Stále je obrovský potenciál pro pisatele nejen v Pay Per Post

mother-of-godDneska jsem našel celkem zajímavý inzerát z podsvětí SEO. Nabídka psaní článků s cenou 1,25 USD za 100 slov. Jako reference uvádí nabízející screenshot z fiverr.com, kde je vidět vydělaných 40K USD. Přes jejich web pak prodali za osm měsíců texty za dalších 110K USD.

Všechno jsou originální anglické články, psané rodilými mluvčími z USA a Kanady. Reklamace připadají na 1% článků, 60% kupujících se vrací využít službu znovu.

Že jsou v psaní článků celkem slušné peníze jsem věděl, ale až takto hezké mě překvapilo. Je mi jasné, že většina z článků skončí na PR webech anebo MFAčkách všeho druhu, takže potenciální poptávka tu je. Ideální délka článku dnes je zhruba 300 slov. To máme 3,75 USD = 75 CZK. Za takové peníze, by většina pisatelů u nás asi nenapsala “Nemám zájem” :)

Když o tom tak přemýšlím, myslím, že být něco obdobného nabízeno v ČR za takovou cenu, asi by jsem to zkusil. Na průměrné MFA je potřeba zhruba 5 článků, to je 375 CZK + 125 CZK doména, celkem 500 CZK. To by se za rok  mělo vrátit.

Co když jsou ale ty články v pohodě. Řekněme takový horší průměr, který postačí na zaplácání prostoru na hodně navštěvovaném magazínu pro nenáročné BFU. Tam se dá ziskovost na článek vypočítat celkem jednoduše třeba z CPM pro inzerenty.

V každém případě je u nás podle mě ještě hodně prostoru pro služby, jako je tato. Psát PR/MFA texty není žádná věda. 150 slov se dá stihnout do 10 minut. Sám jsem si to vyzkoušel, prostě máte téma a jedete. Jen se občas člověk musí zamyslet, kam vložit požadovaná klíčová slova.

Otázkou je samozřejmě cena a kdo by to mohl psát. Stačí středoškolák s dobrou češtinou a všeobecným rozhledem, co si chce přivydělat na brigádě. Jenomže jako vždy všechno je otázkou spolehlivosti. Možná to zní trochu otřepaně, ale opravdu je dnes celkem vzácnost najít spolehlivého člověka.


Jak bude reklama vypadat?
-
Kup si reklamu navždy pod tímto článkem jen za 100 Kč
Zobrazit formulář pro nákup

26 Replies to “Stále je obrovský potenciál pro pisatele nejen v Pay Per Post”

  1. Já ti nevím, ale 300 slov je NS textu a za 75 Kč? Jako dají se na to najít spolehlivý lidé, ale je to tragicky málo peněz.
    A 150 slov do 10 minut? Bez chyb a a aby to mělo smysl? Horkotěžko, musí člověk vědět a rozumět tématu.

  2. Ozrejmim trochu tento system a preco su tie clanky taketo lacne.
    Ide o zvladnutie urcitych technik, kde napises za 7 minut 500 slov . Vacsina tychto clankov nie je pisana rucne ale prerozpravana cize clovek si kupi kvalitny mikorofon vyuzije kvalitny software, ktory je po niekolkych pouzitiach nakaliborvany na jeho hlas a uz len sype vetu za vetou . Cize to je za 7 minut prace celkom slusne :)
    Napriklad sluzba iWRiter si od vas zoberie len 3 dolare za 500 slov. A kvalita je az prekvapivo dobra. Nieco som k tomu napisal aj na blogu.
    Obsah je vseobecne lacna zalezitost ci uz vdaka roznym technikam alebo lacnej pracovnej sile z indie.

    1. Wriper: to je zajímavé, pokud jsi o tom psal, tak se prosím poděl o odkaz :)
      Andre: opravdu to jde, prostě to sypeš. V jednom odstavci máš jednu myšlenku a ten zbytek je omáčka kolem toho. Ale jak jsi napsal bez znalosti tématu to nenapíše.
      Josef Řezníček: tak jasně, ale kdo umí dělat linkbuilding (propagaci) má třeba problém se psaním a naopak.

  3. Pod posledni vetu bych se podepsal. Jinak ze zkusenosti vyplnove clanky pro nenarocne a soucasne jeste logicke se daji poridit uz od 50,- A slusny a pilny psavec si tak muze s prehledem vydalat mesicne jako vedlejsak 20.000,-

  4. Nieco malo o iWriter z mojho blogu: http://wriper.sk/iwriter/

    Osobne odtial beriem clanky a weby v pohode rankujem.

    Vyhody aj nevyhody som zhrnul z oboch hladisk.

    Samozrejme nejde o nejake magazinove clanky,kde vas text prekvapi . Ale pre Google to staci vobec nie je az tak mudry :).

