Uvaha nad monetizací

Zhruba od srpna mi nějak přestává fungovat AdSense. Kliků ubylo a i zaběhnuté weby nevydělávají tolik co dříve. Možná za to může jen mrtvé období. Na druhou stranu CPC třeba zrovna v srpnu dosáhla 7,60 CZK, což je nejvíce v roce 2014. V září pak spadla na 5,01 CZK a v říjnu začíná opět růst (zatím 5,51 CZK). Takže co s tím?

Částečně jsem přehodil monetizaci na affiliate. Zkouším nové programy (věděli jste že za free to play hry se platí na espolupráce až 62 CZK? dokonce jsem si koupil a napsal pár článků o HearthStone, jen mi nějak brzo došla motivace, musím na to někoho sehnat). Snažím se dozvědět více o návštěvnících a co by se jim tak mohlo líbit. Vzhledem k tomu, že většina webů co tak nějak “provozuju” jsou na bází blogů/magazínů tak je to v celku výzva. Staré dobré MFA fungují stále dobře a za roky se prakticky nemuselo nikde nic měnit.

Zvažuju také větší nasazení do Pay Per Post systémů (většinu zakázek zatím realizuju přímo). Problém je, že weby na to nejsou stavěné. Konkrétně nemají ranky a ty jsou zde to co nabízíte od konkurence. Já moc ranky neřeším, co je má ranky na tom je miniweb a nasazený systém na automatický prodej odkazů (konkrétně používám backlinks.com). Sice to máte po pár měsících zaplácané odkazy v mandarinštině, ale to je celkem jedno. Ze začátku to tak nějak řešíte, máte strach z penalizace, ale když se nic neděje, tak to prostě necháte být a užíváte si těch pár dolarů za měsíc.

Další problém je nutnost větší aktualizace. Pay per post systémy vyžadují nějakou aktualizaci, což u menších blog like webů znamená přidávat další obsah. Spousta z nich přitom nebyla aktualizovaná třeba roky. Prostě si lebedily na internetu, vydělávaly pár stovek či i desítek korun za měsíc a neřešil jsem to.

Přímý prodej reklamy se mi moc nezdá. Pasivně nic moc neprodáte (alespoň díky za AdExpert) a aktivně je třeba to nabízet. Zjistil jsem, že je dobrý balíčkový prodej. Tedy nabídnete reklamu na nějakou dobu třeba na dvou webech + reklamní článek. Většinou právě ten reklamní článek přivede dostatek lidí, aby člověk co vyhodnocuje reklamu si řekl, že se to na přivedené návštěvníky vyplatí, protože když nasadil reklamu jinde, tak impresí sice bylo třeba o řád více, ale tolik lidí na reklamu nekliklo.

Závěr

Co by to ale asi chtělo je trochu diverzifikovat projekty. Krom malé části MFA/minisite, které tvoří stabilní příjem a nemá cenu s nimi nic dělat, je většina webů postavená na obsahu, který tvořím já. Hodil by se tak web, který bude dělat něco jiného. Třeba diskuzní fórum anebo nějaká služba. Diskuzní fórum jsem měl, ale postavil jsem jej na doméně, o kterou měl někdo zájem a nakonec jsem jí prodal.

Také by to asi chtělo udělat třeba projekt z oboru jiného než IT. Celkem slušně si vedl projekt memeobrazky.com. Ten posloužil jako perfektní místo pro experimentování s obrázky, ostatně k tomu byl také určen. Otestovat pár věcí a získat know how. Na druhou stranu jednotlivé internetové mémy tam měly tisíce shlédnutí (dva největší dokonce přes 10K). Ovšem na dnešní dobu by to chtělo jiný design a spolupráci se sociálními sítěmi.

Asi bych už ale nový projekt nezakládal, spíše bych jej koupil. Nabídek na českém internetu sice není moc, ale stačí bedlivě sledovat internetová tržiště a nebát se zaplatit.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

21 Replies to “Uvaha nad monetizací”

  1. Mám podobné stavy, naopak mi klesá CTR. A pokud stoupne, tak CPC klesne na třetinu a ve výsledku ještě prodělám. Poslední dva měsíce to příšerně skáče, možná Google něco testuje, těžko říct.

