Prodej článků online

happy-little-kidPřed pár hodinami jsem dostal echo na novou super službu pro lidi, co by rádi psali za peníze a pak pro ty, kterým chybí obsah. Jmenuje se Články v aukci a musím říct, že se mi celkem líbí, protože něco takového tu už delší dobu chybělo.

V krátkosti jde o aukční portál, kde můžete dražit svá literární díla. Minimální délka je 1800 znaků. Můžete k článku přidat obrázky (vlastní/ilustrační), odkazy (musí/nemusí být zachovány) a samozřejmě autorství k textu (smí být publikován pod cizím jménem). Lze také zakázat jakékoliv úpravy mimo gramatických. Teoreticky by tak služba, šla použít i k linkbuildingu.

Pokud naopak texty poptáváte, ceny začínají na 50 CZK/kus. Provozovatel není plátce DPH. Momentálně je v aukci nějakých 30 článků. Nejdelší má přes 15 tisíc znaků. Systému by rozhodně prospělo nějaké vyhledávání s filtrem, třeba podle kategorií. Na druhou stranu, služba funguje teprve od září.

Provozovatel těží z provize 25% z každého prodaného článku a VIP účtů. Ten stojí 1000 CZK/rok a přináší výhody jako komunikace přes soukromé zprávy, možnost nahlédnutí do archivu prodaných článků a využití tlačítka kup teď.

V obchodních podmínkách jsem našel jen jeden zádrhel a to v bodě 6. “Autor článku má po třech měsících od prodeje článku v aukci právo zveřejnit prodeaný text na svém osobním blogu, nebo webové stránce.” U vysoce autoritativních webů, by to mohlo vést k outrankování prodaného článku.

Závěr

Služba se mi líbí, protože po textech je vcelku velká poptávka. Dobrý copywriter je na trhu jen chvílí, pak už tvrdě pracuje za paušální peníz. Jen to chce, aby si vás někdo všiml. Tady je šance jak si ještě něco přivydělat.

Dál mě napadá výprodej nevyužitých článků. Ať už jste majitel magazínu anebo autor, máte vždy v “šuplíku” nevydané kousky.

No a samozřejmě tu je druhá strana. Alespoň nějakých článků je vždy nedostatek. Hodně redaktorů píše jen když má čas anebo potřebují peníze. Bohémský život pisálků, ale majitelům magazínů dělá starosti. Čtenáři potřebují pravidelný příděl. Tak proč si nekoupit občas nějaký kousek?


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

26 Replies to “Prodej článků online”

  1. Moc držím této službě palce. Zde je šance zaprvé u copywriteru že budou moci psát o tématech které je baví a nakupující zase budou moci kupovat články od lidí kteří mají rádi obor o které píši. Já to třeba vidím tak copywriter, ale třeba i normální člověk co zná tento systém pojede na dovolenou, po dovolené má hromadu zkušeností fotek, ty napíše a zpeněží.

  2. Vypada to slusne, hlavne ocenuji castecny nahled. Kolikrat kdyz clovek neco zada CW tak vysledek neni to co presne ocekaval. Tento system to odbourava. Snad bude dostatek obsahu

  3. tento systém má určite peknú budúcnosť, len tám treba ešte vychytať nejaké muchy

  4. Zajímavý. Je tam nějaká kontrola na duplicitu? Jen aby tam někdo nepřekopíroval článek z nějakého webu atd.

    1. Otakar Pěnkava: mě to přišlo hodně podobné. Chvilku jsem uvažoval jestli to není nějaký tvůj beta test. Co si o tom myslíš jako provozovatel pp/wp? Nestálo by za to něco podobného přidat na Webdeal? Teoreticky stačí doprogramovat to rozmazání/náhled a napojit na aukce.

  5. Ekonomicky: davam tomu mesic, maximalne dva (nebo to v tom filmu bylo jinak?)
    Osobne: velice pekny a kreativni napad!