    Co sa tyka tych technik na BHW je toho kopa staci tam pohladat “how to write articles fast”

    Pri zvladnuti techniky vam 500 slov nezaberie viac ako 10-15 minut :)

  5. Myslím, že napsat kvalitní text je docela kumšt (tedy zkombinovat přidanou hodnotu, poutavost a gramatickou bezchybnost – být hnidopichem, jen v článku Draga výše bych našel asi 8 gramatických chyb;-). V případě diskutovaného evidentně vítězí kvantita nad kvalitou. Pokud je to skutečně jenom o chrlení slov bez “něčeho navíc”, kdo to vlastně všechno čte…a proč? Ale jako člověk mimo „branži“ se v tom možná jenom ztrácím. Nicméně čím víc louskám 404m.com, rozšiřuji si obzory. Snad to tu zůstane zajímavé a i krátké – do 300 slov;-)

    1. DJ: informační články kolem 300 slov na 404m jsou nejčtenější (počítáno na lidi co na nich zůstanou déle jak 10 vteřin). Delší (nad 1000 slov) a odbornější zase získávají více zpětných odkazů a sdílení na sociálních sítích (ale spousta lidí se jen podívá a odejde). V delším horizontu je také navštíví více lidí z vyhledávačů.

      O té gramatice přemýšlím delší dobu. Napadlo mě najmout někoho kdo to bude zpětně opravovat, ale nechávat si to zkouknout před publikováním beru jako ztrátu času. Zvláště u těch aktualit.

  6. Někdo nemá problém s ničím, ale je prostě línej, jako já :). Takže podobnou službu rád využiju.

  7. Až ty davy brigádníků, co jsou schopny psát jeden smysluplný článek za 70 Kč najdete, tak mi prosím taky jednoho pošlete. Zn: Nechutně přeplácím a stejně nic moc kvalita a mizerná spolehlivost

  8. Najít spolehlivého člověka, který by chtěl pravidelně pracovat na internetu, přivydělávat si, plnit termíny a aby ho to do týdne neomrzelo není těžké.

    To je nemožné.

  9. Já myslím že základní kontrola gramatiky stačí, když to člověk projede přes Word, tak leccos dokáže opravit (alespoň většinu vyložených blbostí). Ta přidaná hodnota toho, že to bude někdo gramaticky kontrolovat je minimální (něco jiného je samozřejmě pokud se jedná o reprezentativní texty na webu, apod.)

    1. By mě zajímalo kolik by se vybralo, pokud by jsem sem umístil donate button na korektora :D

  10. Zdravím a posílám tedy bilaterálně pár bodů k opravě…takže netřeba příspěvek zveřejňovat;-)
    ad 3. odst.) „peníze, jsem věděl“
    ad 3. odst.) „ale že až takto hezké“
    ad 4. odst.) „přemýšlím, myslím, že“
    ad 4. odst.) „v ČR za takovou“ … tedy bez čárky
    ad 4. odst.) „asi bych to zkusil“
    ad 6. odst.) „zamyslet, kam vložit“
    ad 7. odst.) „rozhledem, co si chce“
    Jde spíše o čárky, takže pokud bych viděl nějakou do očí brutálně bijící hrubku i/y, dám vědět;-)
    Příjemný večer, DJ

    1. DJ: něco jsem opravil. Ale třeba s bych vs by jsem mám fakt problém. Používám to běžně a nemůžu si na to zvyknout, přijde mi to strašně umělé. Je to skoro jak můj podpis. Když dávám pracovní texty ke korektuře, tak korektorka mě probodává doslova pohledem, že by jsem (bych) se to měl odnaučit používat (samozřejmě tam se to už předělává komplet, ne jen gramatika).

  11. A ještě ten 8. kousek bych úplně přehlédl;-)
    ad 6. odst.) “služby, jako je”
    DJ

    P.S.: Rovněž netřeba zveřejňovat.

  12. ja bych to jednou napsal pro spiner a pak to 200x prodal… pak si muzu dovolit chtit pouze dolar za kus!

  13. Nutno říci, že něco podobného je v ČR už nyní!

    Na KUPčlánek.cz můžete mít svůj text už od 17 Kč (a to je méně než 1,25USD)!

  14. Tak jsem to zkusil sám na sobě. Původně jsem chtěl napsat jen 100 slov ale to bylo na článek který dával smysl dost málo. Zastavil jsem se na 419 slovech. Trvalo mi to napsat cca 25 minut. Čas hodně zkresluje fakt že jsem si téma nemusel nastudovat a dal jsem to z hlavy. Gramatiku ani slovosled jsem nekontroloval takže možná někde průšvih. Celkově bych článek ohodnotil jako podprůměrný. Cenu těžko odhadnout. 150 možná 200 kč. Závěr pro mě: živit bych se tím nechtěl.

  15. Pánové a nepřemýšlel někdo o tom, že mohou mít strojově vytvořený text? Ona angličtina je mnohem jednodušší a na její syntézu je určitě již dost programů.

  16. No nevím, ale na webtrhu se dají sehnat laciní pisálci. Ale nevím, jak to je se spolehlivostí. Dokonce jsem měl nabídku na odkup magazínu, kde tři redaktorky psaly za 25Kč článek :-)

Comments are closed.