    Nad PPP jsem víceméně zlomil hůl, protože lidi chtějí publikovat především sračkočlánky za směšné prachy. Protože ale dělám hlvně kvalitní weby, nemám o podobné slinty za stovku či dvě zájem. Za prvé velká režie a malý výdělek, za druhé to prudí čtenáře. Nějaké zamyšlení nad PPP vs. affil vs. PPC je tady http://diginomad.cz/zamysleni-nad-ppp/

  2. Z mojí osobní zkušenosti Sklik po 3 letech letos vydělává absolutně nejméně – pád zhruba o 20%. Nejsem z toho živ, ale je fajn, když to aspoň něco hodí. Affiliate je momentálně asi nejlepší možnost jak si vydělat na internetu víc, ale chce to pracovat. Hodit affil odkazy někam na zapadnutý web nic nepřinese.

  3. Pokud těch 5 Kč myslíš jako průměrné CPC, tak je to hodně dobrý! Teď už si jen pohrát s CTR nebo s trafficem.
    CTR se dá lehce zvýšit umístěním bloků do textu. Pod nadpis/u prvního odstavce/pod pár odstavci, ale těsně above the fold + v prostředku + na konci. Taková kombinace má z mých testů nejlepší CTR, ale samozřejmě je to potřeba testovat.

  4. A mě po 6 letech bezproblémové spolupráce na velkém webu tento týden adsense vypnuli kvůli obrázku plastové figurky (měla oblečení), prý to je obsah jen pro dospělé – teda řeknu vám, výrobci figurek pro děti se mají na co těšit, ti se nedoplatí za to jak už celá desetiletí prodávají pornomateriál dětem – taková Barbie, nebo Ken… .

    Když sem podal odvolání přišlo mi NE, tentokráte s tím, že se snažím podvodně zvýšit proklikovost. Důvod byl ten, že velká 300x reklama byla 50px pod nějakým odkazem – ano vážení, pokud je reklama ve viditelném okolí jakéhokoli odkazu je to blackhat jak od Batmana.Takže příště nejlépe na úplný konec stránky a 1000px mezera.

    Když si projedete angl net narazíte i na děsivější případy, např. ban za embedované YT video… google na YT porušuje autorská práva, tak potrestá 3. stránku :-) …

    1. Petr: tak to je drsné. Nepřekrývala ta reklama obrázek třeba na mobilním zařízení?

  5. Určitě ne, problém může být v tom, že když sou reklamy bloklé nezobrazují se a mezera tedy není vidět… nevím jak to mají v nějakém brigádnickém centru Googlu, ale pochybuju, že speciálně pro kontrolora se při vypnutí něco ukazuje.

    Je to tak nějak konec iluzí, že když budu stránku dělat slušně bez opravdu i náznaku blackhatu nebudu potrestán. Všechno je to dnes o robotech, zítra se nějakému nebude líbit nějaké slovní spojení v 5 let starém článku a máte banán, pak se můžete jen modlit, aby vás brigádník co kontroluje odvolání v ohromujících 100 znacích pochopil.

  6. Petr: Tak to je hodne neprijemny. Ban si dostal na celej ucet? Jsem pred par lety nekde cetl, ze se nove banujou jen stranky/domeny a ne cely ucty…

  7. Petr: A vlastne co upozorneni? To neprislo? Jsem v zacatku adsence v cr, v dobe kdy se tvrde banovalo, mel na webu fotku zensky bez kalhotek a prislo mi upozorneni, ze to mam do nekolika dni odstranit jinak ban. Tak jsem to opravil a byl klid…

  8. Takže nemusím riešiť prudký pokles reklamy, nie je to len na mojich weboch. A keď čítam, za čo všetko sa dáva ban, tak som celkom na tŕňoch a som rada, že časť príjmov je práve z PPP. Ale fakt je tam ponuka na žvásty a drobné. Na poriadny obchod človek nenatrafí.

  9. Zdravím,
    rád bych se nabídnul na výpomoc psaní článků a tvorbu webu o hearthstone. Jsem zapálený fanda a hra mě neskutečně baví. Kromě toho též fušuju do MFA webů, v případě že by si měl zájem napiš.

    1. Případně můžeš napsat i mě na duben@seznam.cz, kdyby jsi se s Dragem nedohodnul, nebo toho třeba chtěl psát víc, případně i o jiných hrách.

