Letmý pohled na výsledky na Seznam.cz

Plánované změny na Seznam.cz, o kterých jsem psal nedávno, jsou tady. Většinou moc Seznam ani změny kolem něj nesleduju. Popravdě to je podobně jako u Google. Nemá ti smysl. Zabývat se náhlým posunem pozic a hledat v tom nějaké kouzla je většinou ztráta času a ještě vás to může naštvat. Samozřejmě pokud neděláte nějaké experimenty, to je pak jiná zábava :)

Navíc včera se na Twitter objevilo pár hlášek z nějaké akce konané v Praze, kde byli i lidi přímo ze Seznamu a podělili se o pár zajímavostí. Škoda, že nebyl pořízen záznam, některé věci jsou celkem důležité a pro SEO kouzelníky, bych řekl i základem. Například: “Když dostanete penalizaci od Seznamu, schytá to celá doména.” Škoda, že tam nebyl nikdo, kdo by se zeptal jestli to platí i pro její subdomény. Anebo že Seznam má vlastní obdobu algoritmu Google Panda. Což asi všichni pokročilejší SEO mágové už stejně vědí, poněvadž na tento druh penalizace doplatilo hodně takzvaných PR webů :)

Prostě poslední dny byly o Seznamu a tak to člověku nedá a trochu se v tom začne šťourat.

Poučme se od úspěšných

Pár diskuzí se objevilo na Webtrhu jedna i na Webdeal. Nikdo se ale nechtěl moc chlubit, jako by měl strach, že se mu snad Seznam za to pomstí. Tedy až na Kohyho na Webdeal:

“No jo, pánové, leze to nahoru. Na KW “smartphone” jsem trumfnul i Wikošku, paráda. No nevím, ještě je asi brzy dělat závěry ale vypadá to slibně.”

Jeho web FreeBit.cz je opravdu na Seznamu první na klíčové slovo Smartphone a skutečně předehnal i Wikipedii, dokonce i portál Heureka, který je v Česku hodně autoritativní a svědčí o tom i srank 10. Takže Kohymu se vlastně povedl takový menší SEO zázrak :)

 

seznam-serp-freebit-smartphone

Co je ale zajímavé a nemělo by rozhodně uniknout naší SEO pozornosti je URL. Odkazuje totiž na štítek (tag), pod kterým jsou označeny jednotlivé články.

Koncentrovaná síla štítků a rubrik je často probírána. Například u Google se dokonce nedoporučuje vůbec štítky a rubriky indexovat. Prostě stránky s výpisem označit atributem noindex, follow a nechat Google indexovat jen samotné články. Tato taktika by očividně pro Seznam byla velice nevhodná.

Nepodceňujte tedy štítky a využijte jejich potenciál na maximum ;)

Ach ta duplicita na Seznamu

Pokud má Seznam svojí variantu Pandy tak jí zřejmě drží hladem. Zkusil jsem zadat do Seznamu ze zvědavosti prodané domény. Výsledky jsou řekněme trochu zvláštní :/

seznam-cz-fail

Poznámka: Ze stránky s výsledky jsem odstranil plochu s reklamou.

Tedy čekal jsem toho hodně, ale tohle je tedy síla. To fakt nikdo nepíše o prodaných doménách a musí tam být moje články 7x, z toho 6x z nějakých agregátorů zpráv? Navíc až na první výsledek, který mi regulérně kopíruje články jsou to jen první věty z RSS feedu v kterých v podstatě nejsou žádné informace. Přitom na další stránce už jsou seznamy nejdražších prodaných domén, články a tak dále. Tak kde je ta Seznam Panda?

To je ovšem už na programátorech Seznamu, jak si to zpřehází. Mě spíše zaráží jak je možné, že tolik duplicity se dostane tak vysoko. Dokonce dva články outrankují můj vlastní originál. Vím, že se to samé děje i na Google. Automatické weby, které vytvoříte a nakonfigurujete během několika minut, mohou vykrádat obsah a v pohodě předehnat originál (viz článek o nepovedeném experimentu). Ale bylo by fajn tohle utnout co nejdřív. Rozhodně je chyba spoléhat, že to někdo nahlásí.

A co nový algoritmus?

