Stále spousta lidí neví, že na Google jsou reklamy

Že existují lidé, kteří nevědí, že Google při zobrazování stránky s výsledky vyhledávání vkládá kolem reklamu, asi nikoho z vás nepřekvapí. Přeci jen Google už není jen vyhledávačem pro ajťáky, jako tomu bývalo dříve. Dnes jej přímo anebo prostřednictvím různých toolbarů či Chrome využívá velká spousta BFU. Prostě internet už není jen domovská stránka Seznamu, ale i Google.

V roce 2013 byly zveřejněny výsledky průzkumu, který si nechala zpracovat společnost nabízející pojištění pro auta. Zajímalo je jak jsou na tom organické výsledky vs reklama z AdWords. Tehdy to jasně vyhrála placená reklama, celých 81 % lidí na ní kliklo. Zajímavé ale bylo zjištění že 41 lidí ze 100 vůbec netušilo, že klikli na placenou reklamu. Top pozice považovali, za nejautoritativnější výsledky.

Na druhou stranu v roce 2013 byla reklama na Google podbarvená světležlutou barvou, která na monitorech většiny notebooků nebyla vůbec vidět. Takže výsledky mohou být mírně zkreslené.

Podobný experiment se zopakoval i v tomto roce. Tentokrát považovalo reklamu za přirozené výsledky jen 36 % lidí. Což už je méně, ostatně Google také reklamu teď více zvýrazňuje. Zajímavější je ale další část průzkumu, kdy 27 % dotázaných vůbec netušila, že na Google nějaká reklama vůbec je. Že by Google svým jednoduchým designem bez grafických reklam dokázal kompletně zamaskovat reklamu? Ze zkušenosti s MFA vím, že to do jisté míry je možné. Ovšem musí se tomu přizpůsobit koncept designu.

Před pár dny vyšel další článek, kdy dvěma skupinám lidí o počtu zhruba tisíce jednců, byla položeny dvě otázky.

Skupina A

  • 14,14 % tvrdí, že nikdy na Google žádnou reklamu neviděli.
  • 22,41 % reklamu na Google vidělo ale nikdy nekliklo.
  • 37,85 % o reklamě na Google ví a občas na ní klikne.
  • 17,93 % na reklamu kliká, když uvidí něco zajímavého
  • 7,67 % kliká na reklamu často.

Skupina B

  • 5,9 % tvrdí, že nikdy na Google žádnou reklamu neviděli.
  • 29,2 % reklamu na Google vidělo ale nikdy nekliklo.
  • 32,4 % o reklamě na Google ví a občas na ní klikne.
  • 23,6 % na reklamu kliká, když uvidí něco zajímavého
  • 8,9 % kliká na reklamu často.

Zajímavé že? Většina PPC odborníků má samozřejmě takovéto čísla určitě zvládnuté, ovšem pro nás, kteří AdWords a Sklik využíváme spíše sporadicky, přináší zajímavý pohled na celý koncept. Třeba když zkusíme nedělat reklamy, tak reklamně, můžeme docílit lepšího efektu na stránkách optimalizovaných pro organickou návštěvnost.

Přemýšlel jsem, že bych přidal podobnou anketu sem, ale asi by to nebylo to pravé ořechové :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

7 Replies to “Stále spousta lidí neví, že na Google jsou reklamy”

  1. No, moji prarodiče taky neví, co je na tom Googlu a Seznamu reklama a klikaj na to, protože to je přece první a nejlepší. Ale zase jsou staří, i když jim to člověk může pořád dokola opakovat.

  2. Pokud je reklama udělána tak dobře, že to uživatel nepozná, tak je to snad – WIN :)

  3. Myšlenka dělat PPC víc přirozeně se mi hodně líbí. V průměru si stále dost lidí myslí, že to není reklama, proč toho tedy nevyužít :) pěkný článek!

  4. Chtělo se mi brečet, když jsem zjistil, že celá moje famílie vůbec netuší, že na co klikaj nejradši v Google/Seznam vyhledávači jsou reklamy!!!

  5. HonyZahy: To je zajímavá forma pokrytectví, když tě tvuj projekt prazskemetro.cz žíví reklama.

  6. A jaký jsou tedy ty dvě otázky těm dvěma skupinám?

Comments are closed.