  6. Systém běží už skoro měsíc a po negativistických pokusech o reklamu autora mě tak trochu zklamal.

  7. trochu to vypada ze autori nevi jaky obchodni model zvolit tak zkousi od kazdeho neco

    tenhle zvlastni mix mi vadi v tom ze si nekupujete exkluzivitu

    po mesici maji text vsichni vip uzivatele (s nazhavenymi ocrky)

    a po trech mesicich si ho vyda i autor kdesi …

    cili efekt ty investice nemusi byt uplne jednoznacny

  8. Proc se musi každy slibny projekt nejakym způsobem vždy zabit? Uz uz to vypadalo nadějně, ale riziko duplicity textu to zabilo.

  9. Zdravím diskutující a děkuji za podnětnou diskuzi. Některé zde zmíněné skutečnosti mě donutily k zamyšlení nad změnami, a ptoro bych se Vás rád zeptal na Váš názor.

    1) Píšete, že hrozí riziko duplicit textu.
    a) Co se týká toho, zda byl již článek dříve někde zveřejněn, je u aukcí tlačítko pro nahlášení závadného obsahu. Věřím, že pokud vydavatelé na podobnou skutečnost narazí, využijí jej. Případný hříšník pak bude za své činy po zásluze potrestán.
    b) Zveřejnění na svém blogu po 3 měsících. Máte zkušenosti s tím, že by tento bod vydavatelům mohl skutečně vadit? Přemýšlím nad variantou, že by autor u článku zvolil, zda osobní zveřejnění požaduje, nebo se ho zříká.
    c) Náhled plného znění textů po měsíci pro VIP zřejmě předělám také na 3 měsíce. Skutečně jste přesvědčeni o tom, že jsou Češi tak zvrhlý, že by to vykrádali? Osobně si od VIP uživatelů slibuji jistou zodpovědnost.
    d) Měl jsem názor, že by bylo dobré umožnit vkládání i textů, které již autor na osobním blogu vydal dříve s tím, že by tuto skutečnost u článku uvedl. Co si o tom myslíte vy? Já se trochu obávám aby se to pak nenaplnilo příliš starými texty.

    2) “Systém běží už skoro měsíc a po negativistických pokusech o reklamu autora mě tak trochu zklamal.” Mohu autora tohoto příspěvku požádat o vysvětlení jak to myslel? Aktuálně běží reklama na adWords a Skliku. Na FB jsem ji byl nucen dočasně pozastavit. Čekám na výplatu, abych do toho mohl nasypat další peníze :)

    3) Pokud budete mít jakékoliv náměty na vylepšení, budu rád, když je zde zmíníte.

    BTW: U WebDealu jsem se s grafikou skutečně inspiroval, ale jinak je to systém postavený skutečně od základu.

    Děkuji

    1. Díky za reakce Romane. Většina z nás řeší duplicitu hlavně kvůli vyhledávačům, kde by to mohlo teoreticky vadit. V reálu (mimo různé Pay Per Post systémy) se vše řeší dohodou. Ujasní se podmínky a vsází na profesionalitu. Osobně tedy nevidím problém přidat k textu poznámku autora třeba “Jakmile text koupíte, zavazuji se jej u sebe nepublikovat.” anebo něco podobného prostě pro klid duše kupujícího. Je to vždy o dohodě, jako všechno.

      Ohledně investice do reklamy. Osobně by jsem zkusil Pay Per Post systémy (PlaCla, KupČlánek a WebPost/PayPost) právě tam jsou lidé, kteří jsou ideální kupci/autoři. Stačí když si přečtou nabídku. Také doporučuji začít diskuzi na téma nový systém na Webtrhu, Webdeal, Webfair, Seoforum a forum.lupa.cz. S tím by jsem asi začal :)

  10. No vypadá to docela dobře až na to že si autor může článek zveřejnit.

    Možná by bylo super kdyby si to každý mohl za připlatek zvolit zda bude moct autor článek zveřejnit nebo ne.

