V jednoduchosti je síla

Dneska jsme na Twitter zahlédl zprávu od @FilipHorky (doporučuju sledovat pokud nemáte televizi anebo ignorujete mainstreamová média), která mi připomněla staré dobré pravidlo “V jednoduchosti je síla.”

Konkrétně se jednalo o následující tweet:

Zkuste se na tu fotku podívat jako na infografiku. Bez všech těch grafických podivností, které jsou pro infografiky dneška specifické, je prostě tato fotka s trochou textu naprosto vypovídající. Přitom vytvořit jí zřejmě zvládne každý z nás. Až neuvěřitelně jednoduché a přitom nese naprosto všechny potřebné informace.

Nějak jsem si zvykl na to, že pořádnou inforgafiku dnes dokáže vytvořit jen profesionální studio anebo člověk s dostatečně velkou zásobou ikon a hezkou šablonou. Přitom vlastně jde jen o to, aby obrázky nahradili určitá slova anebo situace a k nim se přiřadila procenta.

V podstatě přitom stačí na stůl vedle sebe dát třeba tři nejnovější telefony různých značek, vyfotit a na počítače doplnit pět nejnovějších inovací, který má každý z nich, ale konkurence nikoliv. Jasné, výstižné, přesné a přitom tak jednoduché. Samozřejmě to chce nějaké grafické cítění. Například bílý text na bílém pozadí asi nebude ideální. Chce to alespoň nějaké ohraničení :)

Prostě jsem si, alespoň já, nějak zvykl brát infografiky jako něco složitějšího. Provedení opět zvítězilo nad informační hodnotou. Samozřejmě má na to i vliv konkurence mezi tvůrci infografik. Například animovaný běh geparda  anebo How a car engine works v .gif rozhodně zaujme a většina z nás by něco podobného zřejmě za odpoledne neudělala :). Dokonce o krok dál jsou “infografiky” jako Distance to Mars. Ovšem to už je možná někde jinde a je otázkou zdali radši neudělat animovaný film.

Podstata je ale pořád stejná. Potřebujeme předat jednoduchou a přehlednou (zábavnou) formou statistické informace. Jsou k tomu ale nutné všechny ty šablony, ikonky a různé barevné doplňky? Nestačila by občas opravdu jen ta fotka?


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup