Duplicita na superautoritativní stránce vs vyhledávače

Včera mi napsali z Podnikatel.cz, jestli by mohli přebrat můj článek EAT24 dali košem Facebooku a vyplatilo se jim to. Samozřejmě jsem byl pro, protože to je skvělá příležitost pro zjištění jak si poradí vyhledávače s duplicitním článkem na vysoce autoritativním webu. Aby to nebylo tak jednoduché dodal jsem k článku další zdroje, které v originále nebyly uvedeny.

Podnikatel.cz vs 404M.com

Papírově je Podnikatel.cz daleko silnější. Vybral jsem několik ranků, které používám při posuzování síly domén pro nové projekty.

Podnikatel.cz 404M.com
Google Page Rank 6 4
Srank 7 3
Alexa 68 393 65 093
Stáří podle archive.org 2001 2008
Indexováno stránek Google 318 000 4670
Indexováno stránek Seznam 414 622 3460
ahrefs Domain Rank 62 57
ahrefs Odkazujících domén 2031 337
ahrefs odkazujících IP 1457 286
ahrefs zpětných odkazů 1 618 245 47534
Open site Explorer Domain authority 46 35
Majestic Trust flow 46 27

Asi je jasné kdo tu má větší autoritu :)

Informace o článku a publikování

  • Článek jsem publikoval včera v 19:51, tedy teď je cca 24 hodin od publikování na 404M.
  • Na podnikatel vyšel dnes v 13:12, tedy cca 6 a půl hodiny od publikování na Podnikatel.cz.

Originál se jmenoval EAT24 dali košem Facebooku a vyplatilo se jim to a přebraná verze Firma měla na Facebooku 70 tisíc fanoušků. Profil zrušila a vydělala na tom.

Oproti původní verzi přibyl perex, obrázek a část o další značce, která následovala EAT24. Původní článek měl 294 slov a převzatá verze 339.

Kompletní porovnání textů jsem udělal pomocí služby copyscape. Výsledek je zde. Byl vyhodnocen jako 81% shoda k originálu.

Čísla máme za sebou a můžeme se podívat, jak to dopadlo na vyhledávačích.

Google

Pro test jsem se rozhodl použít následující část textu, která se nachází pouze v samotném článku.

“Zanedlouho po zrušení Facebook stránky se podělili o zajímavá čísla. EAT24 rozesílá newslettery”

Google celkem podle očekávání hodil článek na 404M na první místo, na druhé dal verzi z Podnikatel.cz. Přidal ještě upozornění, že vynechal další 2 podobné výsledky. Když si je necháte zobrazit najdete celkem hard core scrapper site :)

duplicita-a-google
Google na první místo umístí článek, který jako první indexoval. Na druhé dá článek s rozšířeným textem, který našel později a úplně schová duplicitní výsledky ze scrapper site.

 

Seznam.cz

A jak si v tom samém testu poradil Seznam? No popravdě nějak usnul, takže až se probudí, tak sem doplním výsledky. Kde jsou ty časy, kdy mi indexoval nové stránky do 15 minut.

porovnani-duplicity-seznam
Seznam zaspal s indexací, musíme počkat.

Abychom to ale Seznamu usnadnili zkusil jsem alespoň zadat první větu z článku (EAT24 je služba v USA na dovoz jídla z restaurací domů. Mají vlastní aplikaci do mobilních zařízení, která je celkem oblíbená.), která se nachází zároveň na titulní stránce 404M. No a konalo se nepříjemné překvapení :/

seznam-duplicita-fail
Co si budeme povídat, na Seznam nezabrala ani superautorita :)

Závěr

V současné době se jedná o fresh index. Pozice se tedy budou v následujících týdnech ještě hýbat, než se definitivně ustálí.

Co se týká Seznamu možná jsem vyřešil problém kam mi po posledních úpravách zmizelo těch pár desítek lidí návštěvnosti :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

18 Replies to “Duplicita na superautoritativní stránce vs vyhledávače”

  1. Seznam: Jsem za tenhle konkrétní test rád, jenom potvrzuje co pozoruji sám a i jiní, návštěvy co “zmizely” webmasterům co se rozčilují na fórech se po updatu seznamáckého fulltextu přesunuly na podobné vykrádače, strojové spam weby a podobně – děsivé je, že je to Seznamákům očividně naprosto jedno/nemají vůli tenhle fail napravovat.