  11. Ještě jednou děkuji za Vaše připomínky a Martinovi za článek.

    BTW: Došlo k prodloužení platnosti cookies pro affiliate na 30dnů.

  12. 25% čistě za zprostředkování prodeje textů se mi zdá poměrně mnoho. Řekl bych, že se to časem bude celá řada prodávajících i kupujících snažit nějakým způsobem obejít.

  13. 25% se sice může zdát hodně, ale po pravdě to sotva pokryje výdaje. 3%+3% affiliate a 3,5% bankovní poplatky. K tomu je nutné započítat pronájem VPS a domén, ale hlavně výdaje na reklamu, které vůbec nejsou zanedbatelné :(

  14. To samozřejmě chápu, že na tom celých 25% nemáte, ale pokud vezmete v potaz, že se dnes běžně setkáváme s pisálky, kteří píší za 50,-Kč/NS textu a Vy byste je díky své provizi dostal na 37,50,-Kč/NS, zjistili by, že jeden inzerát na webtrhu, webdealu a kdo ví, kde ještě, by jim zajistila dostatek zákazníků.

    Je pravda, že se jedná o službu, díky které se v podstatě o nic kromě článků nestarají, ale řekl bych, že 25% za “spojku” se může zdát celé řadě lidí mnoho.

  15. placena reklama by nebyla vubec potreba a vec by se propagovala sama pokud by se opravdu trefila do potreb publisheru /viz reakce vyse/

    takhle sice resi potreby autoru ale jen na pul protoze publisheri zatechto podminek neprijdou.

    just my 2 satoshi

  16. Roman Kümmel: Mám na mysli to co se o systému začalo povídat na G+ a jinde po tvých pokusech typu “Můžete o mě napsat, třeba že systém je zcela nový, ale už má superkladné recenze = každému je jasné, že jsou vymyšlené. Když o tom vydáte článek na pooh.cz, tak to sice bude negativní reklama, ale určitě to systému pomůže” a podobné věci…

    Pokud máš k věci přístup typu “veřejně o sobě chci nechat napsat, že podvádím uživatele a myslím si, že mi to pomůže”, tak to promiň, ale systém nechci ani vidět.

    Navíc vyjádření “čekám na výplatu, abych mohl nasypat další peníze do reklamy” – to už taky docela vrchol… Bál bych se do systému nasypat peníze jako inzerent, protože by se mohli ztratit a nemuseli by koncoví pisálci dostat nic.
    Sám jako provozovatel KUPčlánek.cz vím, jaký mají tyto systémy hysterezi (nebo tomu můžeme říkat “polštář”), prostě dobu dobitím kreditu a jeho výplatou… Pokud je provozovatel nezodpovědný (což o tobě netvrdím) a bude si půjčovat, tak brzy taky nemusí být nic.
    Z mého pohledu musí být provozovatel systému dostatečně likvidní či důveryhodný, abych mu jako inzerent dobil peníze, což se na mě nezlob, ale v tomto případě není z mého pohledu dodrženo ani jedno…

    Tohle je vysvětelní a dolnění mého názoru.

  17. Kali: Nezbývá mi než s tvým příspěvkem plně souhlasit a i za tento tvůj názor poděkovat. Spoustu věcí bych dnes už určitě udělal jinak a také mnoho výroků bych si odpustil. Vzít zpět to ale nelze a… chybama se člověk prostě učí… a já se teď učím PR.

  18. Hlavne se nauc jak udelat smysluplny system, ktery resi potreby zakazniku… k cemu PR…

  19. Držím službě palce, snad tak budou vznikat kvalitní články a nakupující si vybere. Kdybyste chtěli rychle najít, kam by šel článek umístit (i bez nutnosti sepsání jako na paypostech) tak zkuste system https://www.linkmonitor.cz/ – poptavky zdarma a snad i dobre filtrovatelene. budu rad za feedback, provozovatel Petr

Comments are closed.