Není nad kvalitní obsah

determined-serious-chiseled-not-okayPosledního půl roku sleduju různé americké seriály, které v sobě mají skryté reference. Ovšem často jsou to narážky na staré filmy anebo události a tak mi uniká pointa. Jindy by mě jen zajímalo, odkud daná reference prostě pochází. Třeba u Simpsonů si člověk vystačí s Wikipedií, ovšem na American Dad už se nechytá.

Naštěstí existují různé fanouškovské projekty postavené většinou na mediawiki. Ty obsahují nejen reference, ale i různé výklady, hlášky, spojitosti, názvy písniček a spousty dalších věcí.

Pokud si nějaký obsah zaslouží první místo ve vyhledávačích tak jsou to právě takovéto weby. Stovky hodin tvrdé dřiny věrných fanoušků seskládaných do přehledné studnice vědomostí. Stále nad tím musím kroutit hlavou. Díky těmto projektům jsem narazil na kultovní filmy z osmdesátých let, pochopil význam několika slov a získal nové kulturní znalosti.

Je zajímavé, že u nás se tento druh webů zatím nerozšířil. Přitom v tom nejsou vůbec špatné peníze. No popravdě vynaložený čas vs zisk to třeba na moderní variantu MFA mít nebude. Na druhou stranou něco takovéhoto by jsem se rozhodně nebál dát si do referencí jako tvůrce obsahu. Myslím si že nebudu sám, kdo předpovídá, že obsahový marketing v následujících letech bude celkem zajímavým zdrojem obživy pro ty co jej umí produkovat. Různé tenčí eBooky budou kšeftíky od 5ti do 10ti tisíc. Na to už copywriting stačit nebude.

Ale zpět k tématu. Monetizace nebude jednoduchá, ale zároveň to podle mě nebude zas tak hrozné. Pokud pomineme úžasnou referenci tak tvoříte nesmrtelný obsah. S tím jsem experimentoval zhruba před rokem a výsledky nejsou špatné. Produkuje to poměrně slušný pasivní příjem. Ne ani tak výší jako spíše stabilitou. Například MFAčka měla tendenci upadat v SERP a bylo nutné jednou za čas přidávat zpětné odkazy. Nesmrtelný obsah i když je cílený na long tail, odkazy získává sám. Projevuje se efekt přirozeného linkbuildingu. Sice v zanedbatelné formě, ale stačí to. Také pozoruju něco jako “zrání autority”.  S tím jak stárne proplouvá na vlnách SERP. Nekvalitní PR články, duplicity, MFA a podobné záležitosti jej na okamžik předběhnou, pak proplují do ztracena. Klidně by jsem vyslovil teorii, že Google i Seznam dokáží nesmrtelný obsah nějak identifikovat a pokud přežije půl roku až jednu expiraci domény, tak jej hodnotí jinak. Nechce se mi psát lépe, ale spíše jinak. Ovšem ze tří testovaných webů tohoto efektu dosáhl jen jeden. Ten s nejvíce příspěvky – 30ti. Ani by jsem se nedivil pokud by za to mohl právě rozsah.

Mno ale zpět k tématu. Tento rok jsem zahájil jiný projekt, jehož součástí je hned několik experimentů. Předně jsem WordPress nahradil MediaWiki, který se pro kompendium znalostí hodí daleko lépe. Je pravda, že MediaWiki má několik SEO neduhů. Například na sdíleném hostingu není možné jednoduše generovat XML sitemap. Zrovna tady je nutností, protože máte hesla, která zapadnou a nemusí na ně klidně nic odkazovat. Takže jsem si musel poradit takovou oklikou.

V každém případě to zatím není špatné. I když cílím na celkem dost konkurenční věci. Sleduju postupné pohybování pozic a vliv sociálních signálů. S MediaWiki se pracuje poměrně dobře a na weby, co jsem se zmínil na začátku se dá určitě v pohodě použít. I když mi přijde celkem robustní. Ale kdo dneska řeší robustnost CMS, při těch cenách za hosting že?

Závěr

Hmm tak koukám, že se mi v té únavě podařilo pomotat hned několik témat dohromady. Ale tento článek vznikl spontánně, poté co se mi díky jednomu takovému webu podařilo najít super písničku ze seriálu Sons of Anarchy (Zákon gangu) a zrovna jí poslouchám.

