Když se na webhostingovém trhu zapomíná na BFU

neutral-conflicting-emotionsČeský hostingový trh zažil během posledních několika let velké změny. Silné konkurenční boje přinutili mnoho velkých poskytovatelů slevit, několik menších se dostalo do problémů a řekněme si to na na rovinu karty jsou celkem hezky rozdané, aby jsme mohli trh krásně číst.

Pokud víte co je to FTP, máte základní znalosti práce a úprav CMS je tato doba pro vás naprosto ideální. Za pár korun si můžete provozovat eshop anebo blog.

Nová skupina zákazníků

Jenomže pak je tu skupinka lidí, kteří zvládají obsluhovat kancelářské balíky, nemají se problém učit novým věcem, ale PHP či HTML jim nic neříká. Tato skupina lidí roste. A potřebují internetové stránky. Zatímco před třemi lety byla ekonomicky nezajímavá dneska už jich jsou desítky procent. Bez webmástra si ale neškrtnou. Nechtějí dělat velké projekty. Nevyžadují často ani zákaznickou podporu ale stoprocentní technickou podporu. Potřebovali by CMS nainstalovat, aktualizovat a občas upravit. O zbytek se postarají sami. Ačkoliv jsou BFU z pohledu nás programátorů, tak jejich počítačová gramotnost je dostačující. Často vyrůstali na různých blogovacích platformách, které jsou zdarma.

Tito lidé vytvořili na trhu celkem velkou poptávku po službě CMS o kterou se nebudou muset technicky starat. V zahraničí jsou speciální hostingy, které mají upravené nejrozšířenější CMS. Starají se o aktualizaci a poskytují zákaznickou podporu. Jenomže to bylo aktuální před třemi lety. Dneska už je načase pro tyto lidi udělat vlastní CMS a prodávat je jako součást hostingu.

V současné době u nás máme více poskytovatelů online CMS s plnou podporou. Ovšem bez zázemí velkého hostingu to prakticky nemá cenu. U nás je více hostingových společností, které toto pochopily a snaží se prosazovat jejich řešení. Některé to berou jako bonusovou službu, jiné jako diverzifikaci. Pravdou je, že jen jedna tomu vyčlenila dostatek prostředků jak finančních tak i lidských, aby to dotáhla k opravdu skutečnému plnohodnotnému produktu se vším všudy. Jedná se o řešení od Zoner a to inPage.

Bez velkých investic to dnes nejde

Co si budeme povídat. V dnešní době už jen málo velkých služeb rozjedete jako one man show. Jsou potřeba finanční i lidské zdroje. Vývoj je dlouhý a nákladný. Od online služeb BFU vyžaduje pohodlí a uživatelskou přívětivost desktopových aplikací. Neovládá se to snadno? U BFU máte smůlu i kdyby to byla super věc. Čím více lidem navíc chcete vyhovět tím více toho musí zákaznická podpora obsáhnout. Ačkoliv se dnes snaží internetové společnosti ušetřit a zefektivnit komunikaci s klienty například přes chat (jeden zkušený pracovník podpory dokáže přes chat vyřídit i 5 lidí naráz), tak BFU preferují tradiční formy komunikace jako telefon. A přiznejme si to v podnikání jsou často největší položkou právě lidské zdroje.

Testování v praxi

Vzhledem k tomu, že CMS na míru od hostingových společností budou v následujících letech přetahovat zákazníky tradičním CMS, chtěl jsem zjistit jak si vlastně oproti nim stojí. U inPage je možné založit si skutečný účet na 14 dní zdarma.

Příprava a vytvoření webu je srovnatelná s různými online blogy. U CMS se předpokládá, že víte co děláte. Naproti tomu online blogy vás spíše procesem postupně provádí, což je i případ inPage. Všude jsou nápovědy a ujištění, že vše půjde do budoucna změnit. Tady toho moc zajímavého nebylo.

Hned po vytvoření webu na subdoméně jsem zamířil k wysiwyg editoru. To je podle mě nejdůležitější část. Pro pohodlné používání jej BFU potřebují. U nich se nepředpokládá, že vůbec něco tuší o HTML natož o CSS. Vzhledem k tomu, že mám s BFU v tomto ohledu zkušenosti první co jsem při testování hledal byla možnost vložit text z Wordu, v mém případě Open Office Writter. Prakticky všechny běžně používané prvky se v duchu wysiwyg opravdu přenesly. Jedinou výjimkou bylo podbarvení textu zvýrazňovačem. Hmm přemýšlím co k tomu dodat. Vše je opravdu děláno po vzoru Wordu, aby to BFU měli co možná nejlehčí.

