Sociální sítě mohou ovlivnit který seriál bude pokračovat

Při hledání statistik kolik vlastně má Twitter uživatelů v Česku, jsem narazil na blogu sysomos.com, na zajímavý článek. Sociální sítě mohou ovlivnit, který seriál bude mít pokračování. Jistě proč ne? Vždyť sociální sítě dokáží ovlivnit politiku anebo dát zabrat velkým značkám, do té míry že jsou ochotné ustoupit. Tak proč by jednoduše nemohli rozhodovat o tom, který seriál bude mít pokračování.

Jako příklad jsou uvedeny dva seriály The Tomorrow People a Beauty and the Beast. První z nich tTP televizní stanice zatím prodlužovat nebude, naopak druhý BatB pokračování mít bude. Zajímavé na tom je, že tTP dostali lepší hodnocení od diváků i kritiků a dokonce i sledovanosti. Naproti tomu BatB vyhrál v statistikách social engagement. Jeho fanoušci o něm daleko více mluví a neváhají sdílet informace. V pomyslné digitální aréně prostě vede.

Znamená to tedy, že sledovanost na sociálních sítích je důležitější než v televizi? Pouze v jistých ohledech. Pokud máme aktivní fanoušky, kteří šíří povědomí o seriálů, znamená to pro televizní stanici, že je zde potenciál k dalšímu růstu seriálu. Naproti tomu větší sledovanost ale diváci pasivní na sociálních sítích zřejmě nevěští nic dobrého.

Vzhledem k tomu, že dnešní kultura jde ruku v ruce se sociálními sítěmi klidně by to tak i mohlo být. Uzavřené komunity nikdy moc pozornosti netáhli, naproti tomu ty otevřené – zvláště až extrémně otevřené, které cpou obsah všude kam se dá, mohou udávat trendy. Minimálně negativní a i ty se počítají.

Škoda, že několika starším super seriálům už asi ani hromadné protesty přes sociální sítě nepomůžou (SG anebo Futurama).

Zdroj: TV Show Renewals Could Hinge On Social Engagement


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

5 Replies to “Sociální sítě mohou ovlivnit který seriál bude pokračovat”

  1. Tak ono ve výsledku je to vždy o tom kolik reálně daný seriál producentům vydělá. Zájem na sociálních sítích maximálně jim napoví, zda ještě vydělají i další sezonu :-)

  2. ono ne taky všichni fanoušci jsou na sociálních sítích – např. Nemocnice na kraji města má určitě jinou cílovku než BBT :-)

  3. Mě vždy bavil HIMYM, ale od 6./7. série to začala být pěkná nuda a co jsem četl na FB, tak lidem se taky konec HIMYMu nelíbil. Možná proto také skončil. Jinak souhlasím s SG (původní) ten seriál byl super. Pozdější Atlantis mě už nebavil.

  4. niekedy môže byť na tých sociálnych sieťach viac kritiky na daný serial ako pozitívnych ohlasov, takže treba pozerať aj to čo sa konkrétne rozoberá a nie len či sa vôbec niečo na soc. sieťach zdieľa

Comments are closed.