Tak ten více méně funguje podle originálního prohlášení. Tedy je připraven na daleko větší variabilitu posuzování vložených klíčových slov. Díky nástroji na sledování klíčových slov, který poskytuje zdarma fórum Webdeal, jsem se dopátral k následujícímu zjištění: čím je hledaný dotaz další a je možno více jeho variant, tím se více výsledky posunuli. U long tailů tedy prakticky žádný posun a naopak obecných slov můžete evidovat propad do temnot SERP.

Sleduju desítky slov a slovních spojení. Ke každému jsou různé stránky, některé obsahují krátké texty, jiné dlouhé, obrázky, citace, odkazy a další faktory. Podle nich se snažím zjistit, co zajímavého se na kterém vyhledávači mohlo změnit. Ovšem u této změny toho bylo trochu moc. I tak mám ale pocit (berte jako spekulaci), že obecnější výrazy ze stránek s delším textem se staly o něco “univerzálnější” a zachovaly si lepší pozice oproti těm s kratšími. Hmm i když možná je to jen zbožné přání vzhledem k předchozí části o duplicitě :/

Závěr

Jak jsem psal nemá cenu se nad tím moc zastavovat a přemýšlet. Pozice se mění každý den a žádné záruky prostě neexistují. Klidně se může stát, že zítra se rozhodne preferovat Seznam či Google stránky lidí, kteří mají účet v AdWords/Sklik, protože si přes něj dokázal ověřit reálné údaje o majiteli a tím jsou důvěryhodnější. Šílené? Když si to odůvodní tak proč ne?

Pokud i přesto chcete pitvat vyhledávače (já vás chápu, mě to taky baví :)). Zkuste se soustředit na anomálie. Občas vás na ně upozorní lidi v diskuzích, jindy na sociálních sítích. Například jak to udělal Kohy na Webdeal. V následujících hodinách jdu překopat 404M, tak aby svítili všude štítky. Za pár týdnů uvidíme jak se to projeví ;)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

10 Replies to “Letmý pohled na výsledky na Seznam.cz”

  1. Řeknu to asi takhle – něco šlo hodně dolu něco zase hodně nahoru. Tak je to pokaždé takže v podstatě pro mě se nic moc nezměnilo

  2. Super, Drago, díky za článek a flow! Výsledky by měly být ustálené, ale ještě to nějaký ten týden potrvá. Co je dnes, nemusí být zítra. Ale vždy je v záloze další cesta k úspěchu. Moc mě to potěšilo, sice jsem “okupoval” 4-6 pozici, nicméně je vidět, že práce nepřišla na zmar. Neposkytuji první místo ve vyhledávači, ale vím, co na ně platí. :)

  3. Nenašel jsem zatím propad u skoro žádného slova, ovšem včera mi už Seznam poslal méně lidí. Propad cca 5%, u Google je to přesně obráceně. Jdou prostě proti proudu – jsou originální :-D

  4. Nový algoritmus se povedl, snad se teď nebude delší dobu nic moc dít. Jeden adult se mi posunul na 1. místo na velmi slušné kw, díky čemuž pětinásobně stoupla návštěvnost. Takže si opravdu nestěžuju :-)

  5. Podlě mě se do těch pozic budou ještě šťourat. V dost případech Seznam hází nesmyslný podstránky a Yuhů a komentářích na ftx blogu přiznal, že to neni ideální, takže ještě čekám změny. Navíc jsem zvědavej, co udělá novej build Seznamu, nakoupil jsem dost odkazů, tak doufám, že se to konečně projeví :)

  6. Pořád se to ještě trošku mění/dolaďuje, nicméně nějaké zásadnější změny v SERPu už se IMHO dít nebudou.

  7. Tak mně tyhle změny moc nepotěšili. :)) U obecnějších KW šlo přes 50% na druhou a třetí stranu, některé vypadly úplně :-O Zachovám paniku a počkám, jestli se to ještě neupraví…

  8. Přesně tak, neco nahoru, něco dolu. Ale Drago, ty chyby v článku mění tvůj cíl – gramatika nehraje roli, ale tady to mění význam:

    “Anebo že Google má vlastní obdobu algoritmu Google Panda.” To on ten google asi fakt nejspíš má :)

    “Například u Google se dokonce doporučuje vůbec štítky a rubriky indexovat.”

Comments are closed.