No dám vědět jak nakonec experimenty dopadnou. Zatím jsem zjistil například, že Google plus umí pěkně hromadit GPR, protože jen specifická forma odkazu má follow. Takže můžete “vysávat” autoritativní Google plus stránky a přes tu svou to pak distribuovat na své weby. Sice je to spam jak prase, ale představa že naberu za pár měsíců GPR 5 jen z Google plus je úsměvná :)


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

11 Replies to “Není nad kvalitní obsah”

  1. Hm, podnetný článok. Podľa mňa je hlavný dôvod, prečo podobné obsahové “superweby” v českom, či slovenskom priestore nevznikajú, malý trh. Anglický web s orientáciou napríklad na Simpsonovcov dokáže pritiahnuť oveľa viac ľudí (a tým pádom samozrejme aj reklamy a peňazí), než rovnaký web v slovenčine, alebo češtine. A robiť info web o domácich projektoch… No neviem, teším sa na dobu, keď to bude možné, ale myslím, že tá doba tu ešte nie je.

  2. Ahoj, “protože jen specifická forma odkazu má follow” která forma odkazu má follow? :-)

    1. M.P.: plánuju komplet článek, kde to bude rozepsáno. Prosím o strpení :)

  3. Podle mě to zas tak málo práce nebude a není to tak super nápad. Důvody, proč to v ČR skoro nemáme jsou dva:
    – Všichni radší dokola tvoří MFA a affil weby, kde honem chtějí vydělat co nejvíc, pak to nechají upadnout a dělají další, pořád nesmyslně dokola
    – Lidi jsou líní a nechtějí nic tvořit. Ti co celé dny čůmí na seriály zpravidla nedělají nic jiného a jsou líní. Proč by něco tvořili? Raději si pustí seriál ne…

    Osobně si nemyslím, že weby tohoto typu jsou nějaký zlatý důl, ani v dlouhodobém hledisku, ale třeba se pletu.

  4. Ja už som videl zopár blogov o slovenskom televíznom fenoméne “Panelák” ale netuším, či to autorom naozaj prináša nejaký profit. Myslím autorom blogov o Paneláku. Lebo nepochybne protagonisti TV seriálu zarábajú slušne.

  5. podľa mňa sa takýto typ webov na SK a ČR trhu nevytvára preto, že ľudia sú príliš lenivý na vytvorenie takéhoto obsiahlého webu s originálnymi textami

  6. Google na text hodně dá, jak jinak, že. Osobně mi přijde, že by měl blogerské weby ve vyhledávání hodně posouvat – díky originálnímu textu a užšímu směru. Podle mě však pořád převyšuje autoritativní web před vším ostatním.

  7. Moje stránka má cca 80.000 landingpages a nepočítaje milion komentářů tak cca 60.000.000 ano milionů ručně odkontrolovaných znaků v popisech.

    Co se týče kombinovaných informací ohledně populární kultury (seriály, hry, filmy…) jsme jasně před wikinou, trumfnou nás jen ty největší tuzemské weby speciálně o hrách, filmech.

    Přesto se návštěvnost pohybuje pouze v tisících blíží se 10K. A o nějakém finančním zisku se nemá vzhledem k 24.000 normostran poměrně kvalitního textu smysl ani bavit!

    Čr je prostě silně deformovaná, starší generace zná jen hrstku seriálů jako “Teletník z kraje na severu” :-) a mladá se orientuje ve své drtivé většina na aktuální Simpsonovi, dříve Potter dnes Hra o trůny…

    Z celé populace pak zbejvá jen doslova pár procent věrných fanoušků např Pána prstenů, Star Treku, Star Wars… Z tohohle půl milionu odsaje 300.000 návštěv historicky zdeformovaný a neotřesitelný odkazový základ csfd a na ostatní weby zbejvá pár set tisíc návštěvníků o které se tvrdě perou… a to se ještě tříští mezi herní weby, titulkové servery a zahraniční zdroje.

    Takže nerad bych bral Dragovi iluze ale vybudovat opravdu nesmrtelnou stránku je v čr běh na dekádu/y a ten kdo začne dřív jako právě csfd má neporovnatelně lepší pozici.

  8. Blogů s obsahem hlavně o chlapeckých skupinách je např. na blog.cz spousta. Najdou se i o seriálech, někteří na tom zdá se dost ulítaávají

  9. Je to moc práce na moc málo návštěvníků a hlavně jedná se o hodně dlouhodobou práci než to přinese nějaký užitek. Fanouškovské weby, vždy budou pouze fanouškovské a tudíž nedělané pro peníze

Comments are closed.