10 věcí, které mají společné paintball a linkbuilding

Nedávno mě vytáhli kamarádi na paintball. Prý trávím u počítače moc času a trocha odpočinku mi neuškodí. Asi mají pravdu, protože jsem mezi paintballem a linkbuildingem našel souvislosti :)

  • Všude je spousta užitečných informací, ale nejdůležitější vám řekne instruktor.
  • Pokud se rozhodnete začít všude se nachází návody, videa a doporučení, které často obsahují důležité know how. Problém je v tom, že na začátek potřebujete někoho s praxí, kdo vám vysvětlí základní kroky, bez kterých může být vaše úsilí marné či dokonce nebezpečné. Popřípadě si pořiďte nějakou knížku, kde je problematika linkbuildingu a SEO komplexně vysvětlena jedním člověkem.
  • Pokud máte po ruce profíka, tak se ho neváhejte zeptat.
  • Jedna z výhod týmových akcí je možnost se přímo v reálném čase zeptat na cokoliv co vás zajímá. Lidé navíc z oči do očí jsou ochotní podělit se více o know how. Určitě občas navštivte nějakou živou akci a zůstaňte i na afterparty i pokud si budete muset zařídit dražší ubytování. Neváhejte se pak seznámit s novými lidmi. Lidi ze SEO či IT komunity obecně jsou fajn ;)
  • Nadšení je super a po prvních úspěšných zásazích se možná rozhodnete pro hrdinský zerg rush. Ovšem pak třeba zjistíte, že neumíte střílet za běhu.
  • Například nákup vhodných odkazů přináší výsledky a často celkem i rychle. Tak proč nekoupit nějaký ten balíček s desítkami tisíc zpětných odkazů, když je právě teď s akční slevou? Anebo rovnou tři balíčky za cenu dvou, dokud je mají.
  • Na bitevním poli je sice rozhodčí ale v nepřehledné bitvě dvanácti lidí nemůže mít přehled o všem.
  • Myslíte si že za jeden, deset anebo sto nepřirozených odkazů dostanete ban, jak se všude píše? Vyhledávače nejsou vševědoucí.
  • Přiznat náhodný či sporný zásah je lepší pro budoucí atmosféru hry.
  • Pokud vás někdo upozorní, že se mu nelíbí odkazy, které vkládáte na jeho web (fórum, blog atd.) Je dobré se přiznat a zkusit si o tom promluvit. Například samostatný relevantní odkaz v diskuzi se majiteli stránek líbit nemusí, ale pokud nad něj dáte citaci, či dostatek textu, tak už to třeba problém nebude. Hrát mrtvého brouka anebo zapírat rozhodně problém nevyřeší.
  • Pochválit soupeři taktiku anebo zásah zlepšuje vztahy.
  • Ozdrojování textů by měla být dnes samozřejmost. Když navíc přidáte osobní komentář k formě na kterou odkazujete a odkaz například na Twitter účet autora může vám to protistrana do budoucna oplatit. Navíc mít dobré vztahy s lidmi, kteří píší v stejném oboru, je k nezaplacení. Což poznáte když se potkáte naživo ;)
  • Zásah do zbraně se počítá.
  • Pokud už se rozhodnete operovat na hranici greyhat/blackhat. Ujistěte se, že i nástroje, které použijete vás neprozradí. Například některé systémy na výměnu zpětných odkazů vkládají specifický kód, které vyhledávače snadno poznají. U masivního linkspam, který se používá pro nižší tiery, se zase vždy hodí proxy. Poslední co chcete, je aby místo jednoho webu padla celá síť.
  • Pravidelné běhání a posilování se ukázalo jako výhoda.
  • Udržet zbraň neustále zvednutou a dostatek síly rychle se zvednou a přemístit mi ušetřilo pár zásahů a přidalo pár pomyslných zářezů. U linkbuildingu, potažmo SEO, se příbuzné obory rozhodně hodí. Ať už jste programátor, webdesigner anebo máte zkušenosti s psaním rozhodně je to velká výhoda. Čím více toho umíte, tím lépe. Existuje totiž mnoho metod jak budovat zpětné odkazy ať už kvalitní anebo řekněme “horší”. Díky vašim zkušenostem ušetříte čas, peníze a můžete se zaměřit na specifické odvětví.
  • V zápalu boje necítíte následky, které se ale dostaví.
  • Dostal jsem pár hezkých zásahů. Žádný ale nijak výrazně nebolel. Když jsem si ale dal večer sprchu nestačil jsem se jaké hezké rudé fleky se mi objevili na těle. Po pár dnech mám pořádné modřiny. U linkbuildingu to je podobné. Při budování je to jen odkaz. Za pár dnů už může ovlivňovat SERP a přivádět návštěvníky. Ovšem pokud bude nevhodný pocítíte následky. Z pohledu SEO většinou nic závažného, ale je nutné myslet i na dobré jméno projektu/klienta. Když vidíte možnost, která se naskytne (třeba téma v živé diskuze na autoritativním webu) a hodíte tam rychle odkaz, o kterém víte že bude mít váhu, tak si to chce dobře promyslet. Jednak můžete vzbudit všeobecné pohoršení (nezapomeňte že jednáte jménem klienta), ale také je třeba domyslet důsledky jak to bude vypadat ve vyhledávaní. Co když se zrovna projednává protizákonné jednání konkurence? Jednak to vypadá jako přiživování a také se najednou můžete objevovat na slovní spojení podvod jméno klienta. Odstranit takový odkaz nemusí být nic jednoduchého.
  • Investice do profesionální vybavení se vyplatí.
  • “Chcete si za padesát korun půjčit kombinézu anebo budete hrát v tom co máte na sobě?” Vzal jsem si kombinézu a nelituju toho. Byla sice volnější ale to byl zřejmě účel. Staré těsné rifle by zřejmě kuličku vypáleno 250 Km/h tolik nezbrzdili. U linkbuildingu je to stejné. I když máte doporučenou výbavu, ale víte že s profesionální to bude lepší, tak neváhejte a prostě si jí pořiďte. Pokud už jste ve stádiu, že dokážete zhodnotit klady a zápory profesionálních řešení, využívat pokročilejší funkce, tak určitě i víte jestli službu či nástroj potřebujete.

Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

6 Replies to “10 věcí, které mají společné paintball a linkbuilding”

  1. Napsal bych desatero souvislostí cykloturistiky a linkbuildingu, ale v SEO nejsem tak dobrý ;)

    1. Martin Kohout: chodím plavat a běhám. Tohle bylo kvůli kamarádům ale líbilo se mi to. Takže třeba bude pokračování :)

  2. Naprosto souhlasím s tím instruktorem/profíkem. Hodina s profíkem dá člověku tolik, co desítky hodin sebevzdělávání.

Comments are closed.