    Přitom sem vždy seznamu fandil…

  2. Zkušenosti mám podobné s texty. Co se ale týká obrázků, jakmile se nějaká moje fotka objeví na autoritativnější stránce, už asi podle Google není má a ve výsledcích vyhledávání se zobrazuje pouze převzatý obrázek.

  3. Nezkoušel si náhodou v době testu dohledat onu stránku přes parametr site: ? Vůbec bych se nedivil, kdyby ji Seznamboot už prošel, jen jí nezařadil do výsledků

  4. Ten poslední printscreen naprosto vypovídá o současné situaci fulltextu na Seznamu. Vůbec mě to nepřekvapuje.

  5. Mě přijde že oslaboval je slabé slovo. Seznam zcela podkopává svojí pozici na trhu.

  6. No tak ten seznam není nic překvapujícího, stav jejich aktuálního serpu je obecně totálně out of space…

  7. Jen jeden příklad.
    Můj jenúspěšnější web, přes google chodí přes 1300 návštěv denně, doba na webu cca 7min a 12 stránek na návštěvníka, míra opuštění 11% (vylučuje to tedy nehodnodnost webu) Srank 50. Jenže!!! Přes seznam chodí nějaký čas 30 návštěv denně a to jen, když zadají moji doménu do vyhledavače. Když zadám site:mojedomena.com první co vyjde je Zásady ochrany osobných údajů a web je zaindexován snad jen ze 2%. Ty 2% jsou navíc ne moc důležité stránky, jen něco jako wiki. Homepage v indexu chybí. Není to dlouho, co jsem byla top na celkem dost klíčových slov.

    Moc nevím co si mám o tomto jevu myslet, protože v dané oblasti je tento web 3 nejvíc populární.

    Už začínám mít podezření, že Google platí Seznamu za špatnou práci:)

  8. Zajímavé vyhodnocení fungování současnýho seznamu, kterýmu se podařilo vypustit nedodělanej paskvil. O spokojenosti uživatelů asi nejvíc vypovídá kvantum dotazů směřujících na Google od lidí u nás ve fabrice, co ještě loni ani nechtěli slyšet, že existuje i nějaké jiné vyhledávání, než seznam.

  9. Pro je u toho vysledku ze seznamu, u webu buzzmag.cz screenshot z 440m.com?

  10. Pavel: Protože jak píše Drago, ten buzzmak nekrade jen texty, ale komplet celou stránku i s html, css… :-)

  11. A jak je to tedy s tim BuzzMagem po právní stránce? Smí to takto svévolně zkopírovat nebo to dělá se souhlasem webů? Co autorský zákon? Nevíte někdo, docela by mě to zajímalo…

    1. Lukino: já to neprocházel do detailů, ale tuším to byl jen javascript, který to vkládal do stránky. Myslím, že to protizákonné není. Rozhodně ale chytré :)

      1. Je to stoprocentně protizákonné, pokud k tomu výslovně nedáš souhlas.

        A kdyby najednou zmizely i všechny návštěvy z Googlu asi bys to viděl stejně Drago ,-)

        1. Není to trestné. U soudu bys neuspěl ani bys nikde nic nevymohl. Museli by článek zkopírovat, což se nestalo.

          1. Samozřejmě, že ho zkopírovali, bez souhlasu autora článku s ním nakládají a zobrazují ho na své stránce – technické podrobnosti jsou zcela irelevantní, doporučuji si prostudovat autorský zákon, já to udělal ve škole při hodinách autorského práva :-)

            Samozřejmě vymahatelnost u českých soudů rovná se 4 letům tahanic. Protože kauza o zkopírovaném webu se nebude v TV vyjímat tak jako nějaký chudák co si natočil na kameru Simpson film… .

Comments are closed.