Vytváření kategorií, stránek a dalších elementů mi přišlo trochu složitější. Zasekl jsem se u podkategorie. Nějak jsem si zvykl, že co napíšu ihned publikuje.

inPage tu ale není pro magazíny ani blogery. Jeho největší síla tkví v integrovaném eshopu. Tomu jsem také věnoval nejvíce pozornosti a tvůrci očividně také. Umí to prakticky všechno, co by měl eshop umět. Například různé druhy dopravy, které mají vliv na výslednou cenu (od určité ceny zdarma), číslovací řady, ruční nastavení slev na položku, je skladem, varianty produktu, správa objednávek a další věci. Všechno je navíc přehledné.

Asi největší plus hodnotím integraci PayPal a GoPay. Vím, že to pro nás zkušené není zas takový problém do eshopu přidat. Ale co si budeme říkat, BFU to asi s pomocí i zkušenějšího studenta nedá. Navíc když se zrovna tady něco rozbije, tak to dát dohromady už není taková sranda. Zrovna zde ta zákaznická podpora opravdu přijde vhod.

No co se týká SEO. Tvůrci věděli, že existuje a že to budou jejich klienti vyžadovat. Je možné změnit to podstatné na stránce. Věci jako sitemp se tvoří automaticky. Eshop v sobě má i propojení se Zbozi.cz, Heuréka a Google nákupy.

Aby vše správně šlapalo je k dispozici rozsáhlá nápověda. Tam najdete zdarma ebook, tipy a triky, seriály a blog s novinkami. Celkem mě příjemně překvapilo, že se nápověda věnuje nejen samotnému inPage ale i různým optimalizacím (nejen SEO). Mimochodem projít si to by mohlo pomoct nejednomu vlastníkovi eshopu.

Otázky a odpovědi

Vzhledem k tomu, že Czechia se stará o zázemí celého inPage poslal jsem jim několik otázek, které mě zajímali.

Kolik lidí na službě inPage pracuje?

Tým pracující na inPage je součástí celé internetové divize. Celkem se projektu věnuje cca 8 lidí, z toho 4 lidi převážně inPage – manažer, programátor, grafik, webmaster.

S čím mi může zákaznická podpora pomoct? Pomůže mi třeba po telefonu krok za krokem něco nastavit, když jsem úplný laik?

Naše zákaznická podpora s inPage umí pracovat, takže je možné poradit i s hodně laickými dotazy. Pro úplné laiky ale spíše doporučujeme objednání kompletního vytvoření www stránek, kde proběhne i malé zaškolení. Dále může zákazník využít naši knihu o inPage nebo načerpat mnoho rad na blogu.

Co když si teprve chci eshop založit. Mám to nějak v hlavě uspořádané ale nic o tom nevím. Můžu si zařídit nějakou osobní konzultaci anebo se domluvit po telefonu?

Od tohoto léta máme novou nabídku doplňkových služeb – Tvorba e-shopu. Takže zákazníkovi rádi poradíme a provedeme základní nastavení třeba GoPay nebo pro srovnávače zboží.

Jsou data nějak zálohovány? Například když si něco omylem smažu?

Data jsou samozřejmě zálohovány a máme i funkci “Obnova článku za zálohy”. Někdy se stane, že zákazník omylem ve wysiwygu přepíše původní text a uloží stránku. S touto funkcí je obnova otázkou okamžiku.

Mě osobně se nejvíce líbí integrovaný eshop. Pro menší prodejce je ideální. Napadlo mě ale, jak velký eshop se dá vybudovat na systému inPage? Kdo je rekordmanem?

I když jsme plánovali, že bude inPage ideální pro e-shopy s maximálně pár stovkami druhů zboží, máme několik rekordmanů, kde jsou počty přes tisíc i více ks Namátkou vybírám tyto tři: rybaris.cz, zverimix.eu anebo dedramarket.cz.

