Otestujte svůj web jestli se líbí Google

Že se budou mít na Google lépe stránky, kterou jsou optimalizované pro mobilní zařízení slýcháváme už celkem dlouho. Před měsícem a půl se dokonce začala ve vyhledávání zobrazovat u výsledků ikonka jestli je stránka optimalizovaná pro mobilní zařízení. Ale opravdu to funguje? Zvedne se vám návštěvnost?

12. 10 jsem změnil šablonu 404M. I podle komentářů už to chtělo :) Zvolil jsem takovou, která je responzivní a 100% mobil friendly. Pomohlo to?

Pokud porovnáme období před a po nasazení nové šablony, tak nám sice vyjde 20% nárůst návštěvnosti, ale je třeba započítat i fakt, že byl konec prázdnin. Navíc proběhlo i pár kosmetických změn, které jsem chtěl udělat už dříve. Takže nějaké to % připočteme onpage optimalizaci.

Vyplatil se responzivní design pro 404m.com?
Vyplatil se responzivní design pro 404m.com?

 

Zkusíme tedy do výsledků započítat jen mobilní zařízení. Přeci jen o ty jde.

 

porovnani-404m-stary-design-vs-novy-mobilni-zarizeni

I když ta procenta vypadají fakt hezky (nárůst o skoro 87 %), tak jsou to stále jen stovky lidí za měsíc a půl. Závěry se dají dělat alespoň z několika tisíc. Navíc by bylo nutno detailně projít jednotlivé stránky kam chodí a porovnat to. Ideálně některé starší mimo fresh index.

Závěr

Nasazení nové šablony rozhodně 404M prospěl. Nakolik ale právě fakt, že je responzivní těžko říct (malý vzorek). V každém případě za těch několik set nových návštěvníků jsem rád :)

I když ta procenta možná něco ukazují … hmm

Úplně jsem zapomněl na ten test mobilní test. Najdete jej zde.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

9 Replies to “Otestujte svůj web jestli se líbí Google”

  1. Děkuji za zajímavou radu. Příliš mě nenapadlo řešit šablony kvůli mobilním zařízením. Mobil frendly mám jen hodně malou část webu a budu se muset nad tím krapet zamyslet:-)

  2. Můžeš porovnat s daty za loňský rok, tj. s relativně srovnatelným obdobím? Meziroční nárůst si od toho případně nějak poměrově odečti z jiného podobného měsíce…

    1. 102 % nárůst u mobilů (309 – 627)
      37,41 % pokles u tabletů (294 – 184)

  3. Test optimalizace stránek pro mobily od Googlu může mít i své stinné stránky.

    Na jednom mém webu přesně od data, kdy Google začal v seznamu výsledků vyhledávání zobrazovat ikonky, které varují uživatele, že web není optimalizován pro mobilní zařízení, došlo k obrovskému poklesu návštěvnosti. Je možné, že díky té varovné ikonce někteří uživatelé web mylně považují za nebezpečný.
    Přitom reálná použitelnost na mobilních zařízeních většině uživatelů nedělala problémy, ale stačí, že Google vyhodnotí, že stránka nesplňuje všechny jeho požadavky a označí ji jako nevhodnou.

  4. s tímhle mám trochu problém. Mobilní verze je optimalizovaná celkově – i jiné HTML na doméně m. Při testu rychlosti na hlavní doméně google správně určí co je mobilní verze a co je plná… ale tohle mi v GWT ukazuje,že to není ok. Trochu schíza :)

  5. V dnešní době už snad téměř ani nelze dělat neresponzivní weby, nebo se snad mýlím?

    1. Stále se mohou vyskytovat weby, u kterých použití na mobilním zařízení nedává moc smysl.

      A nesmí se zapomínat na to, že existuje spousta webových stránek, které existují už nějaký ten rok a které plnohodnotné mobilní verze prostě nemají.
      Nebo mohou obsah pro zařízení s menší obrazovkou řešit jinak, než pomocí responzivní šablony a Google to nemusí být schopen detekovat.

Comments are closed.