poskytovatelé internetu).

Podle odhadů se za rok 2013 přenesly počítače v Maďarsku 1,15 miliard GB dat a mobilní zařízení další 0,015 miliard GB. Celkem by si tak přišel stát téměř na 175 miliard forintů (15,827 miliard CZK). Při současném růstu toto číslo bude v roce 2015, kdy by návrh zákona mohl vstoupit v platnost, se odhaduje, že stát vydělá na datech přes 200 miliard forintů.

Samozřejmě se proti tomuto návrhu zvedla vlna nevole jak se strany firem tak i uživatelů. Je totiž jasné, že tento zákon bude mít dopady na všechny. Nejedná se totiž o nějakou zanedbatelnou částku, kterou by mohli ISP dotovat anebo postupně navyšovat. Jsou to velké peníze a tak se dá očekávat skokový nárůst.

Na Facebooku už se plánuje protestní akce. Zatím je přihlášeno 25 tisíc účastníků.

Pokud by tyto daně měla platit nějakou formou například i datacentra, tak by je Maďarsko naprosto odrovnalo. Kdo by svoje podnikání nepřestěhoval jinam, je prakticky odrovnaný. No uvidíme co nakonec vymyslí.

Závěr

Btw Maďarsko má už daň z telefonátů a SMS, ale ty mají horní hranici 700 forintů (63 CZJ) pro jednotlivce a 5000 forintů (450 CZK) pro firmy. Je tak dost možné, že se něco podobného zavede nakonec i u této daně.

Btw 2 – Teď když si pročítám Twitter je zajímavé jak v tom někteří lidé dokáží najít konspiraci. Maďarsko zdražuje internet, aby znesnadnil přístup chudším lidem k informacím.

Btw 3 – Jsem zvědavý, kdy někoho napadne “prodražit” internet státním organizacím pomocí DDoS útoků :)

Zdroje


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

2 Replies to “V Maďarsku se bude danit internet”

  1. No hlavně tento návrh by odrovnal všechny hostigy. Už by tam člověk asi nečetl neomezený přenos dat :-)

  2. Model zavádění všech daní je naprosto jako přes kopírák.
    První zpráva. Úředník vymyslí daň za do té doby nemyslitelnou věc v nějaké dost citelné výši
    Reakce? Veřejná obec protestuje.
    Uředník (či jiný zástupce státní zlovůle) výši daně výrazně sníží.
    Veřejná obec prohlásí, že je to pár šušní, že to ani v peněžence nepocítí, tak proč ne.
    Plynou roky, lidé daň přijali a považují ji za normální.
    Úředníkovi nic nebrání daň zvyšovat, vždyť by přeci nepokryla ani náklady na výběr a správu.

Comments are closed.