Je možné nějak importovat data z jiných eshopů jako Prestashop, oscommerce apod.? Popřípadě si to zaplatit?

Automaticky není, pokud by měl zákazník zájem, můžeme se pokusit udělat nějaký můstek pro import. Ale je otázkou, zda má smysl migrovat z těchto řešení na inPage. Pokud někdo vyžaduje hned velký e-shop  a má plány na obrovské prodeje, spíše hned doporučíme tato řešení. inPage je ideální právě pro ty začátky, kdy je možné rychle vytvořit obchod a vyzkoušet si prodej na internetu. Pokud bude obchod úspěšný, zvážit zda inPage stále vyhovuje
nebo povýšit na nějaké komplexní řešení. V každém případě budeme moc rádi, když pomůžeme zákazníkům k úspěchu.

Když už jsme u toho eshopu. Všiml jsem si integraci PayPal a GoPay. Jak náročné je to zprovoznit?
PayPal je jednoduchý a nabízíme jej téměř od začátku co jsme do inPage přidali e-shop. Řešení GoPay jsme implementovali nyní. Prozatím máme podporu platebních karet, ale chystáme brzy rozšíření i o ostatní platební metody. Tato implementace byla již složitější a vyžadovala nějaké systémové úpravy.

Na čem se teď momentálně pracuje. Na co se můžeme těšit?

Rozšíření GoPay, průvodce vytvořením e-shopu, nové šablony, nové motivy zdarma a další různá vylepšení usnadňující vytvoření stránek..
Naším cílem není konkurovat systémům jako Joomla, WordPress atd. Chceme mít přátelský systém, aby byl pro cílovou skupinu jednoduchý a snadný na obsluhu.

Dnes spouštíme podzimní AKCI – 50 % sleva na inPage Standard nebo Premium a 20 % na balíčky pro vytvoření stránek.

Závěr

Počet lidí, kteří si chtějí přivydělat nějakou tu korunu popři práci formou malého eshopu přibývá. Tato skupina je už natolik ekonomicky zajímavá, že se pro ně vyplatí dělat služby. Umíme je celkem dobře zařadit, víme co chtějí ale oni to dohromady nevědí. Nainstalovat jim CMS a doufat, že jej budou aktualizovat není zrovna nejideálnější řešení. Tito lidé by totiž neměli mít přístup k jakékoliv části kódu, protože si to dřív anebo později zlikvidují anebo to za ně provede nějaký virus.

Tohle je cílovka a bude jich přibývat. Teď mě tak napadá jestli náhodou nemá inPage partnerský program :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

8 Replies to “Když se na webhostingovém trhu zapomíná na BFU”

  1. Hezky napsané. A i když mi blogy celkem jdou, do shopu se nechytám. Právě takovéto řešení se mi hodí do začátku.

  2. jednou z hlavných výhod inPage je to že, vytvorenie stránky je pre BFU extrémne lacné, takmer skoro zadarmo oproti iným službám

  3. Já začínal na blog.cz ted se postupně prokousávám wordpressem, ale nevim na eshop bych si asi netroufl. Takže je opravdu super, že tyto projekty vznikají a usnadňují nám tak práci.

  4. Tyto řešení mají vždy budoucnost, já byl před mnoha lety úplně ohromen když jsem na Hostmonsteru viděl kolik je tam aplikací na jedno kliknutí. Tehdy jsem pochopil proč je ta služba globálně úspěsná. A nebyla to jen nízká cena, ale i propracovaný FAQ a právě možnost si nainstalovat od WordPressu po fotogalerii na jedno kliknutí.

  5. a co webnode.cz a plno dalsich co uz jsou tu mnohem dele? Nerek bych ze se na BFU zapomina imho to webnode mi prijde mnohem lepsi uz jen proto ze je zcela zdarma

    1. tom: webnode řešení pro eshop není zdarma, stojí od 167 do 834 CZK.

  6. Webnode není špatný, ale rozhodně není zdarma. Na druhou stranu za ty peníze to není špatné. Pokud ale narazíš na technické potíže toho řešení – jako třeba mi teď s afilem nebo pokročilejším nastavením Heureky, máš většinou smůlu. Nevím, jak to mají u InPage, ale u Webnode bohužel nejde nechat nic dodělat, ani za úplatu. Což je škoda

Comments are closed.