To do list po napsání článku

Dostal jsem takový zajímavý dotaz. Co by měl autor udělat po napsaní článku. Jestli mám nějaký “To do list”. Přiznám se, že já osobně článek napíšu, publikuju a občas hodím na sociální sítě, když si myslím, že by mohl být pro komunitu nějak důležitý. Například když obsahuje aktuální informace či zajímavost.

Ovšem pokud se zamyslím, tak by se určitě dal takový to do list poskládat a myslím si, že by jeho poctivé dodržování mělo i velmi dobrý vliv na návštěvnost, SEO i celkový růst projektu.

Přečíst si to po sobě a opravit chyby

Překlepy, pravopisné chyby jsou součástí výrobního procesu každého textu. Není dobré spoléhat jen na automatickou opravu pravopisu, která podtrhuje slova. Velké množství překlepů a pravopisných chyb má přímý vliv na SEO. Pokud si to chcete vyzkoušet zkuste napsat článek bez diakritiky. Uvidíte jak si hezky povede ve vyhledávání. Navíc se vám po čase přestanou zobrazovat reklamy AdSense.

Doplnit do článku vhodné odkazy

Správný obsahově významný článek se opírá o zdroje informací. Pokud napíšete kus textu bez odkazu je to jen váš názor. Buď jej vaši čtenáři přijmou anebo ne. Náročnější čtenáři si však ty odkazy většinou stejně vyžádají v komentáři anebo emailem. Ovšem vyhledávače? Jejich algoritmus je postavený na odkazování. No a “zapřít se” se o autoritativní originál má něco do sebe :)

Vlastní odkazy v/pod článkem

Pokud píšete složitější články zvažte založení vlastního slovníčku. Ušetříte pokročilejším čtenářům čas a začátečníkům dáte šanci být v obraze. Nemusíte si hned vytvářet wiki projekt, často stačí jen pár stránek ve WordPress na které budete odkazovat. Vybudování takovéhoto slovníčku stojí sice hodně času, ale jednak pomůže čtenářům a také přes něj získáte další návštěvníky, pokud bude dobře zpracovaný.

Další jsou odkazy na podobné tématické články. Osobně používám WordPress Related Posts plugin. Po nasazení se snížila míra opuštění stránek. Rozhodně je to super věc, zvláště pokud se jednomu tématu pravidelně věnujete. Jenomže vsázet jen na automatiku to není ono. Správě byste po napsání článku měli třeba 3 z pěti odkazů ručně vybrat a dva nechat na algoritmu. Je s tím práce, ale opět zvýšíte celkovou kvalitu článku, neboť doplňující informace k němu určitě patří.

Udržujte už napsané články

Údržba obsahu je ze začátku banální záležitost, pak začne být otravná, náročnější a nakonec už to ani nebudete stíhat. V každém případě pokud při výběru vhodných odkazů na další články narazíte na zastaralý obsah určitě stojí za to do něj vložit upozornění a odkaz na aktuální verzi. Není aktuální verze? Tak máte téma pro další článek :)

Někteří to řeší vložením automatického upozornění k článkům starším třeba dvou let. Samozřejmě pokud máte blog s recepty anebo o historických událostech, tak se nepředpokládá, že je nutné obsah aktualizovat.

Při údržbě určitě nezapomínejte na mrtvé odkazy. Pokud se v článku nachází nefunkční odkazy, je to negativní hodnotící faktor nejen pro SEO, ale i pro čtenáře. Mě s údržbou pomáhá plugin Broken Link Checker. Nemilosrdně odstraňujte všechny odkazy, které vedou na nefunkční domény. Pozor i na přesměrování. Spousta domén během několika let změní majitele a ačkoliv se zdají funkční, tak už je na nich místo obsahu jen parkovací stránka. Tuto údržbu nemusíte dělat po každém napsání nového textu, ale tak jednou za měsíc neuškodí. Samozřejmě to platí i o odkazech z komentářů. Likvidujte vše co nelze nahradit funkční verzí.