  10. Pifko: Přišlo to bez upozornění.

    Ano je to “jen na stránku”, potíž je, že sem se snažil jít seriozní cestou posledních několik let a ten web trvalo celou tu dobu dostat nahoru k milionům PV za měsíc a teď šmitec.. před Vánocema! :)

    Ještě zkusím jedno odvolání a uvidím, třeba mě dostane rozumnější brigádník… doufám.

  11. Taky jsem si vsimnul, ze je to podobne, jde to dolu, ale pred vanocema ocekavam zase zvyseni cen na adsense.

  12. Petr: Uff, aspon ze tak. Uz jsem skoro dostaval stihoman/nocni muru ze mi bez upozorneni bloknou adsense. Tak diky za info a preju at se co nejdriv podari vratit na puvodni prijem…

  13. BANy celé domény jsou podle mého u menších projektů. U větších už jen domény 3. řádku a u ještě větších jsou to jen konkrétní strany a dokonce bez oznámení od Google (to mi vyhovuje, že mě nestresuje).

    Úplně omylem jsem zjistil, že respon reklama může vydělat podstatně méně než 300×100 (cca) pro mobil (v mobilní verzi) a na jiných pozicích obráceně. Takže nahoře mám 300×100 a dole respon. Vydělá to nejvíce. Asi někteří zadavatelé mají jen formát 300×100, který Google potlačuje na úkor větší nabídky ve větších formátech.

    Prodej na přímo zkouším teď přes agenturu. Výkon za 3 měsíce -30k. Moc velká moje vstřícnost. Doufám, že se zahojím na dalším období a nově postavené smlouvě. :)

    1. u adsense je potřeba opravdu poctivě testovat. Mám vyzkoušeno, že je na různých pozicích a různých webech ohromný rozdíl mezi textovou a grafickou reklamou. Mám stránky, kde dlouhodobě textová reklama vydělává třeba i 10x víc než grafická a naopak.
      Jinak mám pocit i ve vztahu k ostatním příspěvkům zde v diskuzi, že v adsense si řekli, že říjen asi bude ve znamení pruzení, protože po dlouhé době se mi taky ozvali a dělali bubáka kvůli jedné fotce. Naštěstí stačilo ji odstranit a byl klid, ani mi nic neblokli.

  14. Podal sem nové odvolání a před tím skutečně přísahám odstranil cokoli co by mohlo být i jen omylem považováno za cloakování.

    Bylo mi to znovu zamítnuto a jako příklad porušení pravidel byla uvedena 404 stránka (bez reklam) kde dřív byl obrázek té figurky (než sem ho smazal). Je vidět, že to nekontrolujou prostě něco naklikaj jak se jim to hodí ať je práce rychle hotová a je to.

    Pifko: Nj. když má někdo 100 MFA a 2 mu zakážou je vysmátej, když má někdo 1 velkou seriozní stránku a je tam jeden ÚDAJNĚ závadnej obrázek je v (_o_).

    Tak nějak sem s tím ale už počítal, co chtít po nějakejch brigádnících co třeba ani vůbec nejsou z česka, ale třeba z Indie a 100 znakovém odvolání kde půlku sežere dobrý den a děkuji…. .

    1. Zvláštní, mě kvůli chybě nebo obrázku občas pozastavili doménu, ale po nápravě bylo vše ok. Možná to co přijde tobě jako velká stránka pro ně není dostatečně zajímavé, aby to nějak vážně řešili. Kolik jsi tam objemově točil za měsíc, jednotky, desítky nebo stovky tisíc korun z AdSense?

      1. Návštěvy jsou statisíce UIP měsíc a zobrazení miliony.

        Přijmy pak mizerné tisíce, nízké desetitisíce. Už jen z toho by si nějaký robot mohl vyhodnotit, že cloaking asi těžko mohu používat.

        Pamatuju si před mnoha lety než sem podobné smetí porušil se tohle dalo vydělat na stránce s 100x menší návštěvností… .

        Zeptám se takhle, co jsi psal do těch 100 znaků? Třeba i když si skutečně to co tvrdí neprováděl napsal si. Chyba odstraněna?

        Mě totiž opravdu přijde, že prostě vůbec na tu moji stránku nikdo ani nepřišel se podívat, prostě kdesi cosi někde odklikl.

Comments are closed.