Video a HTML5

happy-little-kidTak si dnes dáme ještě jeden článek na téma HTML5. Procházel jsem si připravované změny a jaké by mohly mít vliv na SEO. Bude to vážně pokrok. Ne že by se toho nějak moc měnilo, ale přibudou nové možnosti, které mají opravdu reálný smysl dělat. Asi největší pokrok vidím ve videu.

V současné době se bez debaty nejvíce používá flash. Stále oblíbenější se stávají video posty, anebo záznamy přednášek z různých školení či konferencí. V tomto ohledu jsme na tom jako Česká republika poměrně dobře. Zvláštně v posledních měsících vidím opravdové pokroky. Ale to necháme na jindy.

Pokud dnes chcete, aby váš video post měl opravdu nějaký SEO efekt musíte jeho obsah přepsat do textové podoby a dát pod článek. Několika lidem to určitě víc vyhovuje než vás poslouchat, na druhou stranu přiznejme si to, je to časově celkem náročné. Zvláště pokud se jedná třeba o hodinovou přednášku.

HTML5 přináší nejen náhradu za Flash, ale také efektivní využití přepisovaného textu. Nechť příklad promluví:

  • <video controls>
  • <source src=”src=”gas-al-rhul-negativni-seo-v-praxi.mp4″ type=”video/mp4″>
  • <track kind=”subtitles” src=”gas-al-rhul-negativni-seo-v-praxi.vtt” label=”Czech” />
  • <track kind=”subtitles” src=”gas-al-rhul-negativni-seo-v-praxi-en.vtt” label=”English”>
  • </video>

Jak jste z příkladu určitě pochopili, HTML5 umožňuje přidávat k videu i titulky z externího souboru ve formátu WebVTT (viz. zdroje). Takže sice mluvené slovo budete muset stejně přepisovat a navíc i dohlédnout na časování, ale neděláte to jen pro vyhledávače, ale i pro lidi, kteří neslyší anebo pro lidi, kteří mají problém vám porozumět.

Myslím, že nikdo nepochybuje, že se Google bude dívat i do souborů s koncovkou .vtt. Navíc mu to pomůže při indexaci videi. Vzhledem k tomu, jak moc dobrým zdrojem byla služba Google images, věřím že v budoucnu budou video posty horkým trumfem ;)

Zajímavý je i překlad do jiných jazyků. V současné době se web rozděluje na jazykové mutace, ty se většinou neprolínají. Bude zajímavé na stránkách s videi přivítat zahraniční návštěvníky toužící po informacích.

Další úkol pro SEO optimalizaci

Vypadá to, že se budou muset SEO šamani naučit přepisovat texty a překládat je do jiných jazyků. Ale proč ne, přeci jen velká část jejich práce se točí právě kolem budování obsahu a jeho optimalizace. Tohle je jen další krok. Kdo nebude mít titulky k videu na webové prezentaci jako by nebyl. Budoucnost je na dohled :)

Zdroje


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

4 Replies to “Video a HTML5”

  1. S HTML 5 sa dajú robiť fakt zaujímavé veci a ak seo šaman dokáže prekladať do viacerých jazykov, tak to je veľký plus pri optimalizácií :)

  2. Časem se snad dočkáme rozšíření obdoby OCR programů pro mluvené slovo, když už rychlobrk má jen Rita Holoubková.

  3. Jen bych rád řekl, že jsem nedávno v Googlu podle textu ve videu našel video na YouTube. Takže možná by mělo smysl dělat k videím na YT titulky :).

  4. Lydie, G. ma uz nekolik let speech recognition na YT, pro anglictinu a asi jeste par jinych jazyku. Takze je potreba, aby se v tom videu mluvilo.

Comments are closed.