Kolik času věnovat získáváním nofollow odkazů?

Při dnešním odpovídání na emaily s dotazy jsem narazil na jeden celkem zajímavý, o který se s vámi chci podělit: “Kolik času věnovat získáváním nofollow odkazů?”

Tak správná odpověď by asi měla být “Tolik kolik je potřeba.” Ale to je samozřejmě tak nějak irelevantní.

Nofollow odkazy jsou dnes součástí dobře vypadajícího odkazového profilu. Prostě pokud takovéto odkazy nemáte, tak jste podezřelí a to nejen pro Google. Já si neumím představit projekt, na který by v dnešní době, kdy nofollow je v převaze, žádný nevedl. Nedá se jim vyhnout, zvláště pokud pracujete s užitečnými informacemi. Sociální sítě, přebírači obsahu, seomaty, automaticky upravované odkazy v CMS, to je jen začátek.

Jedna ze starších pouček pro linkbuildera říkala, že tam kde jsou nofollow odkazy je i návštěvnost. Dnes už by se o tom dalo polemizovat, ale základní myšlenka je pravdivá. Nofollow se dávalo hlavně tam, kde bylo potřeba odehnat automatické roboty, aby nepřekáželi běžným uživatelům. Převážně se jednalo o diskuzní fóra a diskuze pod články. Takže pokud rozjíždíte nový projekt a chcete jen trochu “zpropagovat”, tak zjistíte, že většina takto získaných odkazů může být právě nofollow.

Propagaci je opravdu třeba věnovat hodně prostoru. Když si uděláte letmí průzkum, kam všude dát informaci o spuštění svého nového projektu zjistíte, že to jsou to často desítky stránek napřímo a další desítky, kam se budete snažit spíše odkaz nenápadně zahrabat. To jsou často hodiny až desítky hodin času. V porovnání s tím hon na odkazy bez nofollow může být jen zlomkem času.

Je pravda, že nofollow odkazy vám s pozicemi ve vyhledávačích moc nepomohou. Dělal jsem několik experimentů a až na jeden případ, kdy jsem měl pocit, že se zlepšila relevance, bych nofollow odkazy opravdu bral jen na získání návštěvnosti. Dokonce mě zklamal i odkaz z wikipedie. To už jsem měl pocit, že lepší je i podstránka nějakého katalogu.

Ovšem nesmíme zapomínat, že dobrý obsah + správně umístění nofollow odkaz = přirozený linkbuilding. Například návod jak udělat z nakládaček domácí variantu 65% absintu pouze za použití kuchyňského náčiní v kombinaci se sociálními sítěmi může vést k masivnímu sdílení a článkům v bulvárních médiích. Což jsou ve výsledku (pokud to jen neokopírují) velmi kvalitní zpětné odkazy.

Prostě nofollow odkazy děláme, aby si nás někdo všiml a bez nofollow protože chceme ranky a lepší pozice. Výsledek však může být v konečném důsledku naprosto stejný :)

Tedy odpověď na otázku by asi měla být: “Podle toho čím umíte dostat na stránky více lidí v dlouhodobém horizontu.”

Schválně zkuste se zamyslet, který nofollow odkaz přinesl vašemu webu nejvíce SEO užitku.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

3 Replies to “Kolik času věnovat získáváním nofollow odkazů?”

  1. Niekedy mám pocit, že nofollow alebo follow, priveľmi sa to rieši. Ja na to nehľadím, pretože ako si správne podotkol, v profile by mali byť oba druhy odkazov a vyhľadávače aj tak registrujú iba to, čo registrujú (a používajú) ľudia.

  2. Ono ten koncept nofollow je celý nejaký divný, neviem si predstaviť, že keby na nejaký web vedie pár tisíc nofollow odkazov a žiadný follow, tak že by aj napriek tomu bol nejako výrazne znevýhodnený v očiach vyhľadávačov.

  3. Ja moc neresim nofollow pripada mi jakoby google moc nerozlisoval a bere je jako viditelne

Comments are closed.