Google odpovídá na otázky o authorship

Google adsense pravidlaVčera vyšel na blogu Google Webmaster Central článek s odpovědmi na otázky kolem authorship. Zaslouží si určitě naši pozornost, takže jsem se rozhodl jej detailněji okomentovat, protože do budoucna je zde nezanedbatelná šance, že se právě autor stane důležitým hodnocením konkrétní stránky s obsahem.

Authorship umožňuje autorovi propojit to co napsal s jeho Google plus profilem. Ve white hat je to momentálně velký hit, takže ta trocha práce co je s implementací, určitě stojí za to. Na druhou stranu se připravte, že je nutné odhalit své jméno, příjmení a fotku na Goole plus.

Na jakém druhu stránek by se měl nacházet Authorship?

  • Na stránce, která obsahuje jeden celistvý článek, klidně se může jednat i o další verzi původního článku, pokud jí vytvořil stejný autor.
  • Na stránku, kde je většina textu vytvořená jedním autorem.
  • Na typické stránce “O mě”, kterou ovšem musí napsat sám autor.

Authorship je tedy určený pro označení textu, který vytvořil autor. Osobně, když někomu vysvětluju jak používat authorship tak uvádím jako příklad rukopis. Všechno co nese čistě autorův charakteristický rukopis může být označeno. Nemělo by se tedy jednat o seznam článků anebo různé druhy feedů. Naopak ideální jsou expresivní recenze, osobní deník či úvahy.

Pokud se mění autoři textu na jedné stránce není vůbec to vhodné používat authorship.

Mohu psát například za maskota firmy?

Máte svobodu uvést jako autora koho si přejete. Dokonce vaši pravidelní čtenáři mohou maskota velice ocenit. Ale preferujeme označování člověka jako autora. Authorship má pomoci Google identifikovat kdo text píše, přiřadit k textu autora jako anotaci. Pokud tedy dojde k přiřazování, budeme preferovat člověka nad firemní stránkou.

Slovíčko anotace provází oficiální texty kolem celého konceptu authorship poměrně často. Co jsem se snažil z Google vyhledávání tak nějak manuálně dostat, tak skutečně je možné vytvořit “štítek” s autorovým jménem a použít ho jako element pro další vyhledávání. Tento štítek se skládá z jména autora a jeho Google plus ID.

Pokud mám dva články a každý je v jiném jazyce, mám je napojit na jednoho autora?

Ano články se napojují na jeden profil autora.

Osobně si myslím, že do budoucna přibudou ještě další tagy jako překladatel anebo korektor. Ovšem prozatím je odpověď jasná.

Je možné jednomu článku přidělit dva autory?

V současné uživatelském interface pro vyhledávání podporujeme pouze jednoho autora na jeden článek. Ale experimentuje s dalšími možnostmi, tak aby jsme dosáhli optimálního výsledku i pro více autorů.

Viz moje úvaha u předchozí otázky. Google bude do budoucna chtít texty chápat a vědět o nich všechno. Problémové jsou například citace, rozhovory anebo ghostwiting.

Jaký je rozdíl mezi rel=author a rel=publisher?

  • rel=publisher je určen pro obchodní účely. Může se v něm střídat více lidí a psát názory ve jménu firmy. Authorship je pak přiřazen firemní Google plus stránce.
  • rel=author je určen pro autory.

Oba dva jsou však na sobě nezávislé a odkazují na odlišné profily.

Tohle je celkem zajímavé. Názor firmy vyjádřený ředitelem. Z pohledu textu – k čemu od koho.

Mohu používat authorship na mé stránce se seznamem výrobků, kde právě jeden ze zaměstnanců upravil popis?

Anotace pomocí authorship je užitečná pro hledající, protože to je signálem, že stránka obsahuje text napsaný určitým konkrétním člověkem a to z jeho pohledu. Proto nedoporučujeme (odrazujeme) od užívání authorship u textů, které jsou obecné. Ovšem samozřejmě pokud se jedná o článek “Kamera X vs kamera Y: Porovnání v Arizonské poušti”, ten by měl mít authorship.

Jednoduše řečeno, text který je tam protože tam být musí, bez výraznějšího přínosu authorship nepotřebuje. Protože by jej více lidí, ne li dokonce generátor textu, napsalo stejně. Odpovídá tomu popis zboží v eshopu. Jestliže to bude ale recenze popisující osobní zkušenosti tak tam authorship naopak je vhodný.

Tady si dovolím takovou menší SEO vizi. Dejme tomu, že máte eshop s mobilními telefony. U každého umožníte napsat uživatelskou recenzi, která bude propojena s Google plus profilem. Vítejte v budoucnosti SEO.

[poll id=”172″]


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

9 Replies to “Google odpovídá na otázky o authorship”

  1. túto funkciu ja osobne nebudem používať, pretože nerad uverejňujem na web nejaké informácie z osobného života

  2. Používám meta tagy pro stránky

    a author tag v exifu fotografií. Gůgl přesto zneužil veškeré moje fotografie a rozsel je po netu, doteď dovoluje (z Pinterestu) hotlinkovat fotky ve svém archívu.
    K čemu by mi byl gůgl authorship?
    Dr.

  3. Článek princip pěkně shrnuje. Přijde mi, že většina z odpovědí naprosto zřejmá, osvěta je nicméně potřeba.

    I když o authorshipu už vím už od března (podle data článku, kde jsem se o něm dočetl :D), na weby jsem si ho dal až před týdnem. Nechápu na co jsem čekal, je to super věc. Indexace bohužel trvá delší dobu, zatím se to zobrazuje pouze u článků vydaných od té doby. Prý mám být trpělivý. ;)

  4. Teď je authorship velice užitečný pro odlišení stránek v SERPu. Pokud tam je nějaký obrázek navíc, hned to přitáhne větší pozornost.

    V budoucnu si dovedu představit i předávání “autority” autora příspěvku. Pokud bude mít autor již zveřejněné nějaké kvalitní články, tak jeho nový článek bude Google preferovat oproti “no name” autorům.

  5. Dotaz k nečisté praktice, co se stane, pokud někdo použije k článku meta tag Authorship na profil Google+ někoho, kdo je velmi oblíbený, bude potom takový článek více v SERPU upřednostňován?

    1. BH: tohle mi taky vrtá hlavou. Myslím že to budou muset v Google domyslet i obráceně.

  6. BH: Pokud chceš použít authorship, tak musí vést z dané stránky odkaz na Google+ profile (to není těžké udělat), ale taky musí být v Google+ profilu uvedené, že přispíváš právě na tu stránku. Takže podle mě to jen tak nezneužiješ. Sice můžeš ze svého článku určit autorství na někoho vlivného, ale dokud to dotyčný nebude mít ve svém profilu, tak to Google nebude akceptovat.

  7. Robin Rozhon: To slyším poprvé,že ke každému článku, co vydáš na nějakém webu mimo Google+, přidáš pouto ke svému Google+ profilu, jak to uděláš?

Comments are closed.