Na Facebooku se prospamuje 200 milionů USD za rok

neutral-poker-face-2Spam neboli nevyžádaná reklama se na Facebooku už celkem hezky zabydluje. Tým italských odborníků na bezpečnost spočítal, že si spameři ročně přijdou na 200 milionů USD. Analyzovali přitom stovky tisíc externích odkazů vedoucích ze stránek fanoušků. Nabídky jsou přitom velice lákavé. Za reklamní odkaz umístěný na stránku s 30 tisíci fanoušky dostanete až 13 USD, 100 tisíc fanoušků už vám může vydělat 58 USD. Přitom takovýchto reklamních postů, které vloží samotní správci stránek se denně objeví až 18 tisíc.

Spousta lidí si myslí, že na “svou” Facebook stránku mohou dávat co chtějí. Jenomže ta stránka není jejich. Patří Facebooku a dávat si na ní můžete jen to co na ní patří. Vytváření stránek za účelem prodávání postů se nesmí. Facebook se s tím snaží bojovat. Mají spoustu automatických nástrojů ale i manuální kontrolu. Ovšem v reálu máte větší problém s obrázkem, kde jsou vidět ženská prsa, než s odkazem vedoucím na affil stránku s textovým popisem robertků.

Tvůrci stránek pro co nejširší veřejnost, které jim vydělávají tisíce dolarů to vysvětlují jednoduše. “My tvoříme obsah, který lidé sdílí svým známým. Bez nás na Facebooku nic pořádného nebude.” Je pravda, že za poslední roky Facebook značně upadl a těch pár skupin, kde jsem zrovna moc obsahu netvoří. Nemůžou se ani zdaleka počtem informací srovnávat s diskuzními fóry. Na druhou stranu by jsem to neviděl zas tak černě. Spousta firem se u nás snaží prosazovat obsahový marketing, takže nějaké to know how se dá získávat i od nich. Jenomže mnoha to dlouho nevydrží.

U nás je trh s Facebook reklamou či skupinami zapovězený. Například na Webtrhu se to zakázalo poměrně brzo, takže nevznikl takový ten MFAčkový boom. Nedokážu ani odhadnout za kolik se prodává Facebook reklama, což mě dost mrzí. Čistě pro věděcké účely jsem tak založil na Oberonu sekci Odvrácena strana Oberonu. Takže kdo prodáváte můžete tam zkusit něco hodit. Registrace nevyžaduje ověření emailu. Fakt mě to prostě zajímá :)

Mimo Facebook je slušný trh ještě na Twitter. Prodávají se followeři. Ceny nejsou vysoké. Za dolar jich dostanete 1000. Vzhledem k tomu, že většina z nich budou zřejmě automatické účty je otázkou k čemu je to vlastně dobré. Odhaduje se, že takovýchto mrtvých anebo automatických účtů je na Twitter až 20 milionů.

Co teprve bude za pár let na Google plus radši ani nechci vědět :)

Zdroje


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

6 Replies to “Na Facebooku se prospamuje 200 milionů USD za rok”

  1. jaka je myslis realna prodejnost tech odkazu na FB, me prijde ze tech skupin a prodejcu odkazu je tolik, ze vetsina lidi to uz ignoruje. Staci se podivat na digitalpoint kolik lidi tam prodava odkazy

  2. Je to parádní, reklamy se jen hrnou. Na Facebooku si mohu koupit link za 100-200 Kč s 100k lidmi ve skupině. Proklikovost je pak až 150-250 dle tématu. No není to paráda? :)

  3. tech 20k “mrtvych” uctu na twitteru je hodne podhodnocene :)

  4. v zahraničí je predaj reklamy z FB stránok na dennom poriadku a ceny su aj celkom slušné, teraz má napadla taká myšlienka že aj keby tri štvrte ľudskej populácie vymrelo tak na FB sa budú registrovať ďalej tisícky profilov denne (ale všetko to budú roboti) a teoreticky facebook nemôže zomrieť nikdy

Comments are closed.