Google zruší authorship fotky v SERP

Tato zpráva se objevila před pár dny a rozbouřila zdroje white hat SEO medii, což se projevilo i na počtu komentářů na Twitter od Čechů v SEO branži. Přiznám se, že jsem to původně ani nechtěl moc komentovat, protože koncept vizuálního preferování lidí v SERP nemám zrovna dvakrát v lásce. Samotný authorship mi nevadí, vrací se k původní myšlence hodnocení obsahu pomocí odkazovaní jinými autoritami, na které byl Google vlastně postaven.

John Mueller (Google Webmaster Trends Analyst) oznámil 25.6.2014 na svém Google plus účtu, že se budou fotky odstraňovat z důvodu vyčištění vizuálního designu SERP, aby uživatelé s mobilním zařízením měli lepší zážitek s užívání Google, což povede nejen k odstranění fotky autora, ale také kolik má lidí v kruzích na Google plus.

Samozřejmě to u některých lidí vyvolalo vlnu nevole, protože jim díky tomu chodí daleko více návštěv. Naopak dalším se to líbí, protože se jim dodnes nepovedlo authorship rozchodit anebo odmítají podvolit se Google plus, bez kterého nejde svou fotku do SERP dostat.

A jak se projeví úprava SERP v praxi? Pokud jej nepoužíváte a vaše konkurence ani, tak se připravte na zvýšení návštěvnosti. Existují poměrně kvalitně zpracované testy, které prokazují, že hlavně blogeři, kteří investovali do authorship a Google plus čas, tak se jim to vrátilo v desítkách procent zvýšené návštěvnosti. Jednak se zvedlo množství prokliku, načež následoval i zvýšený přirozený linkbuilding, aktivita na sociálních sítích a další zvýšení pozice. Oproti tomu ostatní měli smůlu.

Dneska také zveřejnil Cyrus Shepard na Twitter graf, který ukazuje propad o 10 %.

Vzhledem k tomu, že Google čistí SERP postupně, tak změny budou probíhat ještě nějakou dobu. Pokud tedy zaznamenáte výkyv návštěvnosti, tak se nejedná o Google dance. To jen Google odstraňuje fotečky lidí, kteří dělají anebo si nechali udělat SEO.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

6 Replies to “Google zruší authorship fotky v SERP”

  1. Fotka u vyhledávání celkem slušna zvyšovala CTR a dobře se s celým konceptem pracovalo. Navíc fotka autora zvyšovala důvěryhodnost článku. Škoda:(

  2. Takže lajcky řečeno zmizí takový ty ikonky lidí co měli třeba wordpress blogy a vedle nich fotku?

  3. Mě osobně tato změna vůbec nevadí, naopak jí vítám. Fotka mě u výsledku ve vyhledávání nikdy nemotivovala kliknout.

  4. Je to škoda, že to Google ruší. Informace o autorovi ve vyhledávání byly fajn.

Comments are closed.