Dát o novém článku vědět

Když už investujete hodinku dvě do nového článku, určitě by se vyplatilo vložit pár desítek minut do propagace. Sociální sítě Facebook, Twitter a Goolge plus jsou nutnost. Jednak máte své vlastní profily, ale také jsou na nich specializované stránky/skupiny, kde můžete s trochou drzosti svůj nový literární počin prezentovat. Připravte se samozřejmě na reakce. Přistupujte ke každé jako že je myšlena pozitivně. Pokud někdo napíše: “Myslíš že to sem patří?” berte jako výzvu k napsání odůvodnění. Tedy odpověď by měla být: “Zdravím, myslím že ano. V článku rozebírám problém X, který je popsán v jednom ze zahraničních zdrojů (viz. odkaz v článku) a jeho dopad na některé členy této komunity…” a tak dále.

Doporučuji nepodceňovat ani linkuj.cz, vybrali.sme.sk a to je asi tak vše z bookmarkovacích webů. Z dalších mi lidi snad nikdy nepřišli. Občas jsou to desítky návštěvníků jindy alespoň ten zpětný odkaz.

Co se týká vložení propagace na diskuzní fóra, tam je lepší vybrat vlákno, kde už se téma článku probírá a přidat jej jako svůj vlastní názor k věci. Rozhodně neoživujte stará vlákna. Chce to také víc než jen odkaz. Opravdu se rozepsat proč to přidáváte a pro koho je článek určený.

Jestli uvažujete o obohacení třeba wikipedie, tak tam je to případ sám pro sebe. Je třeba mít alespoň trochu autoritativně vypadající web, článek dobře ozdrojovaný a hlavně musí být dostatečně kvalitní. Oni vám ten odstaveček s textem na wikipedii nechají, včetně odkazu na vás, ale musí to stát za to. Musí to splnit celkem tři pravidla. Tedy přínosný odstaveček na wikipedii, kvalitní autoritativní článek u vás, který se na internetu nestratí a vše podle pravidel wikipedie. Ale to je případ jednoho článku z X.

Někdo se mě ptal jestli se vyplatí “lehký komentářový spam” na webech, které mají follow odkazy. Jako propagace se vyplatí i ty nofollow. Pokud napíšete takový komentář, že z něj všichni čtenáři padnou na zadek, tak si o vás každý bude chtít něco zjistit a proklikne to vaše jméno. Na linkjuice tady kašlete. Jde o to, že každý kdo se takto na článek dostane a přečte si jej může dát interakci na sociální sítě či jinak o vašem výtvoru dát vědět.

Závěr

Nějaké další nápady do to do listu?


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

6 Replies to “To do list po napsání článku”

  1. Články si kontrolujem na pravopis už počas písania a keďže píšem priamo v WordPresse, vždy si kontrolujem text v náhľade. Na odkazy tiež používam rovnaký plugin, ručne by sa to asi ani nedalo. Ale vybrali.sme.sk som prestala používať, nejak to nemalo účinok. Ale možno záleží od témy webu ;)

  2. Určitě bych doplnil, že propagovat článek lze i tak, že člověk osloví různé tématické e-shopy. Mnoho z nich má třeba blog či magazín, který je většinou dost mrtvý. Když těmto e-shopům člověk napíše originální snippet (takovou ochutnávku) zdarma s tím, že pokračování bude je na jeho vlastním webu, mnoho majitelů e-shopů reaguje překvapivě pozitivně. Navíc když jim to člověk dodá hotové včetně třeba správně ořízlého obrázku s provázáním na nějaké jejich zboží apod.

  3. Drago, počuj, toto zhrnutie by pokojne mohlo zaznieť na prednáške na fakulte žurnalistiky a prítomným študentom (budúcim profesionálom) by bolo viac než užitočné… Body, ktoré spomínaš platia aj pri každodennom novinárskom chlebíčku ;-)

  4. Motorkarka: je to pravdepodobne nie len od temy k teme ale aj od pripadu k pripadu. U nas ked dame kvalitny clanok burajuci nejaky pekne zakoreneny bullshit, alebo debunkneme silno popularnu temu tak sa to jednak zdiela kruto na social sietach odkial ide paradny traffic a zaroven sa to casto super chyti aj na vybrali.sme.sk co napr. pri poslednom “viralnejsom” clanku donieslo za dva dni nieco nad 30k navstev.

    co sa ale tyka beznych clankov, resp. u nas tych s ktorymi je menej znacne prace, pri tych je oboje viacmenej zanedbatelne.

  5. Ja osobne využívam viacero záložkovací služieb aj zahraničné, síce väčšinou to sú iba nofollow linky ale podľa mňa aj tie sa zídu.

Comments are closed.